Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μελισσοκόμοι σε απόγνωση στα Χανιά

Xαμηλές τιμές για τον παραγωγό, ελάχιστη ζήτηση από την τουριστική αγορά και την ίδια ώρα αθρόες εισαγωγές “μελιών” αμφιβόλου ποιότητας αποτελούν τα βασικά προβλήματα για τους Χανιώτες μελισσοκόμους.

Το 2020 είναι μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν για πολλούς λόγους, ωστόσο τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι και η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη.
«Φέτος ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας είχε μείνει στις αποθήκες. Είχαν οι έμποροι τη… “μεγαλοψυχία” Ιούλιο μήνα να μας πουν ότι θέλουμε το μέλι σας και να το πάρουν σε τιμές εξευτελιστικές, κάτω του κόστους. Πολύ φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και τη χρονιά που έρχεται. Θα έλθουν πάλι μέσα στο καλοκαίρι να πάρουν την παραγωγή μας…τζάμπα» επισημαίνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Θοδωρής Βίγλης πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η Μέλισσα”.
Μαζί με τα μέλη του συλλόγου Παντελή Περράκη και Μιχάλη Μπεμπλιδάκη συνομιλούμε για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

Στο 3ο Podcast επισκεπτόμαστε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ανακαλύπτουμε την κλειδαριά του Καλέ Καπισί, της Κεντρικής Πύλης των οχυρώσεων των Χανίων, η οποία κατεδαφίστηκε το 1903.

«ΑΦΑΝΤΟ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ»

Ρωτάμε τους συνομιλητές μας για το αν διαθέτουν μέλι στην τουριστική αγορά. «Δυστυχώς το 99% των ξενοδοχείων δεν αγοράζουν καθόλου μέλι από τους ντόπιους παραγωγούς. Είχαμε προγραμματίσει κάποιες συναντήσεις με τους φορείς των ξενοδόχων κ.λπ. δυστυχώς λόγω κορωνοιού ακυρώθηκαν » λέει ο κ. Βίγλης, ενώ ο κ. Μπεμπλιδάκης επισημαίνει «ακόμα και τα πεντάστερα σερβίρουν στα πρωινά τους ως “μέλι” διάφορες γλυκαντικές ουσίες με εσάνς μελιού. Και αυτό αποτελεί διπλή δυσφήμιση για μας. Γιατί οι τουρίστες τρώνε τις γλυκαντικές ουσίες και νομίζουν ότι αυτό είναι το ντόπιο μέλι, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ποιοτικό προϊόν και δεν αγοράζουν από τα καταστήματα ούτε ένα βαζάκι από το δικό μας γιατί νομίζουν ότι είναι το ίδιο! Μόνο κάποιες ταβέρνες αγοράζουν ντόπιο μέλι και είναι η εξαίρεση».
Σε ότι δε αφορά τη λιανική πώληση οι συνθήκες που μας περιγράφουν οι τοπικοί παραγωγοί είναι απίστευτες. «Από τα μεγάλα super market μόνο το ΣΥΝΚΑ αγοράζει από ντόπιους παραγωγούς. Μέλια που αναλύονται πριν στο εργαστήριο του ΜΑΙΧ και είναι εγκεκριμένη η ποιότητα τους. Τα super market των πολυεθνικών δεν πουλάνε καθόλου ντόπιο μέλι, δεν το βάζουν καν στα ράφια τους. Σε αυτούς έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλια των εμπόρων και των τυποποιητών, τα δικά μας είναι εξαφανισμένα!» τονίζει ο κ. Βίγλης.
Παρότι το Χανιώτικο και γενικά το Κρητικό μέλι είναι αναγνωρισμένης ποιοτικής και διατροφικής αξίας, πέφτει θύμα των πολιτικών των διάφορων εμπόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως για την τιμή πώλησης του στον καταναλωτή ο παραγωγός εισπράττει το 50% αφού το υπόλοιπο πηγαίνει στον πωλητή που έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους.

ΤΟ ΦΤΗΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ…

Ένα άλλο ζήτημα που “καίει” τους μελισσοκόμους είναι οι αθρόες εισαγωγές μελιών αμφιβόλου ποιότητας που πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές. «Υπάρχει μια εξαπάτηση του καταναλωτή. Πουλιέται μέλι στην τιμή των 5-6 ευρώ το κιλό και αν κοιτάξεις την ετικέτα δεν βλέπεις από που προέρχεται, τι μέλι είναι. Με ψιλά γράμματα κάπου γράφει ότι είναι μέλι από την Ε.Ε. που από μόνο του δεν λέει τίποτα.! Αυτή τη στιγμή χιλιάδες τόνοι από την Κίνα, την Τουρκία μπαίνουν στην Βουλγαρία και γίνονται προϊόν Ε.Ε. ή και στην Ελλάδα και ελληνοποιούνται. Δυστυχώς οι κάθε λογής απατεώνες έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στο να ξεγελούν τον κόσμο και τους βοηθάει το ότι οι έλεγχοι είναι ελλειμματικοί! Τι να τους κάνουν 2 και 3 πρόστιμα μερικών χιλιάδων ευρών όταν έχουν αποκομίσει υπερκέρδη ;» εξηγεί ο κ. Βίγλης.
Όπως μας επισημαίνει ο Παντελής Περράκης ακόμα και για μέλια που αναγράφεται στην ετικέτα ότι είναι προϊόν της Ε.Ε. δεν ξεκαθαρίζονται τα ποσοστά. «Μπορεί να έχει 10% μέλι από την Ελλάδα και 90% Τούρκικο και να αναγράφει πάνω μέλι Ευρωπαικής Ένωσης. Εν τω μεταξύ το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς και διακινητές Κινέζικου Μελιού είναι Γερμανικές εταιρείες που εισάγουν πάνω από 500.000 τόνους του προϊόντος από την Κίνα» τονίζει. Προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα απαιτείται πολιτική βούληση που διαχρονικά είναι απούσα αφού «η εκάστοτε πολιτική ηγεσία θα ακούσει τους μεγαλέμπορους και τους διακινητές και όχι τους απλούς παραγωγούς».

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της Κρήτης έχουν δρομολογήσει τη δημιουργίας ενός “Συνδέσμου Μελισσοκόμων” του νησιού προκειμένου να στηρίξουν το προϊόν της εργασίας τους. «Ο “Σύνδεσμος” θα έχει ως στόχο την προώθηση και διαφήμιση του κρητικού μελιού, τη συμμετοχή στις εκθέσεις, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Αναζητούμε ένα τρόπο ιχνηλάτησης του Κρητικού μελιού, να αποκτήσουμε ένα σήμα που να πιστοποιεί το Κρητικό μέλι. Κάτι ανάλογο το έχουν καταφέρει οι Κύπριοι δεν θα ανακαλύψουμε το τροχό! Με ακρίβεια 99% εντοπίζουν τον τόπο παραγωγής μελιού. Για αυτό όμως πρέπει να μας βοηθήσει το κράτος» λέει ο κ. Μπεμπλιδάκης.
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως το χειρότερο μέλι το δικό μας λόγω μικροκλίματος, φυτών, βοτάνων είναι ασύγκριτα καλύτερο από το μέλι που εισάγουμε » καταλήγουν οι μελισσοκόμοι.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. Σίγουρα το μέλι των 5-6 € πρέπει να σε κάνει να σκεφτείς την ποιότητα και την προέλευση του. Όμως δεν μπορείς να διαθέτεις ανθόμελο με τιμή 10-12€, χωρίς απόδειξη, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς πιστοποίηση ποιότητας, ταΐζοντας τις μέλισσες με ζαχαρόπαστες για να αυξήσεις την παραγωγή και με την δικαιολογία του χειμώνα.
    Περιμένω την δημιουργία του συνδέσμου σας, για έλθουν και τα πράγματα σε μια λογική ισορροπία.

    • Ανθομελα δεν έχει η Κρήτη, ζαχαρομελα έχει, άμα είσαι τόσο άσχετος και δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις πρόβλημα σου. Οι ζαχαροπαστες είναι απαραίτητες για κάθε επαγγελματία μελισσοκόμο και όχι μόνο το χειμώνα. Επειδή η μελισσοκομία είναι επιστήμη μην λες ότι σου κατέβει

      • Μάλλον εσύ φίλε μου λες οτι σου κατέβει.
        Η Κρητική χλωρίδα είναι γεμάτη με εκατομμύρια άνθη, απο τα οποία παραγωγικά για τη μελισσοκομία, είναι η πορτοκαλιά με ένα ανοιχτόχρωμο φτηνό ποιοτικά μέλι, η μαλωτήρα, η θρίμπα, αρωματικά βότανα με πολύ καλό ποιοτικά και αρωματικό μέλι, τα χειμερινά άνθη του βουνού που δίνουν ποσότητες στη μέλισσα για ξεχειμώνιασμα και φυσικά, το θυμάρι.
        Όλα αυτά, ανθόμελα είναι φίλε μου ΑΣΧΕΤΕ.
        Μετά απο τα ΑΝΘΟΜΕΛΑ, που είναι ΟΛΑ τα μέλια που προέρχονται απο νέκταρ λουλουδιών και γύρη, απο τα πιο εξεζητημένα, αρωματικά και ποιοτικά μέχρι τα πιο ευτελή, τις μονοκαλλιέργειες που η Κρήτη δεν έχει ευτυχώς, η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΑ.
        Περιτώματα εντόμων του πεύκου και του έλατου, που η μελισσα συλλέγει και αποθηκεύει ατόφια στις κηρήθρες, με την προσθήκη ενζήμου απο τους φαρυγγικούς αδένες της, που βοηθούν στη ζύμωση.
        Αυτά δεν κρυσταλώνουν ποτέ σε σχέση με όλα τα ανθόμελα που έχουν τον χρόνο και τη θερμοκρασία κρυστάλωσης, άνευ εξαιρέσεως.
        Τώρα, για να πάμε στα… ζαχαρόμελα,
        Πού ακριβώς τα είδες αυτά ?
        Ίσως σε κανένα ασυνείδητο κακό μελισσοκόμο, μαύρο πρόβατο του επαγγέλματος, που τροφοδοτεί την περίοδο της ανθοφορίας με ζάχαρη, ακόμα και με ζυμάρια.
        Ότι δίνεις στην περίοδο της μελιτοφορίας, αποθηκεύεται αυτούσιο απο τη μέλισσα, που προτιμά να καταναλώνει το ποιοτικό προιόν της φύσης.
        Δεν είναι χαζή όπως μερικοί νομίζουν.
        Μη λες λοιπόν φίλε μου ανίδεε και άσχετε με τη μέλισσα ότι ταλιμπανιά σου κατέβει, προσβάλοντας ανθρώπους που δεν λένε οτι τους κατέβει, αλλά οτι βλέπουν.
        Και ΑΝ ασχολείσαι με το άθλημα, φρόντισε να μάθεις πέντε πράγματα για να μην εκτίθεσαι με… τα ζαχαρόμελα.
        Καλή μελισσοκομική σεζόν εύχομαι σε όλο τον κλάδο του μοναδικού στον κόσμο ελληνικού μελιού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα