Η ζωή μας έχει αλλάξει, άγνωστο πότε θα επανέλθει στα φυσιολογικά της όρια. Με το σλόγκαν “μένουμε σπίτι” έχουν ανατραπεί τα πάντα. Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία κλειστά, κλειδί στα κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφενεία. Στα γήπεδα τα παιχνίδια γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αν δεν αναβάλλονται. Αναστέλλονται οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Πτώση στο ναδίρ της κυκλοφορίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύνοδοι Κορυφής και συνέδρια με τηλεδιάσκεψη. Απαγόρευση γυρισμάτων τηλεοπτικών σώου με συμμετοχή κοινού. Δελτία ειδήσεων με καλεσμένους και σχολικά μαθήματα, όπως και φροντιστήρια στο σπίτι μέσω SKYPE. Μακριά τα παιδιά από παππούδες και γιαγιάδες. Κλειστές οι επιχειρήσεις πώλησης ειδών μη πρώτης ανάγκης. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και αναστολές πληρωμών, επειδή ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής χαλάρωσης. Απόκλιση απ’ το σημείο σταθερότητας καθ’ όσον η πανδημία γκρέμισε τα μέτρα λιτότητας και τον υποχρεωτικό μηδενισμό των ελλειμμάτων ακόμα και στις πιο εξελιγμένες οικονομίες.
Hρθε το σύνθημα “μένουμε σπίτι” απ’ την Ιταλία. Υπάρχουν όμως και κείνοι που δεν μπορούν να μείνουν σπίτι. Είναι οι απαραίτητοι που προσφέρουν κάθε μορφής κοινωνική εργασία: γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικό προσωπικό, σώματα ασφαλείας, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι και χαμηλά αμειβόμενοι, οι εργαζόμενοι στις φαρμακοβιομηχανίες, στα φαρμακεία, στα καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας, αυτοί που κάνουν απολυμάνσεις σε νοσοκομειακές αίθουσες, σε συρμούς μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και ο οδοκαθαριστές.
Oλα αυτά για να εμποδισθεί ή να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας. Να την αντιμετωπίσουμε, όπως την κρίση της οικονομίας με συνειδησιακή συλλογικότητα. Κάθε πρόβλημα μάς αφορά και επί προσωπικού, γιατί αν επιμείνουμε να το αγνοούμε, θα βρει την ευκαιρία να μας διαψεύσει.
Πανδημία λοιπόν. Και ενώ εκπέμπεται “SOS” από παντού μέσα στο πανδαιμόνιο της επέκτασης του κινδύνου, βγήκαν στο “γυαλί” επώνυμοι και μη τηλεπωλητές, να διαφημίζουν κηραλοιφές και “μαντζούνια” ψευδών ελπίδων, που προστατεύουν “πάσαν νόσον και πάσαν…” αγνοώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, γι’ αυτό επελήφθη και ο εισαγγελέας. Διότι, όσοι τους εμπιστεύονται, θέτουν σε σοβαρή έκθεση τη δική τους και τη δημόσια υγεία.
Αλλά και οι θεολογικές αντιλήψεις, που δεν θεμελιώνονται επιστημονικά, καλά κρατούν. Δημιουργούν μια αλλοπρόσαλλη πρακτική, που οι δοξασίες υπερισχύουν των αυστηρώς καθορισμένων πεδίων ορθολογικών μεθόδων.
Να μη θεωρηθεί ότι βρισκόμαστε στο σημείο του Καισαροπαπισμού, που ο Καίσαρας ενεπλέκεται με τον Θεό και η εξουσία του κράτους του ήταν απόλυτη, ενώ η εκκλησία υποταγμένη σ’ αυτόν.