Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μερικές πλούσιες εμπειρίες

Ταξιδεύοντας στον ολοκληρωμένο, ασφαλή, αλλά ακριβό αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Αθήνας, μαθαίνοντας για την εποχική επιδημία γρίπης και συμμετέχοντας σε μια νέα ραδιοφωνική εκπομπή …
H  περασμένη εβδομάδα ήταν πλούσια σε εμπειρίες και συναντήσεις καθώς συνέχιζα την περιοδεία μου για δουλειές και τουρισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Εθνικές οδοί. Μετά την Ιόνια και την Εγνατία είχα την ευχάριστη εμπειρία να ταξιδέψω και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Βέβαια, στο πρώτο τμήμα, μέχρι το Κλειδί Ημαθίας, το οδόστρωμα έχει πολλά προβλήματα αφού η ευθύνη για την συντήρησή του ανήκει στο Δημόσιο (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας). Αντίθετα, στο υπόλοιπο που έχει κατασκευαστεί και συντηρείται από τις εταιρείες Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός και Νέα Οδός, η οδήγηση είναι απόλαυση.
Με τις σήραγγες στα Τέμπη και αλλού, με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Πέταλο του Μαλιακού και σε άλλα επικίνδυνα σημεία η ασφάλεια της οδήγησης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Όσοι δηλαδή οδηγούν προσεκτικά, ένα καλά συντηρημένο όχημα, τηρώντας τα όρια ταχύτητας (σχεδόν παντού 130 km/h) είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν σώοι και ασφαλείς στον προορισμό τους. Δυστυχώς, το μόνο αρνητικό στοιχείο σε όλους τους αυτοκινητόδρομους που ταξίδεψα τελευταία είναι τα τσουχτερά διόδια … (30,65 ευρώ για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα).
Νέα δεδομένα για τη γρίπη. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου, που διευθύνει ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ξεκίνησε για 4η συνεχή χρονιά τον κύκλο διαλέξεων για θέματα δημόσιας υγείας με μια στρογγυλή τράπεζα για τα «100 χρόνια από την ισπανική γρίπη: σημερινά δεδομένα και προοπτικές». Όπως μας είπε η Αγορίτσα Μπάκα, εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Παρακολούθησης Νοσημάτων (ECDC) η περίοδος 2017-2018 ήταν ιδιαίτερα ήπια στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το νότιο ημισφαίριο.
Σε αυτό συνέβαλε και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών λόγω της ευαισθητοποίησης και της κινητοποίησης της κοινής γνώμης, όπως ανέφερε ο καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Παρακολούθησης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει σύστημα παρακολούθησης των κρουσμάτων γρίπης (και άλλων λοιμωδών νοσημάτων) και δημοσιεύει τα στοιχεία σε εβδομαδιαία βάση.
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης πρέπει να γίνει στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ιδίως για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου (βλ. πλαίσιο). Ωστόσο, καλόν είναι να εμβολιάζονται και όσοι έρχονται σε επαφή με κόσμο και υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν την ασθένεια. Δάσκαλοι, σερβιτόροι, οδηγοί ταξί, όσοι μετακινούνται συστηματικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι θεατρόφιλοι … ο κατάλογος είναι μεγάλος. Στην Αυστραλία από τη μελέτη μοντέλων προσομοίωσης προέκυψε ότι σε περίπτωση πανδημίας ο καθολικός εμβολιασμός αποδεικνύεται φθηνότερος σε σύγκριση με το κόστος των επιπτώσεων από μερικό μόνο εμβολιασμό …
Ο Γεώργιος Σαρόγλου, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις μεθόδους διάγνωσης, μετάδοσης και θεραπείας. Πέρα από την κλινική εμπειρία του γιατρού οι σύγχρονοι μέθοδοι επιτρέπουν την γρήγορη διάγνωση (15 λεπτά έως 2 ώρες) επιτρέποντας την απομόνωση του ασθενούς.
Η επώαση διαρκεί 2 μέρες, και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα σταγονίδια από το φτάρνισμα ή τον βήχα ήδη μία μέρα πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μέχρι και 5 μέρες μετά … Τα παιδιά μπορούν να μεταδίδουν την αρρώστια για περισσότερες από 10 ημέρες.
Όσον αφορά τη θεραπεία αναφέρθηκε το Tamiflu, το οποίο πρέπει να χορηγηθεί έγκαιρα σε ηλικιωμένους για να μειωθεί η πιθανότητα θανάτου. Επιπλέον, ένα νέο φάρμακο (Baloxavir marboxil) που ήδη κυκλοφορεί στην Ιαπωνία και θα κυκλοφορήσει λίαν προσεχώς στις ΗΠΑ (με την εμπορική ονομασία Xofluza), επιτρέπει την ταχεία εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Μάλιστα, η έγκαιρη χορήγηση του σε περίπτωση πανδημίας θα επιτρέψει να κερδηθούν μέχρι και 49 μέρες ώστε να αναπτυχθεί κατάλληλο εμβόλιο.
Τέλος, η Άννα Τζώρτζη, Πνευμονολόγος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου, αναφέρθηκε εκτενώς στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και στις αβάσιμες θεωρίες των αντιεμβολιαστικών κινημάτων, θέματα που μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν από αυτή τη στήλη (βλ. Χ.Ν. 9/12/2014) και στα οποία θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο.
Εκπομπή 1 και 2. Πρόκειται για μια νέα εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, που επιμελούνται δύο νέα δροσερά και χαμογελαστά κορίτσια, η Δομίνα Διαμαντοπούλου και η Μυρσίνη Λιοναράκη. Μεταδίδεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 13:00 έως τις 14:00. Αποφάσισαν να με έχουν μόνιμο προσκεκλημένο κάθε Πέμπτη στο δεύτερο ημίωρο της εκπομπής τους για να τους μιλώ σχετικά με το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες.
Την περασμένη Πέμπτη μίλησα για μερικές δράσεις που αφορούν τη νεολαία και μεθαύριο θα πούμε τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις γυναίκες. Η εκπομπή μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου και στον ιστότοπο του σταθμού υπάρχουν όλες οι προηγούμενες εκπομπές για όσους και όσες ενδιαφέρονται …
Επείγουσα ιατρική. Πριν από λίγες εβδομάδες θεσπίστηκε και στη χώρα μας η εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής χάρις στις πολύχρονες προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής και του προέδρου της, του Παναγιώτη Αγγουριδάκη, επίκουρου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πριν επιστρέψω στην Κρήτη, παρακολούθησα ένα μέρος των εργασιών του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επείγουσας Ιατρικής και θα σας μεταφέρω τι έμαθα στο άρθρο της επόμενης εβδομάδας.
*φυσικός, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα