Με τίτλο «ΜΕΛΙΣΣΟΧΑΡΑΚΟ» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του λαϊκού συγγραφέα και ποιητή ΔΗΜ. ΘΕΟΔΟΣΑΚΗ, του γνωστού στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης μας, ως: «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ».
Είναι μια πολυτελής έκδοση με εξήντα εννέα (69)θεματικές έμμετρες ενότητες, μέσα σε εκατόν πενήντα σελίδες (150), οι οποίες αναφέρονται σε διάφορα βιώματα των κατοίκων της γενέθλιας γής του και κατ΄επέκτση των κατοίκων της Κρήτης, επειδή οι αναφερόμενες, κατ ιδίαν, ενότητες ,είχαν αγροτική εφαρμογή σε όλους τους κατοίκους του νησιού .
Χρησιμοποιεί ένα πάμπλουτο λεξικό της Κρητικής ντοπιολαλιάς ,που ανταποδίδει κάλλιστα με έμμετρο τρόπο την κάθε ενότητα.
Και με αυτήν την κρητική γραφή του, μας κάνει μια αναδρομή στη σημερινή ξεχασμένη κρητική γλώσσα και μας παρακινεί με τον τρόπο της κρητικής εκφραστικής ποιητικής γραφής του, να σεβόμαστε και να διαφυλάττουμε την ντοπιολαλιά μας ,η οποία είναι κληρονομιά των προγόνων μας .
Έτσι ο συγγραφέας-ποιητής με το νέο έμμετρο πόνημά του και με τις, επί εκάστης ενότητας, ανάλογες επεξηγηματικές έννοιες ντοπιολαλιάς διαφόρων χρησιμοποιουμένων λέξεων , μας παραθέτει, μας αποδίδει παλαιϊνές συνήθειες ,ήθη και έθιμα σε διάφορες αγροτικές, οικιακές , τοπικές γιορτές ,πανηγύρια ,αγροτικής ζωής και εργασίες , που σήμερα πολλές εξ αυτών έχουν εκλείψει .
Κατ αυτόν τον σωστό τρόπο, της επεξηγηματικής παράθεσης, καθίσταται εύχρηστο το βιβίο σε όλους εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την κρητική ντοπιολαλιά .
Διαβάζοντας τους στίχους κάθε ενότητας, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι κάθε στίχος είναι και μια προσωπική σύνθεση έκφρασης του μυαλού, της καρδιάς και της ψυχής του συγγραφέα, αντιπροσωπεύοντας όλους τους κατοίκους μιας αλλοτινής εποχής της ενδοχώρας του νησιού μας ..
Είναι ένα έργο πνευματικού έμμετρου κόπου του συγγραφέα, στο οποίο δίδει τον τίτλο «ΜΕΛΙΣΣΟΧΑΡΑΚΟ», ονομασία η οποία αναφέρεται σε μια τοποθεσία της γενέθλιας γής του, ώς αναφέρει, μη μπορώντας συναισθηματικά να ξεφύγει από τις παιδικές ,νεανικές αναμνήσεις ,που έζησε στα κατακαημένα χωριά της Βιάννου , όπως δεν μπορεί κανένας και καμία να ξεφύγει από τις αναμνήσεις.
Γιατί κάθε ανάμνηση είναι φάρος καΙ όχι λιμάνι, που σε οδηγεί στη σκέψη εκείνων των αμάλαγων παιδικών χρόνων και της νιότης ,της οποίας ως νιός δεν καταλαβαίνεις την αξία εκείνης της παιδικής ή νεανικής στιγμής, μέχρι να γίνει μια γλυκιά ανάμνηση ,την οποία μετέπειτα αναπολείς .
Ο Δημήτρης Θεοδοσάκης ,γνωστός και ως «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ» ακολουθεί, ως συγγραφέας και ως λαϊκός ποιητής, δρόμους και μονοπάτια και μας παραδίδει επιστολές (βιβλία ), που αναγράφουν προϋποθέσεις να νιώσουμε ‘ολοι μας πως η ζωή μοιάζει με ένα λουλούδι ,του οποίου οι αναμνήσεις μιας κάποιας εποχής είναι το άρωμά του …
Γενικά με το νέο του βιβλίο σε έμμετρη γραφή ο Ταχυδρόμος του Μεγάλου Κάστρου, μας φέρνει σε πνευματική επαφή με φυτά Αρισμαρί, αμπέλι, Αμυγδαλια, Νερατζολεμονία, κλπ. με γιορτές του καλοκαιριού , με οικιακές και αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες .Και όλες αυτές αποδίδονται με έμμετρο στίχο και εμπεριέχουν μια αξιοπιστία την οποία σχηματίζει ο κάθε αναγνώστης ,αφού γνωρίσει ή γνωρίζει τα αναφερόμενα και αναγραφόμενα.
Μέσα από το βιβλίο αυτό ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι συνέβαινε σε μια αλλοτινή εποχή στην Κρήτη μας και όχι μόνον ,που σήμερα αποτελεί το παρελθόν . Επίσης βοηθά σημαντικά τον αναγνώστη να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για την ζωή των προγόνων του γιατί τον φέρνει σε επαφή με την ττότε ζωή των .
Εύχομαι στο συγγραφέα ατομική και οικογενειακή υγεία και να μας χαρίζει όμορφες συγγραφικές και ποιητικές αναμνήσεις ,οι οποίες αποτελούν το άρωμα της ζωής .