Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Μέλισσα: Ο ακούραστος εργάτης της φύσης

Η σημασία τους για το περιβάλλον και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του χανιώτικου μελιού

Ο πιο σκληρός εργάτης της φύσης και εκ των παλαιότερων κατοίκων του πλανήτη η μέλισσα που με βάση απόφαση του ΟΗΕ απέκτησε τη… γιορτή της (20 Μαΐου), αποτελεί ένα πολύτιμο κρίκο στην περιβαλλοντική αλλά και στην τροφική αλυσίδα.

«Μια κυψέλη είναι ένα υπερ-οργανισμός απόλυτης ισότητας και τάξης. Μητέρα της κυψέλης είναι η βασίλισσα και τα δικαιώματα οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις είναι όλων οι ίδιες, είναι το μοναδικό έντομο που προσφέρει τροφή στον άνθρωπο μετατρέποντας το νέκταρ των φυτών σε μέλι» εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων Ν. Χανίων κ. Θοδωρής Βίγλης, τονίζοντας πως τυχών εξαφάνιση του εντόμου θα ήταν καταστροφική για τον πλανήτη αφού είναι υπεύθυνη για την γονιμοποίηση του 70% και πλέον των φυτών.
Όσο για το μελισσοκόμο αυτός «βοηθάει στη διατήρηση της μέλισσας γιατί λόγω της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης δεν θα μπορούσε να ζήσει στο φυσικό της περιβάλλον χωρίς τη συμβολή μας» τονίζει.
«Η 20 Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί από τον ΟΗΕ για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της Μέλισσας , μετά από πρόταση της Σλοβενίας , καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του Άντεν Γιανσα του πρωτοπόρου μελισσοκόμου του 18αιωνα» τονίζει ο κ. Γιάννης Αποστολάκης μέλος στο Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας. Η μέλισσα είναι έντονα συνδεδεμένη με την Κρήτη και τη μυθολογία της αφού « η Μέλισσα ήταν θυγατέρα του βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα ,αδελφή της Αμάλθειας ,μαζί με την όποια εκτελούσαν χρέη τροφών του νεογέννητου Δια ,τον όποιο τάιζαν με γάλα και μέλι ,για αυτό ονομάστηκε Ζευς Μελισσαιος » σημειώνει ο κ. Αποστολάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο παραγωγικός βίος της μέλισσας καθώς για να παράξει ένα κιλό μέλι χρειάζεται περίπου τέσσερα κιλά νέκταρ ,για ένα κιλό κερί η μέλισσα χρειάζεται να τραφεί με οκτώ κιλά μέλι, ενώ μια μεμονωμένη μέλισσα επισκέπτεται περίπου 7000 άνθη την ημέρα .
«Ο πληθυσμός μιας καλής κυψέλης αποτελείται από 50-60 χιλιάδες εργάτριες μέλισσες, εργάζεται συνεχώς με μεγάλη επαγγελματική ηθική αναλαμβάνοντας η κάθε μια , ξεχωριστές εργασίες μέσα στη κυψέλη , η κάθε μέλισσα μαθαίνει από της παλαιότερες τι να κάνει μέσα στη κυψέλη . Άλλωστε είναι μια παρά πολύ οργανωμένη κοινωνία ,έχοντας σαν γνώμονα πάντα την πρόσφορα εργασίας για το σπίτι τους – κυψέλη . Η μέση διάρκεια ζωής της μέλισσας είναι 1 -6 μήνες της Μάνας (βασίλισσας) είναι 3-6χρονια , και του κηφήνα 3-16 εβδομάδες . Μια κυψέλη μπορεί να δώσει μέχρι 30 κιλά μέλι ανάλογα με των πληθυσμό της ,και ποσό συχνά αλλάζει μελισσόκηπους ,αναζητώντας την ανθοφορία» αναφέρει ο κ. Αποστολάκης.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Αναφορικά με την ποιότητα και την διατροφική αξία του προϊόντος της μέλισσας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ενώ η Κρήτη θεωρείται τόπος που δίνει πάντα ιδιαίτερα μέλια λόγω του ξεχωριστού περιβάλλοντος της και του μεγάλου αριθμού βοτάνων που διαθέτει. H βιολόγος κα Παναγιώτα Γώτσιου από το εργαστήριο που διαθέτει το ΜΑΙΧ και στο οποίο πολλοί παραγωγοί πηγαίνουν τα μέλια τους για να πάρουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις σημειώνει πως «από τα δείγματα μελιών από Χανιά και Κρήτη γενικότερα, που αναλύονται στο εργαστήριο του ΜΑΙΧ, μια μικρή μόνο μειοψηφία παρουσιάζει χαρακτηριστικά οριακά με τις προδιαγραφές ή εκτός των νομοθετημένων ορίων. Η συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τα όρια της νομοθεσίας για τις αναλύσεις που κάνει το εργαστήριο. Οι παραγωγοί ή τυποποιητές ελέγχουν συχνά τα μέλια τους ακριβώς γιατί θέλουν να είναι συνεπείς με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και είναι πάντα διατεθειμένοι να δεχτούν τη συμβουλευτική υποστήριξη του ειδικευμένου προσωπικού του εργαστηρίου, ώστε να διορθώσουν τυχόν χειρισμούς τους και να βελτιώσουν την τελική ποιότητα του προϊόντος τους. » Η βιολόγος συμπληρώνει επίσης πως με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μέλισσας, πρέπει να τονισθεί ότι «η προτίμηση σε τοπικά παραγώμενα μέλια, πέρα από τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα από μια μακρά αλυσίδα, συμβάλει και στο να συνεχίσουν να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλισσες στην Κρήτη! Αυτές οι μέλισσες με τη σειρά τους συμβάλουν τα μέγιστα με την επικονίαση καλλιεργούμενων και άγριων φυτών κι έτσι έχουμε και καλύτερη ποιότητα γεωργικών προϊόντων (όπως αβοκάντο, εσπεριδοειδή, φράουλες, καρπούζια, κεράσια, αχλάδια, μήλα, κ.α.) και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο νησί!».

Η κρητική μέλισσα

Η κρητική μέλισσα (Αdami) όπως την γνώρισαν οι παλαιότεροι, δεν υπάρχει πλέον καθώς από τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80 έγινε εισαγωγή μελισσών από την υπόλοιπη Ελλάδα με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έντονος υβριδισμός. Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν το προϊόν της και φρόντιζαν να την τιμούν στην πολιτιστική τους παράδοση.

Γενική Συνέλευση Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού

Η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χανίων “Η συνεργασία”, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συν/σμού, Ξέπαπα 23 στα Χανιά την 31η Μαΐου ημέρα Κυριακή και ώρα 12μ. Εφόσον δεν υπάρξει η νόμιμη απαρτία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, 7η Ιουνίου, στον ίδιο τόπο, καιτην ίδια ώρα.
Τη συνέλευση θα απασχολήσουν τα εξής θέματα:
1.Έγκριση Οικονομικών καταστάσεων έτους 2019
2.Απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη.
3.Λύση και εκκαθάριση του συνεταιρισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα