Την προοπτική συνεργασίας με την Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V, άφησε ανοιχτή η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι το εμβόλιο θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Παρόλες τις αυτή τη στιγμή μεγάλες πολιτικές διαφορές, όπως στην υπόθεση Ναβάλνι, σε μια πανδημία θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο, τόνισε η κυρία Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας και την σχετική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στην Γερμανία και ότι διαπιστώνεται «σοβαρό» ενδιαφέρον από πολλές χώρες της ΕΕ. Το εμβόλιο έλαβε άλλωστε σήμερα επείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας.
Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού στη Γερμανία
Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού στη Γερμανία άφησε σήμερα να εννοηθεί η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ακυρώνοντας εμμέσως την υπόσχεση του υπουργού Υγείας για προσφορά εμβολιασμού προς όλους «μέχρι το καλοκαίρι».
Αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά. «Η BioNTech είναι μια start up εταιρία», είπε σχετικά η Καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α’ τριμήνου του έτους. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι στην Γερμανία να έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού». Το «ημερολογιακό» τέλος του καλοκαιριού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, είπε η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι άγνωστο το πόσοι θα θελήσουν τελικά να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.