Μερικά από τα προβλήματα που ξεχωρίζουν σήμερα και σχετικά με τη δική μας οπτική γωνία είναι και τα ακόλουθα:
• Η κατάσταση στην Τουρκία:
Στις 15 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι ένα πραξικόπημα ξέσπασε στην Τουρκία. Το τέταρτο από το 1960. Πολλά ακούστηκαν γι’ αυτό το πραξικόπημα. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ερντογάν το κατέστειλε σχεδόν άμεσα και το εκμεταλλεύτηκε και το εκμεταλλεύεται για να ισχυροποιήσει τη θέση του μη λαμβάνοντας υπόψη την τήρηση των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Επιπλέον, έχει ρίξει όλη την ευθύνη στον εξόριστο ιερωμένο κ. Gülen, ζητώντας την έκδοσή του από τους Αμερικανούς.
Ο,τι και αν συμβαίνει όμως, με το πραξικόπημα, αποδείχθηκε γι’ ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία, όπως καθαρά είπε κι ο Αυστριακός καγκελάριος, δεν μπορεί με τέτοιο καθεστώς να εισέλθει στην Ε.Ε. πριν από πολλές δεκαετίες. Ορισμένοι πιστεύουν, ότι με τέτοια κατάσταση στη χώρα, οι συνομιλίες σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. πρέπει να διακοπούν προς το παρόν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο κ. Jean-Claude Juncker για να μην βάλει περισσότερο λάδι στη φωτιά, τάσσεται εναντίον της διακοπής των συνομιλιών.
• Brexit:
Το Η.Β. αποφάσισε στις 23 Ιουνίου να εξέλθει της Ε.Ε. Φαίνεται, όμως, ότι οι Βρετανοί ακολουθούν την ίδια τακτική όπως μέχρι σήμερα: Θέλουν να έχουν τα καλά απ’ όλες τις μεριές και απορρίπτουν αυτά που δεν τους συμφέρουν. Προσπαθούν να αναβάλουν την έξοδό τους για περίοδο πέραν των δύο ετών. Μετά από περισσότερες από 40 ημέρες από την απόφασή τους, δεν κίνησαν τις διαδικασίες για την έξοδό τους και την έναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε.
Για κάθε Συνθήκη που έχουν υπογράψει αποφασίζουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους τι θέλουν να κάνουν.
Μια περίεργη κατάσταση που δεν ξέρει κανένας πού θα καταλήξει.
• Οι εκλογές στις ΗΠΑ:
Οι δύο μονομάχοι για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 έχουν επιλεγεί. Η κα Hillary Clinton φαίνεται ότι έχει προβάδισμα. Ο κ. Trump με τις ιδιομορφίες του και τις πράξεις του φαίνεται ότι δεν βοηθά την υποψηφιότητά του.
• Οι Ολυμπιακοί Αγώνες:
Εν τω μεταξύ, στις 5 Αυγούστου, 2016, άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας. Μέσα σε μια χώρα σε πλήρη οικονομική και πολιτική κρίση και όπου 50% των πολιτών δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή τους. Και μέσα στον φόβο και την απειλή των ενεργειών της διεθνούς τρομοκρατίας.
* Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy