Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Μελέτη: Καβούρια-ερημίτες «φορούν» τα πλαστικά μας σκουπίδια

Τα καβούρια-ερημίτες σε όλο τον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιούν όστρακα ως «πανοπλία» για το σώμα τους, στρέφονται όλο και περισσότερο στα πλαστικά απορρίμματα, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία βασίστηκε σε ανάλυση φωτογραφιών που τράβηξαν λάτρεις της άγριας ζωής.

Οι επιστήμονες της μελέτης δήλωσαν ότι «ράγισε η καρδιά τους» όταν είδαν τα ζώα αυτά να ζουν μέσα στα ανθρώπινα σκουπίδια. Είπαν ότι τα 2/3 των ειδών του κάβουρα-ερημίτη «φορούσαν» «τεχνητά κελύφη» – αντικείμενα δηλαδή που πετούν οι άνθρωποι και καταλήγουν στις παραλίες και στις θάλασσες.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους κοινής χρήσης φωτογραφιών.

«Αρχίσαμε να παρατηρούμε κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Τα καβούρια, αντί να έχουν ένα όμορφο κέλυφος όπως έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, είχαν ένα κόκκινο πλαστικό καπάκι μπουκαλιού στην πλάτη τους ή ένα κομμάτι σπασμένης λάμπας», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Μάρτα Σζούλκιν, αστική οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Η ίδια και οι συνάδελφοί της, Ζουζάννα Τζαγκιέλο επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και ο Λούκας Ντιλέφσκι από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής του Πόζναν, κατέγραψαν συνολικά 386 καβούρια που χρησιμοποιούσαν τεχνητά κελύφη – κυρίως πλαστικά καπάκια.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 10 από τα 16 είδη του κάβουρα-ερημίτη στον κόσμο χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο κελύφους μετά από παρατηρήσεις σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης», πρόσθεσε η Σζούλκιν.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν τα υλικά αυτά είναι επιβλαβή -ή ίσως και χρήσιμα- για τα μικρά, ευάλωτα καρκινοειδή.

«Όταν είδα για πρώτη φορά αυτές τις φωτογραφίες, ράγισε η καρδιά μου», δήλωσε η Σζούλκιν στην εκπομπή Inside Science του BBC Radio 4. «Ταυτόχρονα, νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ότι τα ζώα χρησιμοποιούν ό,τι βρίσκουν», σημείωσε.

Η μάχη για το πλαστικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα καρκινοειδή έρχονται σε επαφή και χρησιμοποιούν τα πλαστικά σκουπίδια. Συγκεκριμένα, θέλουν να δουν κατά πόσον τους προκαλεί βλάβη και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή τους.

Αυτά τα καβούρια έχουν μάθει να μαζεύουν και να χρησιμοποιούν όστρακα για να προστατέψουν το εύθραυστο σώμα τους. Και όταν αυτά τα κελύφη είναι σε έλλειψη, τα καβούρια θα δώσουν μάχη για τα πλαστικά υποκατάστατα. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα φυσικά κελύφη μειώνονται, οπότε τα πλαστικά αποτελούν μια εναλλακτική λύση για αυτά τα καρκινοειδή. Τα ελαφρύτερα πλαστικά «κελύφη» θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν τα μικρότερα, πιο αδύναμα καβούρια να επιβιώσουν επειδή είναι πιο εύκολο να τα μεταφέρουν.

Σίγουρα υπάρχει πολύ πλαστικό στο θαλάσσιο περιβάλλον για να επιλέξουν τα ζώα. Μια πρόσφατη μελέτη που προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει την κλίμακα της πλαστικής ρύπανσης υπολόγισε ότι τουλάχιστον 171 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν σήμερα στους ωκεανούς μας. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε σχεδόν να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, αν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι το 2024 τα κράτη θα υπογράψουν μια πολυαναμενόμενη παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της μάστιγας των πλαστικών απορριμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα