Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Μερικά διδάγματα από την πανδημία του Covid-19

Φθάσαμε πάλι στην περίοδο του Αγίου Πάσχα, που φέτος γιορτάσαμε στα σπίτια μας. Δεν πήγαμε στην λειτουργία του Επιταφίου, ούτε είδαμεν την περιφοράν του Επιταφίου, όπως κάθε χρόνο. Ούτε την Ανάσταση στις εκκλησίες μας. Ολα λόγω κορωοϊού.
Ο Covid-19 δεν λέγει να φύγει. Έχει κατακλύσει όλες τις χώρες του κόσμου, που μετρούν χιλιάδες θύματα. Φάρμακο δεν βρίσκεται. Το εμβόλιο λέγεται ότι, αν βρεθεί, θα είναι μετά ένα χρόνον και πέρα.
Τί μας διδάσκει η πανδημία; Αρκετά πράγματα.
Την αδυναμίαν του ανθρώπου. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, φάρμακο δεν βρίσκεται. Μετά από τόσους θανάτους θα περιμέναμε μια Παγκόσμιαν αλληλεγγύη. Και όμως: η διαμάχη μεταξύ των Δυνάμεων συνεχίζεται. Ο κ. Trump κατηγορεί την Κίνα και τον Παγκόσμιον Οργανισμόν Υγείας (Π.Ο.Υ) και διάκοψε τη μεγάλη συνεισφορά των Η.Π.Α. στον Π.Ο.Υ.
Τί άλλο μας διδάσκει η πανδημία; Ότι αντί να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και για να σκοτώνομεν ο ένας τον άλλο, να διαθέσει η ανθρωπότητα αυτά τα δισεκατομμύρια για καταπολέμηση των ασθενειών.
Αριθμός ένα εχθρός: Ο Καρκίνος. Πόσα χρόνια θερίζει ο καρκίνος και, όμως, δεν κατορθώσαμε να βρούμε οριστική θεραπεία για όλους τους καρκίνους. Χρειάζονται, μεταξύ άλλων, περισσότερα λεφτά για έρευνες.
Επιδημίες, Πανδημίες, όπως ο Covid-19: Για να επικεντρωθούμε στην έρευνα για φάρμακα προς καταπολέμηση της πανδημίας, χρειαζόμαστε τεράστια κεφάλαια. Αυτά να διαθέσομε.
Με τον κορονοϊόν οι διάφορες χώρες παίρνουν διάφορα μέτρα για να τον καταστείλουν.
Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα υπάρχουν δυο όμιλοι χωρών:
1. Οι μεν, παίρνουν περιοριστικά μέτρα αλλά τα αφήνουν περισσότερο στους πολίτες τους να τα εφαρμόσουν, στηριζόμενοι στην πειθαρχίαν τους και στη συνείδησή τους. Όχι εξαναγκασμός με πρόστιμα, δικαστήρια και άλλα καταναγκαστικά μέτρα. Τέτοιες χώρες είναι π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειον, η Ελβετία, η Γερμανία.
2. Οι δε, παίρνουν αυστηρότατα περιοριστικά μέτρα με εξαναγκασμόν των πολιτών με πρόστιμα, δικαστήρια κ.α. Τέτοιες χώρες είναι η χώρα μας, η Γαλλία. Εκείνο, που μπορεί να μας διδάξει ο κορονοϊός είναι να προσπαθήσομε να πειθαρχήσομε χωρίς την απειλήν του «βούρδουλα». Άλλωστε αυτό είναι για το καλό μας και της κοινωνίας. Κλείσιμον των καταστημάτων, των επιχειρήσεων, των εστιατορίων, το μόνον που φέρνει είναι η καταστροφή της οικονομίας και η πτώση της ευημερίας του πληθυσμού.
Οι απειλές και η εφαρμογή αυστηρών νομοθετικών μέτρων υποδεικνύει κατώτερον πολιτιστικόν επίπεδον.
Ας προσπαθήσομε, λοιπόν, όσον το δυνατόν, με ιατρικούς τρόπους να καταπολεμήσομεν τον ιόν και όχι με εξουθενωτικά περιοριστικά μέτρα.
Και διερωτάται κάποιος: Τι θα γίνει; Θα απαλείψομεν όλες τις ασθένειες; Μετά ο κόσμος δεν θα πεθαίνει; Πολύ απλοϊκό. Ο κόσμος πάντα θα πεθαίνει αλλά στην ώραν του και όχι με πανδημίες.
Εκείνο που βγαίνει από τον κορονοϊόν, είναι ότι και μπροστά σε μια πανδημία, η αντιπαλότητα μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων δε σταματά.
Η διαμάχη μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας όχι μόνον δεν σταμάτησεν αλλά αυξάνεται με παράπλευρες απώλειες.
Ως πότε; Ως που θα φθάσει η μανία του ανθρώπου για εξουσία, για δύναμη;

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα