Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

“Μελετήματα Εκκλησιαστικής και Δημοτικής Ελληνικής Μουσικής”

Το τελευταίο έργο του πολυγραφότατου, πολυβραβευμένου και πανελληνίως γνωστού συγγραφέα εκ Καλύμνου Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, που πριν από λίγες μέρες έλαβε το φως της δημοσιότητας με τίτλο «Μελετήματα Εκκλησιαστικής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής», που εκδόθηκε με τη χορηγία του φίλου του Σπύρου Παπασούλη στο γνωστό εκδοτικό οίκο «Επτάλοφος», μας προσφέρει διττώς την ευκαιρία, αφ ενός να εμπλουτίσει την πλούσια βιβλιογραφία ομοειδών βιβλίων της βυζαντινής Μουσικής και αφ’ ετέρου να παραδώσει μια σπουδαία εργασία προς μελέτην στους θιασώτες μουσικόφιλους, επαΐοντες και μη του είδους. Είθισται, έπειτα από σοβαρές και εμβριθείς μελέτες που παρουσιάζονται σε επιστημονικά περιοδικά, σε εφημερίδες αλλά κυρίως σε ανακοινώσεις σε συνέδρια, οι εργασίες αυτές να δημοσιεύονται και να εκτυπώνονται σε μονογραφίες σε ιδιαίτερους τόμους, που μονάχα κοινή ωφέλεια προσδίδουν στους αναγνώστες. Προϊόντος του όλου ερευνητικού εγχειρήματος, αποτελεί και ο εν λόγω καλαίσθητος τόμος του χαλκέντερου, εμβριθούς και σεβάσμιου μουσικού συγγραφέα. Ξεφυλλίζοντας το πολυσέλιδο έργο των 450 σελίδων, το πρώτο γραπτό αντάμωμα σκέψεων και αναντίρρητα προτάσεων και προσωπικών θέσεων, έπειτα και από το σύντομο κατατοπιστικό «εισαγωγικό σημείωμα» του συγγραφέα, εκφέρει με υπέροχο και λόγιο τρόπο, ο Διευθυντής του τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Επιστήμης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος αναφέρεται εγκαρδίως αλλά και γλαφυρώς στο έργο και τη συγγραφή του, τονίζοντας σχετικά μεταξύ άλλων, ότι ο «Χατζηθεοδώρου τα Μελετήματα τα ανέθαψε από τους φακέλους των έργων του, όπου καρτερικά ανέμενον να δουν το φως της δημοσιότητας».
Το έργο περιλαμβάνει διατριβές που καλύπτουν ένα ευρύ ερευνητικό μουσικολογικό πεδίο, έπειτα από πολύχρονη έρευνα, μελέτη και φυσικά μέσα από την προσωπική εις βάθος αναδίφηση, των δυο σπουδαίων ενοτήτων της ελληνικής μουσικής, την εκκλησιαστική και τη δημοτική. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι και στις δύο ενότητες των πατροπαράδοτων αυτών μουσικών κληροδοτημάτων και θησαυρισμάτων, ο συγγραφέας έχει ήδη τιμηθεί, με το οφίκιο του «Άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» για την βυζαντινή μουσική, και με το «βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών» για το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, γεγονός που δείχνει την εμβριθή και πολυετή γνώση του, αλλά και την κοινή αποδεκτή αξία τόσο στους ομότεχνους του, όσο και στους ενασχολήσαντες και εντρυφήσαντες στους ευρύτερους μουσικούς ακαδημαϊκούς κύκλους.
Το έργο, εμπεριέχει τριάντα πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες με πολύτιμες πληροφορίες, που πολλές από αυτές, ήδη χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφικές σημειώσεις στα ανώτατα μουσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, που προσφέρουν στον αναγνώστη: 1. μουσικοπαιδαγωγικά θέματα και απόψεις, με κυρίαρχους άξονες τη θεωρία και την πράξη της καθ ημάς ανατολικής ελληνικής μουσικής, 2. μουσικολογική έρευνα και μελέτη, σχετικά με τη σημειογραφία της μεταρρύθμισης (1814) και τα χειρόγραφα της εκκλησιαστικής μουσικής, 3. θέματα τεχνικής, έκφρασης και απόδοσης, καθώς και μορφολογικές αναλύσεις του εκκλησιαστικού και παραδοσιακού μέλους, 4 βιβλιογραφικά στοιχεία και αναφορές των εντύπων της ψαλτικής τέχνης και τέλος, 5. στοιχεία μέσα από την Ιστορία της βυζαντινής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων και πολύτιμων προσωπογραφιών και ονομάτων, κυρίως των συνθετών της Κρήτης στην περίοδο της αναγέννησης, και τέλος 6. καταγραφές, σχολιασμοί και ποικίλες αναλύσεις που αφορά το παραδοσιακό τραγούδι κυρίως της νησιώτικης Ελλάδας αλλά και το χανιώτικο ριζίτικο.
Ως γνήσιος εκφραστής αλλά και «οφειλέτης» της μεγάλης και πολύχρονης εκκλησιαστικής μουσικής μας κληρονομιάς, ο δάσκαλος –συγγραφέας, συνεχίζει να μας προσφέρει αγλαόκαρπα άνθη της πνευματικής του κατάρτισης και γνώσης, (πληροφοριακά αναφέρω ότι τούτες τις μέρες ετοιμάζει νέο τόμο με συνθέματα της μεγάλης Εβδομάδος), και είναι βέβαιο ότι και αυτό του το έργο, θα γίνει για πολλοστή φορά αποδεκτό και θα καταστεί ωφέλιμο, από το σύνολο των ομοτέχνων του.
• καθηγητής μουσικής, καλλιτεχνικός διευθυντής των ωδείων «Ιωάννης Μανιουδάκης» και της «Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα