Να πάψει η διοχέτευση 7.500 τόνων αποβλήτων από τα τυροκομεία των Χανίων σε σηπτικούς βόθρους στην καλύτερη περίπτωση και σε …ρέματα στην χειρότερη, στοχεύει η μελέτη του Πολυτεχνείου που παρουσιάσθηκε το πρωί της Δευτέρας στο ΕΒΕΧ. Τη μελέτη που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνει είναι η διαχείριση των αποβλήτων στους βιολογικούς καθαρισμούς των Δήμων. Από τη στιγμή που τα 15 από τα 30 τυροκομεία λειτουργούν στον Αποκόρωνα, να αναλάβει ο Δήμος εκεί στον βιολογικό της Γεωργιούπολης την διαχείριση τους. Άλλη λύση που απαιτεί τη συνεργασία όλων των τυροκομείων είναι η λειτουργία δικών τους βιολογικών καθαρισμών, ενώ η ιδανικότερη λύση αποτελεί η χρησιμοποίηση του απόβλητου για τη βιομηχανία τροφίμων, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που όμως είναι δύσκολο για την Κρήτη λόγω του μεγάλου αριθμού τυροκομείων και την μη ύπαρξη τέτοιων βιομηχανικών μονάδων.
Από τη μεριά της Περιφέρειας, οι αντιπεριφερειάρχες Απ. Βουλγαράκης και Νίκος Καλογερής τόνισαν πως με τη χρηματοδότηση της μελέτης ξεκινάει η διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αποβλήτων των τυροκομείων.