Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Μέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος Καλλικράτη (φωτ.)

 

 

Η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Καλλικρατιανών που έπεσαν θύματα της θηριωδίας του ναζισμού και των συνεργατών προδοτών τους από άλλη περιοχή εκτός νομού, την περίοδο της κατοχής, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Καλλικράτη του Δήμου Σφακίων.
Στα ιστορικά γεγονότα, αναφέρθηκε εκτενώς ο Ιωάννης Σκαλιδάκης, διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.
«Αν ήταν δυνατόν να δίναμε ένα άλλο όνομα στο χωριό Καλλικράτης» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης «θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως χωριό της μεγάλης ατελείωτης και αδίδακτης ιστορίας» και συνεχίζοντας επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό, ίσως και στον παγκόσμιο χώρο αριθμώντας τέσσερα ολοκαυτώματα με το τέταρτο στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από έναν βάρβαρο κατοχικό στρατό και τους δοσίλογους συνεργάτες του δολοφονώντας άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών 10 γυναίκες και 21 άνδρες».
Από μεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής επαίνεσε την αναφορά του δημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη στα γεγονότα του Καλλικράτη επισημαίνοντας ότι «πιθανόν να μην υπάρχει παρόμοια περίπτωση  στην Ελλάδα και αλλού. Είναι ομαδικό παράδειγμα το οποίο δείχνει το φρόνημα των ανθρώπων, πρώτοι στις επαναστάσεις, πρώτοι στις εξεγέρσεις, πρώτοι στην αγάπη για την ελευθερία».

Η ΟΜΙΛΙΑ 
Λεπτομερέστατη η αναφορά στα ιστορικά ντοκουμέντα της περιόδου από τον Ιωάννη Σκαλιδάκη, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το πρωί της 6ης Οκτωβρίου του 1943 οι Γερμανοί  μαζί με τον Σούμπερ και 30 άνδρες του Σώματος Κυνηγών του έφτασαν στο γειτονικό χωριό Καλή Συκιά ενώ οι Γερμανοί συνέχισαν την πορεία τους προς το οροπέδιο οι Σουμπερίτες παρέμειναν στο χωριό. Αυτό που επακολούθησε ήταν ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα. Την επόμενη μέρα οι Σουμπερίτες ακολουθώντας τον Γερμανικό Στρατό βρέθηκαν εδώ στον Καλλικράτη. Το χωριό είχε στοχοποιηθεί καθώς κατηγορήθηκε ότι είχε περάσει από εδώ η ομάδα Μπαντουβά χωρίς να ειδοποιήσουν τις Αρχές. Οι άνδρες του χωριού είχαν καταφύγει στα γύρω βουνά παρά την πύκνωση και τους συνεχείς πυροβολισμούς.. Μετά από τις συνήθεις διαβεβαιώσεις των Γερμανών ότι αναζητούσαν αντάρτες και όσοι κάτοικοι απουσίαζαν θα θεωρούνταν επίσης αντάρτες, ελάχιστοι επέστρεψαν. Την επόμενη ημέρα το χωριό περικυκλώθηκε και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στον περίβολο της εκκλησίας, χωριστά οι άντρες και τα γυναικόπαιδα. Από εκείνη τη στιγμή ο Καλλικράτης αφέθηκε στους Γερμανούς στο έλεος των ντόπιων συνεργατών τους. Παρά τις απειλές, κανείς δεν κατέδωσε ούτε κρησφύγετα ούτε όπλα. Σε ένα ερειπωμένο σπίτι έστηναν τους άνδρες για εκτέλεση ενώ κάποιοι εκτελέστηκαν στους δρόμους του χωριού. Είκοσι γυναίκες που πιάστηκαν όμηροι οδηγήθηκαν στις φυλακές τις Αγιάς όπου θα έμεναν πάνω από ένα μήνα. Αργότερα οι Σουμπερίτες επέστρεψαν για τη λεηλασία καίγοντας 80 περίπου σπίτια».
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ψάλθηκε από όλους ο Εθνικός Ύμνος και η εκδήλωση στο μνημείο Πεσόντων του χωριού τελείωσε με τον χορό πεντοζάλι από νέους χορευτές του παραδοσιακού συλλόγου νομού Χανίων “Τα Σφακιά”. Στη συνέχεια ο Δήμος Σφακίων παρέθεσε πλουσιοπάροχο γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους σε ταβέρνα του χωριού.
Το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σφακίων, με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, έδωσαν Πολιτικές και Αυτοδιοικητικές Αρχές με εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο ΑΛ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, βρισκόμαστε εδώ και δηλώνουμε δύο πράγματα:
ότι τιμάμε τη μνήμη και δεν ξεχνάμε τα θύματα του τόπου μας και τις θηριωδίες των κατακτητών
και ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε ιδεολογίες μίσους και καταστροφής να μολύνουν τον τόπο μας και τη δημοκρατία μας.
Το χρέος μας είναι διπλό:
Η μνήμη είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία μας. Απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους απέναντι στους πιο ισχυρούς εχθρούς και χωρίς να λογαριάσουν τη ζωή τους προστάτεψαν και τη δική μας ελευθερία σήμερα.
Ο καθημερινός αγώνας καθενός και καθεμιάς από εμάς για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες είναι το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας και το αύριο αυτού του τόπου. Έναν αγώνα που δίνουμε με άλλους όρους και υπό άλλες συνθήκες αλλά και που είναι και αυτός σημαντικός.
Οι Σφακιανοί όπως και όλοι οι Κρητικοί, όλοι οι Έλληνες, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στα κηρύγματα της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της βίας ως πολιτικής πρακτικής, προστατεύοντας την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αυτά τα δίδυμα δέντρα, την ελευθερία και τη δημοκρατία πότισαν με τη θυσία τους οι πρόγονοί μας και άφησαν σε εμάς την ευθύνη να τα προστατεύουμε στον σημερινό κόσμο απέναντι στους κήρυκες της βίας και του θανάτου».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα