Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται την Πέμπτη οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου για τον εντοπισμό τριών τουλάχιστον ατόμων οι οποίοι αγνοούνται μετά το ναυάγιο που έγινε δυο μίλια ανοικτά από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τα ξημερώματα της Τετάρτης και έχασαν τη ζωή τους ένας άντρας, μια γυναίκα και δυο παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ τα θύματα είναι τα μέλη μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων από το βομβαρδιζόμενο Χαλέπι.
Όπως προέκυψε στη συνέχεια στο σκάφος επέβαιναν 13 άτομα συνολικά εκ των οποίων εννέα άντρες, δυο γυναίκες και τα δυο παιδιά. Την Τετάρτη είχαν διασωθεί κατά την διάρκεια των ερευνών έξι πρόσφυγες (πέντε άντρες και μια γυναίκα) πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις νεκροί-μέλη της ίδιας οικογένειας αναγνωρίστηκαν όταν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρήκαν στη θάλασσα να επιπλέει μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών μέσα στην οποία βρίσκονταν έγγραφα των μελών της οικογένειας.
Στελέχη του Λιμενικού έλεγαν χάθηκε πολύτιμος χρόνος τις πρώτες ώρες του ναυαγίου καθώς δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ότι υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν στη θάλασσα και η κινητοποίηση έγινε αφού πρώτα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε δυο πρόσφυγες να κολυμπούν σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Μυτιλήνης.
Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε πολυεστερική μηχανοκίνητη βάρκα η οποία ανετράπη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, λόγω υψηλού κυματισμού.
Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί στις αρχές η αυξημένη κίνηση πλαστικών λεμβών από τα απέναντι παράλια προς τη Λέσβο. Δυο βάρκες με 55 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν την περασμένη Κυριακή. Τρεις βάρκες με 79 άτομα εντοπίστηκαν χθες, ενώ ακόμα και σήμερα Πέμπτη στη βόρεια Λέσβο έφθασε νωρίς το πρωί μια βάρκα με 40 περίπου άτομα. Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο από την Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι και σήμερα -σε 15 δηλαδή συνολικά μέρες- εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά μόλις 12 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Το γεγονός» έλεγε χθες στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών, «δημιουργεί την εντύπωση ότι επανενεργοποιήθηκε με την ανοχή των τουρκικών αρχών ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, τις περιοχές του Δικελί ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης και του Μπεχράμ Καλέ βόρεια της περιοχής Μήθυμνας και Εφταλούς».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Χίο και στη Σάμο δεν παρατηρούνται ροές μεταναστών αφού η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και ιδιαίτερα Τούρκων στον Τσεσμέ και στο Κουσάντασι απέναντι από αυτά τα νησιά, λόγω του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων, δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του δουλεμπορικού κυκλώματος.
Το πρωί της Πέμπτης στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.902 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο βρίσκονταν 2.420 και στη Σάμο 1.063. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.385 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.
ΠΗΓΗ: Tovima.gr