Οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το εργατικό δυστύχημα του 2020 στο Ρέθυμνο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Μανώλη Αφράτη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η προκλητική κακοδικία που υπόκειται η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη από το Ρέθυμνο, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Κυρίως όμως δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη η εργοδοτική αυθαιρεσία που στερεί τις ζωές εργαζομένων την ώρα της δουλειάς.
Ο θάνατος του 38χρονου οδηγού τον Μάιο του 2020 επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε υπερβολική ταχύτητα και σε υπαιτιότητα του ίδιου. Μια εισαγγελέας Ρεθύμνου διάλεξε να διαβάσει επιλεκτικά τις πραγματογνωμοσύνες μόνο της αστυνομίας και όχι των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων και επιχείρησε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.
Ωστόσο, με ακλόνητα στοιχεία φάνηκε πως το φορτηγό – ψυγείο που του δόθηκε για να εκτελέσει μεταφορές στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου ήταν «κίνδυνος – θάνατος» τόσο για τον ίδιο (όπως και έγινε) όσο και για όποιον άλλο συναντούσε στον δρόμο του. Οι ευθύνες τόσο της ιδιοκτήτριας εταιρίας όσο και του ιδιωτικού ΚΤΕΟ που είχε δώσει έγκριση για την κυκλοφορία του οχήματος είναι τεράστιες.
Όλα τα στοιχεία επρόκειτο να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 20 Οκτωβρίου αφού η υπόθεση άνοιξε και πάλι μετά από τεράστιο αγώνα της οικογένειας του Μανώλη Αφράτη. Ωστόσο, υπέστησαν και πάλι εμπαιγμό. Μάρτυρες και δικηγόροι που μετέβησαν στο Ρέθυμνο από την Αθήνα υποβλήθηκαν σε ταλαιπωρία αφού η άλλη πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή αναβολή, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση όπως είθισται.
Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα των ανθρώπων του Μανώλη Αφράτη να δικαιώσουν τη μνήμη του. Αντίθετα τη δυναμώνουν. Οι Οργανώσεις Βάσης του ΜέΡΑ25 στέκονται δίπλα στην οικογένειά του και ενώνουν τη φωνή τους με τους εργατικούς φορείς της Κρήτη, τις συλλογικότητες και τις/τους αλληλέγγυες/ους που αγωνίζονται για την απόδοση δικαιοσύνης και για την αποκάλυψη των ευθυνών για το συγκεκριμένο εργατικό δυστύχημα.
Θα είμαστε εκεί και τον προσεχή Ιούνιο διεκδικώντας το αυτονόητο. Δικαίωση για τον θάνατο του Μανώλη, τιμωρία για τους υπεύθυνους και θέσπιση ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία που αποσκοπώντας στο μεγαλύτερο κέρδος θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων»..