Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Μέσα στην αναµπουµπούλα και η ευρωπαϊκή γεωργία

Τελευταία, πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών µέσα στα πλαίσια των δυσκολιών που συναντούν για την καθηµερινή επιβίωση του τοµέα.

Και εδώ ξεφεύγουµε πλέον από την επιβίωση των ίδιων των αγροτών και µπαίνουµε στην επιβίωση των ανθρώπων. ∆εν είναι µόνο τα χρήµατα που διαρκώς µειώνονται για την εφαρµογή της ΚΓΠ, αλλά οι συνθήκες µέσα στις οποίες έχουν εµπλακεί οι λαοί της ΕΕ, από σειρά λαθών της πολιτικής ηγεσίας τους οδηγεί την κατάσταση σε επικίνδυνα µονοπάτια. Οι αποτυχηµένες προσπάθειες αναθεώρησης της πολιτικής αυτής, οδηγούν την Κοµισιόν στο να αλληθωρίζει προς την  επόµενη µεταρρύθµιση της ΚΓΠ

Η κατάσταση ολοένα και δυσχεραίνεται για την παραγωγική διαδικασία και ο πόλεµος στην Ουκρανία ολοένα και απορροφά µεγαλύτερα κονδύλια που πιέζουν τις λοιπές χρηµατοδοτήσεις.

∆εν είναι τυχαίο ότι στο συµβούλιο γεωργίας που γίνεται στις 27 Ιανουαρίου, εξετάζονται οι αθέµιτες εµπορικές πρακτικές και ενίσχυση των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασµού τροφίµων,  µε στόχο να συζητήσουν και το ενδεχόµενο ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασµού τροφίµων. ∆εν υπάρχουν δεδοµένα που να συγκλίνουν στη λήψη απόφασης και φυσικά δεν υπάρχουν και πρόσθετοι πόροι για να ανακουφίσουν τους αγρότες. Άρα η λύση θα δοθεί και πάλι σε όλα τα κράτη µε τις υπουργικές υποσχέσεις, χωρίς κόστος και χωρίς αντίκρισµα. Ταυτόχρονα οι υπουργοί θα συζητήσουν και το νέο µοντέλο λειτουργίας που θεωρούν ότι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Αυτό το νέο µοντέλο αντιπροσωπεύει µια στροφή προς µια ισχυρή εστίαση στις επιδόσεις και τα αποτελέσµατα, καθώς και µια επανεξισορρόπηση των ευθυνών µεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Επιτροπής, διατηρώντας παράλληλα το ισχυρό σύστηµα διασφάλισης των δαπανών της ΚΓΠ.

Τι δε µας λένε στο σηµείο αυτό τα σχετικά κείµενα:

Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση από τους αγρότες όσον αφορά το θέµα της επανεξισορρόπησης των ευθυνών, για να µην οδηγηθούµε σταδιακά σε επανεθνικοποίηση των δαπανών της ΚΓΠ.

Η διατήρηση ως ισχυρού του συστήµατος διασφάλισης των δαπανών της ΚΓΠ είναι το λιγότερο σχήµα οξύµωρο, αφού κάθε χρόνο παρατηρούνται ισχυρές µειώσεις στον προϋπολογισµό των έργων για την εξυπηρέτηση της ΚΓΠ.

Και δυστυχώς όσοι αρνούνται να δουν την αποτυχία εφαρµογής της ΚΓΠ, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τι λέει µια έρευνα που ζήτησε η επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόµενη µεταρρύθµιση της ΚΓΠ, που  παρέχει µια σειρά από νέα δεδοµένα : Οι µεταβλητές στην εξίσωση είναι διάφορων µορφών όπως:

Στην έκθεση φαίνονται οι µεταβλητές της επόµενης µεταρρύθµισης της ΚΓΠ προτείνοντας ποιοτική αξιολόγηση της τρέχουσας ΚΓΠ, επισκόπηση των κυριότερων προκλήσεων που αντιµετωπίζει ο ευρωπαϊκός αγροδιατροφικός τοµέας και επισκόπηση του στρατηγικού διαλόγου.

Όµως, αν δεν θέλουν ορισµένοι να αποδεχθούν ότι η Κοµισιόν της κυρίας φον ντερ Λάιεν έχει αποτύχει και ως προς την εφαρµογή της νέας αναθεωρηµένης ΚΓΠ, τουλάχιστον να µην κοροϊδεύουν τον κόσµο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή περιθώρια για να κρίνουµε αν η αναθεωρηµένη ΚΓΠ πέτυχε.

Ξεκάθαρα τα πράγµατα: Η πολιτική που υιοθετήθηκε και εφαρµόζεται από το 2023 και µετά απέτυχε και τώρα όλοι επιζητούν να βρουν τους λόγους της αποτυχίας τους, παραγνωρίζοντας ότι έχουµε υποστηρίξει στο παρελθόν (από τις αρχές του 2022, µέχρι πριν δυο εβδοµάδες) του λόγους που συνοψίζουµε και στο παρόν σηµείωµά µας:

Η απώλεια φθηνού αερίου που έρρεε από τη Ρωσία µέχρι την Ευρώπη και µεταξύ άλλων κατέληγε και στη γεωργία, διαδραµάτισε ουσιαστικό παράγοντα δυσχέρανσης της παραγωγής στον τοµέα.

Αν προσθέσει κανείς ότι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασµάτων έρρεαν επίσης αφειδώς από τη Ρωσία προς τα εργοστάσια παραγωγής λιπασµάτων, γίνεται αµέσως κατανοητό ότι ο τοµέας διέρχεται  κρίση επιβίωσης.

Αυτά τα δυο στοιχεία από µόνα τους αρκούν για να δώσουν την πραγµατικότητα για τον αγροτικό τοµέα. Και δυστυχώς αυτό αφορά και την κτηνοτροφία, δεδοµένου ότι για την παραγωγή των ζωοτροφών είναι αναγκαία και τα δυο προηγούµενα δεδοµένα, ήτοι της φθηνής ενέργειας και της ύπαρξης λιπασµάτων.

Τι έγινε όµως έναντι των δυο σηµαντικών δεδοµένων για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πήραν την απόφαση να εξισορροπήσουν εκ νέου, τις ευθύνες µεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Κοµισιόν που καταβάλει τις δαπάνες κάθε πολιτικής, άρα και της ΚΓΠ.

Με µια παρατήρηση: οι αδύναµες χώρες κλήθηκαν να επανεθνικοποιήσουν µέρος των δαπανών της ΚΓΠ, όπως και οι πιο δυνατοί κρατικοί προϋπολογισµοί.  Μόνο που, όπως είναι φυσικό, οι αγρότες σε χώρες όπως η Ελλάδα δε θα πάρουν από τον κρατικό κορβανά όσα θα πάρουν οι αγρότες µιας πλούσιας χώρας. Και ο ανταγωνισµός θα εντείνεται εις το διηνεκές, σε βάρος των δικών µας συµφερόντων. Χωρίς να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αντίθετα µάλιστα, αν εφαρµοστούν όσα υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαφαίνεται το ενδεχόµενο να δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο τα πράγµατα

Τονίζουµε ότι η ΚΓΠ που ισχύει, λειτουργεί µε κανόνες και όσο περισσότερο είµαστε ενηµερωµένοι τόσο θετικότερα µπορεί να αποδειχθούν τα γεγονότα. Στα πλαίσια λοιπόν της σειράς µε τίτλο «Μάθε και Επένδυσε» θα επανέλθουµε από την ερχόµενη εβδοµάδα µε τα προγράµµατα που υποστηρίζει η ΚΓΠ, σηµειώνοντας ότι δεν πρέπει να αφήνουµε καµιά χαραµάδα να χάνονται ζωτικά κονδύλια από τον τοµέα αυτό. Προς τούτο εντός του Φεβρουαρίου θέτουµε εκ νέου τον Ο∆ΗΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΗΣ Ε.Ε. στη διάθεση των αγροτών του τόπου µας, γνωρίζοντας ότι µπορεί να τους είναι ένα χρήσιµο εργαλείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα