Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Μερικές επίκαιρες σκέψεις…

Προστασία του Πολίτη και Καθηµερινότητα-497

 

Ξέρεις ποιος είµαι εγώ; Η ερώτηση αυτή, που έκανε γνωστός πολιτικός στο αεροδρόµιο της Αθήνας, µου θύµισε µιάν ιστορία, την οποία είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια. Σε ένα αµερικανικό αεροδρόµιο οι επιβάτες µιας πτήσης που ακυρώθηκε, περίµεναν στην ουρά για να ενηµερωθούν ποια πτήση θα έπαιρναν στη συνέχεια.

… για το «Ξέρεις ποιος είµαι εγώ;», τους «κυνηγούς φαντασµάτων», τις ενώσεις καταναλωτών, τη λειψυδρία, και τέλος τη σηµασία του ΕΣΥ για την πολιτική σταθερότητα

 

Ένας κύριος πέρασε µπροστά και απαίτησε από την υπάλληλο εδάφους να τον εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα. «Συγγνώµη κύριε, θα πρέπει πρώτα να εξυπηρετήσω όσους περιµένουν στη σειρά!» απάντησε ευγενικά η υπάλληλος.

«Ξέρεις ποιος είµαι εγώ;» της φώναξε θυµωµένα ο επιβάτης. Και η υπάλληλος παίρνοντας το µικρόφωνο ανακοίνωσε, εις επήκοον όλου του αεροδροµίου: «Προσοχή παρακαλώ! Έχουµε εδώ έναν κύριο που δεν γνωρίζει ποιος είναι …». Όσοι περίµεναν στην ουρά λύθηκαν στα γέλια, οπόταν ο θυµωµένος επιβάτης γύρισε στην υπάλληλο και της πέταξε ένα «Άει γ#@&σου», στο οποίο η υπάλληλος απάντησε ήρεµα: «Και γι’ αυτό κύριε θα πρέπει να περιµένετε τη σειρά σας».

Απροειδοποίητες πρωθυπουργικές επισκέψεις. Οι πρόσφατες «απροειδοποίητες» επισκέψεις του πρωθυπουργού σε νοσοκοµεία και άλλες δηµόσιες δοµές µου θύµισαν το βιβλίο «Μετακινώντας όρη: διδάγµατα ηγεσίας και εφοδιαστικής από τον πόλεµο του Κόλπου», του Αµερικανού αντιστράτηγου ελληνικής καταγωγής William Gus Pagonis (Παγώνης). Εκεί, για να εξασφαλίσει τη διοικητική µέριµνα της στρατιάς, η οποία συµµετείχε στις επιχειρήσεις κατά του Σαντάµ Χουσεΐν ανέπτυξε διάφορα εργαλεία ανάµεσα στα οποία υπήρχε και η ολιγοµελής οµάδα των Γκόστµπαστερς (κυνηγοί φαντασµάτων).
Ήταν µια οµάδα καλά εκπαιδευµένων και έµπιστων συνεργατών του Παγώνη, που τριγύριζαν σε όλο το πεδίο ανάπτυξης των στρατευµάτων, εντόπιζαν προβλήµατα και δυσλειτουργίες και τα ανέφεραν απευθείας στον ίδιο. Ήταν τα µάτια και τα αυτιά του Παγώνη στο πεδίο και µε τον τρόπο αυτό ήξερε ανά πάσα στιγµή τι συνέβαινε παντού. Κι αυτό χωρίς να παραλείπει και το στιλ της διοίκησης µέσω περιπλάνησης (Management by walking around) ανάµεσα στους στρατιώτες.

Ενώσεις καταναλωτών. Το 1984, λίγες εβδοµάδες µετά την άφιξη µου στις Βρυξέλλες, έµαθα για τη Βελγική Ένωση Καταναλωτών Test-Achats (∆οκιµές αγορών). Από τότε και µέχρι που ξαναγύρισα στην Ελλάδα το 2014, ήµουν συνεχώς συνδροµητής στο οµώνυµο περιοδικό τους. Σε αυτό δηµοσιεύουν κάθε µήνα δοκιµές κάθε είδους συσκευών – όπως τηλέφωνα, τηλεοράσεις, κουζίνες, τοστιέρες, στεγνωτήρια ρούχων και µαλλιών, εκτυπωτές, κλπ. κλπ. – αλλά και συγκριτικές αναλύσεις οικονοµικών υπηρεσιών (π.χ. τραπεζικά δάνεια, επενδύσεις).
Για κάθε δοκιµή καθορίζουν αυστηρά κριτήρια και βγάζουν κάθε φορά το καλύτερο προϊόν αλλά και το πιο συµφέρον από πλευράς σχέσης ποιότητας/τιµής. Επιπλέον, κάθε λίγους µήνες συγκρίνουν τα σουπερµάρκετ µε βάση δύο καλάθια του νοικοκυριού: ένα µε επώνυµα προϊόντα και ένα µε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, για κάθε καλάθι συγκρίνουν τις τιµές για µαγαζιά της ίδιας αλυσίδας σε διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, το νοµικό τµήµα της Ένωσης είναι έτοιµο να υποστηρίξει τα µέλη που έχουν προβλήµατα µε συγκεκριµένα προϊόντα ή και προµηθευτές. Οι εταιρείες που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα εύλογα αιτήµατα των πελατών τους αναφέρονται ονοµαστικά στις σελίδες του περιοδικού, κάτι που δεν αποτελεί και την καλύτερη διαφήµιση. Συχνά, τα αποτελέσµατα των συγκριτικών και άλλων ερευνών γίνονται και πρωτοσέλιδα στις εφηµερίδες… Γι’ αυτό και η βελγική κυβέρνηση φροντίζει να ακούει και συχνά να ικανοποιεί τα αιτήµατα της Ένωσης.
Ποιοι φταίνε για την επερχόµενη λειψυδρία; ∆ιαβάζοντας τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυµάτων στον Κουµπελή, διαπιστώνω ότι από τα λύµατα προβλέπεται η παραγωγή και «βιοµηχανικού νερού», δηλαδή νερού κατάλληλου µόνο για άρδευση. Πράγµατι, εδώ και δεκαετίες σε παγκόσµιο επίπεδο έχουν υλοποιηθεί εγκαταστάσεις που παράγουν όχι µόνο νερό για άρδευση αλλά και νερό άριστης ποιότητας κατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Στα Χανιά έχουν γίνει εδώ και χρόνια σχετικές προτάσεις από τους επιστήµονες του Πολυτεχνείου π.χ. για την «Αντιµετώπιση λειψυδρίας µε επαναχρησιµοποίηση νερού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυµάτων Χανίων για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής του Ακρωτηρίου». Οι οποίες όµως αγνοήθηκαν µεγαλοπρεπώς… Βέβαια, η ∆ΕΥΑΧ σύµφωνα µε όσα αναφέρει στις ιστοσελίδες της, υποβάλλει σε τριτοβάθµια επεξεργασία ένα µικρό µόνο ποσοστό των λυµάτων, παράγοντας µικρή ποσότητα νερού άρδευσης που αρκεί µόνο για το πράσινο έκτασης 35 στρεµµάτων της εγκατάστασης του Κουµπελή.

Με βάση τη µέχρι σήµερα πολιτική των αρχών δεν νοµίζω ότι θα απολαύσουµε στο εγγύς µέλλον κάποιον από τους τοπικούς ή περιφερειακούς άρχοντες µπροστά στις κάµερες δοκιµάζοντας ένα ποτήρι πόσιµο νερό από την επεξεργασία των λυµάτων του Κουµπελή. Όπως έκανε ο Μπιλ Γκέιτς πριν από περίπου 10 χρόνια. Και καθώς θα προχωρεί η ερηµοποίηση της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας οι πολιτικοί που εµείς επιλέγουµε µε την ψήφο µας θα µας υπενθυµίζουν την παλιά εκείνη ρήση σύµφωνα µε την οποία «κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει».
Το ΕΣΥ κύριο ανάχωµα κατά των άκρων. Σε ένα πρόσφατο άρθρο γνώµης στη Βρετανική εφηµερίδα The Guardian, η Κατερίνα Ντε Βρίς, καθηγήτρια στο Ιταλικό πανεπιστήµιο Μποκόνι του Μιλάνου, διατύπωσε την άποψη (µε βάση σχετική έρευνα) ότι, αν η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αντιµετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά µε την ανάταξη του βρετανικού Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Η συνεχής υποβάθµιση του βρετανικού ΕΣΥ τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια των βρετανών, δυσαρέσκεια που υποδαυλίζει η ακροδεξιά για να κτυπήσει την νέα κυβέρνηση των Εργατικών.

Ίσως λοιπόν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και κατά προτεραιότητα µε την άθλια κατάσταση που βρίσκεται και το δικό µας ΕΣΥ, πριν η συνεργασία αριστερών και ακροδεξιών κοµµάτων, σε συνδυασµό και µε άλλα φλέγοντα ζητήµατα της επικαιρότητας προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στο δικό µας σπίτι. Γιατί, το κυριότερο προσόν του ηγέτη είναι η πρόβλεψη και η αντιµετώπιση των προβληµάτων πριν αυτά επιφέρουν καταστροφές.
Στην ηλεκτρονική ανάρτηση του άρθρου στο ιστολόγιό µου ενσωµατώνονται συστηµατικά υπερσύνδεσµοι προς τις πηγές που χρησιµοποιούνται.

* Φυσικός, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα