Κύριε διευθυντά,
προβληματισμός και έντονη ανησυχία τώρα που ένα – ένα έχουν αρθεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ιδιαίτερος προβληματισμός μου, όσον αφορά το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τα σχολεία που άνοιξαν σιγά – σιγά (Λύκειο – Γυμνάσιο).
Στην έγκριτη εφημερίδα σας στο φύλλο της 19ης Μαΐου, δεν με άφησαν ανεπηρέαστη οι συνεντεύξεις των μαθητών λυκείου και γυμνασίου. Όλα τα παιδιά ανέφεραν ότι ζούνε κάτι πρωτόγνωρο. Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο αγχωμένα, στενοχωρημένα για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνε από τους φίλους τους που είχαν καιρό να δούνε, αγωνία για την συνέχεια. Aλλα πάλι πιο ψύχραιμα, διαβεβαίωσαν ότι θα τα καταφέρουμε και ότι η διδασκαλία της τάξης είναι αυτό που ικανοποιεί τα παιδιά. Θα τα καταφέρουμε, αφού έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης (θερμομέτρηση κάθε πρωί κατά την προσέλευση των μαθητών, απολυμαντικά, τήρηση αποστάσεων). Μέτρα που το Yπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί με προσοχή τηρούν για να “μείνουμε ασφαλείς”.
Μετά όμως από το πρωινό μάθημα, διαπίστωσή μου ήταν ότι απογεύματα στην παραλία των Αγ. Αποστόλων, συναντώνται όλοι οι μαθητές όλων των ηλικιών, πρωτίστως εφήβων, παρέες 10-15 παιδιών, συνωστισμένα ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιές, διαχύσεις, παιχνίδια στην άμμο. Eνα ξέφρενο ξέσπασμα, συνέπεια όλων αυτών των ημερών που “μείναμε σπίτι”. Φαίνεται έντονη η ψυχική ανάγκη των παιδιών για επικοινωνία. Σεβαστό είναι όμως αυτό, βάση του “πρωτοκόλλου” που οι ειδικοί εφαρμόζουν, είναι το ίδιο “πρωτόκολλο” με αυτό που υπάρχει στην τάξη; Oχι βέβαια.
Αγωνία για τα αποτελέσματα αυτής της διαφοράς. Αν συμβεί το ανεπανόρθωτο και εξαπλωθεί εκ νέου ο ιός; Πώς θα πεισθούν ορισμένοι ότι δεν έφταιξε το άνοιγμα των σχολείων; Δυστυχώς θα κατηγορηθεί το Υπουργείο, θα κατηγορηθεί ο Τσιόδρας, ο οποίος με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα έλαβε αυτή την απόφαση. Απόφαση όμως που βασίστηκε σε κάποια δεδομένα από τον καθένα μας. Τήρηση αποστάσεων, προσοχή στην υγιεινή χρήση μασκών όπου χρειάζεται, όχι χειραψίες, όχι εναγκαλισμοί.
Πώς θα πείσουμε τους νέους ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί; Οι γονείς ίσως θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να δείξουν λίγη ακόμη υπομονή ώστε να είμαστε “ασφαλείς” να βγούμε νικητές για την επόμενη σχολική χρονιά. Μια σχολική χρονιά με την προσευχή το πρωί, τα πηγαδάκια στην αυλή, το σωστό μάθημα στην τάξη κοντά με τον καθηγητή που χαρίζει τον πλούτο της γνώσης.
Μένουμε ασφαλείς… παιδιά μου.
Μαριάννα Μαυροματάκη