Το Βερολίνο διαμηνύει πως, όπως έχουν δείξει κι άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες, στην στενή σχέση που θα επιδιωχθεί μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit δεν είναι διατεθειμένο για εκπτώσεις: «Η Βρετανία δεν μπορεί να κρατήσει τα προνόμια της ΕΕ αλλά όχι τις υποχρεώσεις» υπογραμμίζει. «Συμφέρον όλων η στενή σχέση, αλλά όχι “α λα καρτ”» τονίζει.
Όσον αφορά το εσωτερικό της ΕΕ, η Μέρκελ λέει πως χρειάζεται ένα μεγάλο βήμα εμβάθυνσης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γίνει το παν για να αποφευχθεί περαιτέρω διάσπαση».
Oι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται το απόγευμα της Τρίτης στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για Brexit. Ο βρετανός (υπό παραίτηση) πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα βρεθεί ενώπιον ενωπίω με τους υπόλοπους «27» για μία πρώτη ένδειξη του πώς θα κινηθεί πλέον η διαδικασία με το Λονδίνο.
Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται να ξεκινήσει ούτε άτυπες διαβουλεύσεις πριν η Βρετανία «πατήσει το κουμπί» του άρθρου 50 που βάζει σε κίνηση το διαζύγιο. Το Λονδίνο δεν βιάζεται, κι ο Κάμερον έχει δείξει ότι θα αφήσει την κίνηση στο διάδοχό του.
Μιλώντας την Τρίτη μερικές ώρες πριν τη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση στην οποία είχαν καταλήξει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες ή άτυπες συνομιλίες με τη Βρετανία αφού ενεργοποιήσει το άρθρο 50».
Η Βρετανία έχει «μεγάλο συμφέρον» να «διεξαχθούν σε φιλικό κλίμα οι συνομιλίες με την ΕΕ» σημείωσε, λέγοντας πως το ίδιο το Βερολίνο επιθυμεί στενή σχέση με τη Βρετανία.
«Η Βρετανία δεν θα μπορεί να διαλέξει από το μενού»
«Όποιος αποφασίσει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν μπορεί να περιμένει να κρατήσει τα προνόμια χωρίς τις υποχρεώσεις» υπογράμμισε ωστόσο η Μέρκελ. «Όποιος θέλει τα προνόμια πρόσβαση στην εναία αγορά, πρέπει να σέβεται και τις βασικές αρχές της ΕΕ» είπε.
Η Βρετανία έχει, επί παραδείγματι, δείξει ότι επιθυμεί να διατηρήσει ανοικτή την κοινή αγορά, ενδεχομένως στο πρότυπο της σχέσης που έχει η ΕΕ με τη Νορβηγία.
«Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά επειδή αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν θα καταριστεί «διαλέγοντας από το μενού, α λα καρτ», τόνισε.
Όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε η καγκελάριος, το Λονδίνο θα μείνει πλήρες μέλος. Η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, με ενεργοποίηση του άρθρου 50, άπτεται «εσωτερικών πολιτικών διεργασιών» στο Λονδίνο, ανέφερε η Μέρκελ.
ΠΗΓΗ: In.gr