Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο καθ. Σπυρίδων Αγάθος

Ως Αντεπιστέλλον Μέλος της εξ Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού, στον Κλάδο «Μηχανικής Βιοεπιστημών» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, ο κ. Σπυρίδων Αγάθος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Louvain και εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «γενικός και κύριος σκοπός της Aκαδημίας Aθηνών είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών και η επικοινωνία του ιδρύματος και των ακαδημαϊκών με τις άλλες ακαδημίες ή τους ομοτέχνους τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με αυτούς. Οι Tάξεις της Ακαδημίας Αθηνών καλλιεργούν όλες τις εκδηλώσεις του πνεύματος, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και τις επιστήμες. Η Α’ Τάξη, στην οποία εξελέγη ο κ. Αγάθος, περιλαμβάνει τις Θετικές Επιστήμες, δηλαδή τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την ιατρική, την αστρονομία.

Ο Ομ. Καθ. Σπυρίδων Αγάθος υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πολυτεχνείου Κρήτης την περίοδο 2013-2017, αλλά πρόσφατα εξελέγη επίσης εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με θητεία από το 2022 έως το 2026. Αποτελεί ύψιστη τιμή για το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμπεριλαμβάνεται στο ανώτατο όργανο διοίκησής του ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Πρυτανεία, αλλά και σύσσωμη η Πολυτεχνική Κοινότητα, συγχαίρουν θερμά τον Ομ. Καθ. Σπυρίδωνα Αγάθο για τη μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση!

Βιογραφικό Ομ. Καθ. Σπυρίδωνα Αγάθου

Ο κ. Αγάθος έλαβε το Δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1973. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MEng) στην Επιστήμη του Χημικού Μηχανικού το 1976 από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μοντρεάλ του Καναδά. Έπειτα από περαιτέρω σπουδές και έρευνα στις ΗΠΑ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) στην Βιοχημική Μηχανική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) το 1983. Από το 1982 έως το 1985 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο (UWO) στον Καναδά, από το 1985 έως το 1993 στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Υερσέης στις ΗΠΑ και από το 1993 έως το 2015 στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain (UCLouvain) στη Louvain-la-Neuve του Βελγίου ως Καθηγητής, όπου και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικής Μηχανικής στη Σχολή Εμβιομηχανικής από το 1998 έως το 2010. Από το 2015 έως το 2019 υπηρέτησε ως Ιδρυτικός Κοσμήτορας Βιολογικών Επιστημών και Επιστημών Μηχανικού στο αρτισύστατο Πανεπιστήμιο Yachay Tech στον Ισημερινό της Νοτίου Αμερικής απ’όπου και αφυπηρέτησε ως Πρύτανης το 2019. Από το 2015 έως σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής και Προσκεκλημένος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCLouvain.

Η έρευνά του κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ των επιστημών μηχανικού και των βιολογικών επιστημών με πυρήνα τη μηχανική βιοδιεργασιών και τη βιοτεχνολογία. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται ιδιαιτέρως στις περιοχές της βιοχημικής μηχανικής, της βιοκατάλυσης, των μικροβιακών/κυτταρικών καλλιεργειών και της κλιμάκωσής τους, της περιβαλλοντικής μηχανικής και βιοαποκατάστασης από ρύπανση, και της βιοτεχνολογίας για την αειφορία. Στις περιοχές αυτές έχει σημαντικό δημοσιευμένο έργο που περιλαμβάνει 184 άρθρα με κριτές, 54 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 500 ανακοινώσεις σε υψηλού κύρους συνέδρια ή προσκεκλημένα σεμινάρια, πέντε βιβλία και τρεις διεθνείς πατέντες, ενώ έχει λάβει περισσότερες από 13000 αναφορές (Google Scholar) με h-index 57.

Στις προαναφερθείσες περιοχές της βιολογικής μηχανικής και ειδικότερα σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής αναγνωρίζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ένας από τους κορυφαίους ερευνητές (εξελέγη -μεταξύ άλλων- μέλος της Academia Europaea), με μεγάλη συνεισφορά στην εξέλιξη της Επιστήμης, αλλά επίσης και με σταθερή και εποικοδομητική σχέση με τον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, ενσωματώνοντας δημιουργικά εργαλεία από τη βιοτεχνολογία για την επίλυση πραγματικών πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων βιοαποκατάστασης, ποιότητας νερού, δημόσιας υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα