Είναι το “καµάρι” της γαλλικής ναυπηγικής που συµπληρώνει 23 χρόνια στις θάλασσες ανά τον κόσµο. Το αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” βρίσκεται για ακόµα µια χρονιά στην προβλήτα Κ 14 στην αµερικανονατοϊκή βάση στη Σούδα από χθες το µεσηµέρι και αναµένεται να παραµείνει για 4 ακόµα µέρες.
Το αεροπλανοφόρο συµµετέχει στην άσκηση “Αkila” µε τη συνοδεία γαλλικών φρεγατών και υποβρυχίου, φρεγατών από Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, µε την άσκηση να συνεχίζεται στη Μεσόγειο της επόµενες ηµέρες.
Η επίσκεψη στο σκάφος µε τα 2000 άτοµα προσωπικό πραγµατοποιήθηκε για τους δηµοσιογράφους της Κρήτης το µεσηµέρι της Μεγάλης Πέµπτης. Η είσοδος στο σκάφος γίνεται από µια ευρύχωρη δίοδο ακολουθούν όµως… πολλοί στενωποί όπως σε κάθε πλοίο ακόµα και αν αυτό έχει µήκος 261 µέτρα και πλάτος 64 µ. όπως το “Charles De Gaulle”.
Ακολουθούµε τους αξιωµατικούς που µας ξεναγούν προς το κατάστρωµα ανεβαίνοντας µικρές σκάλες για τρία πατώµατα.
Συναντάµε πολλές γυναίκες καθώς ένα ποσοστό 15% και πλέον του προσωπικού είναι θηλυκού φύλου. Φτάνοντας στο κατάστρωµα φωτογραφίζουµε τα 4 Rafale M (ειδικά για απονήωση- προσνήωση) σε αεροπλανοφόρο, 1 αεροσκάφος επιτήρησης- ραντάρ τύπου Ε- 2C Hawkey και δύο ελικόπτερα Dauphin.
Τα µέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, οι αξιωµατικοί δεν επιτρέπουν να φωτογραφίσουµε τα πάντα, ειδικά ότι έχει να κάνει µε πυροµαχικά, ενώ δεν δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία πέρα από το µικρό όνοµα. Λογικό για ένα σκάφος που βρίσκεται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιµότητα.
Το κατάστρωµα κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς υπάρχουν καταπέλτες, σύρµατα, αλλά τα ατυχήµατα είναι πολύ λίγα µας λένε αφού «το προσωπικό είναι πολύ καλά εκπαιδευµένο και λειτουργεί επαγγελµατικά».
Τη στιγµή που δίνουµε το παρών, η κάθε µονάδα του πλοίου παίρνει αναφορά και ενηµερώνονται στα πλαίσια της εξόδου τους σε λίγες ώρες στην πόλη των Χανίων.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Για «στρατηγική συνεργασία της Γαλλίας µε την Ελλάδα» έκανε λόγο στους δηµοσιογράφους η πρεσβευτής της Γαλλίας στη χώρα µας κ. Laurence Auer που βρέθηκε για δεύτερη φορά στα Χανιά µέσα σε λίγες εβδοµάδες (ήταν στα Χανιά και κατά την άφιξη της Ολυµπιακής φλόγας) και τη συναντάµε στο κατάστρωµα.
Η κ. Auer και µίλησε για την αποστολή του αεροπλανοφόρου τονίζοντας ότι πρόκειται «εµβληµατική και πολύ σηµαντική δουλειά στην άσκηση που συµµετέχει. ∆εν είναι η πρώτη φορά που έρχεται το “Charles De Gaulle” στη Σούδα, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία µε τις Ελληνικές αρχές.»
O αρχηγός της Ναυτικής δύναµης επικεφαλής της οποίας είναι το “Charles De Gaulle” ναύαρχος Ζακ Μαλάρντ αναφέρθηκε στην άσκηση “Αkila” µε τη συµµετοχή δυνάµεων και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη συνεργασία ναυτικών και αεροπορικών δυνάµεων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. «Έχουµε δυνατή σχέση µε τις ελληνικές δυνάµεις πολύ καλή συνεργασία και χαιρόµαστε που θα συνεχίσουµε την άσκηση µαζί τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αναφορικά µε την αγορά από την Ελλάδα των φρεγατών τύπου Βelhara από τη Γαλλία ο ναύαρχος απάντησε πως η Γαλλία έχει µια παράδοση στην ναυπήγηση πλοίων και η Ελλάδα χρησιµοποιεί πλοία για χρόνια και η συνεργασία ανάµεσα στις δύο χώρες θα είναι σίγουρα αποτελεσµατική.
ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ
Ακολουθεί ανέβασµα στη γέφυρα πλοήγησης του σκάφους.
Μια από τις τρεις γέφυρες αφού υπάρχει άλλη µια για το κατάστρωµα και άλλη τρίτη που λειτουργεί ως πύργος ελέγχου για τα αεροσκάφη.
Και εκεί υπάρχει περιορισµός ως προς το φωτογραφικό υλικό αλλά βλέπουµε τα σύγχρονα συστήµατα πλοήγησης και πως το τεράστιο σκάφος των 42.500 τόνων κινείται µε τη βοήθεια ενός joystick (χειριστηρίου). Νέο κατέβασµα αυτή τη φορά µε ασανσέρ ώστε να αποφύγουµε τις πολλές σκάλες στο τµήµα που βρίσκεται ίσα µε την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί είναι το τµήµα φύλαξης των αεροσκαφών και των πυροµαχικών.
Από τα δύο τεράστια ασανσέρ µπορούν κάθε 5 λεπτά να ανεβαίνουν στο κατάστρωµα δύο αεροσκάφη και να αναχωρούν στη συνέχεια. Στο χώρο εργάζονται πάνω από 500 τεχνικοί, µε τις πράσινες και µπλε φόρµες τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επιφορτισµένο µε το καθήκον να βρίσκονται όλα τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα διαθέσιµα 24ώρες το 24ωρο.
Μια επίσκεψη στη µηχανή του σκάφους όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που του δίνουν απεριόριστη διάρκεια στην κίνηση θα ήταν χρήσιµη για µας αλλά δεν προβλέπεται από το πρόγραµµα και δύο ώρες µετά την επιβίβαση µας έρχεται η ώρα της αποβίβασης.
Ο πιλότος
Στο χώρο αποθήκευσης των αεροσκαφών συναντάµε τον Ζαν τον πιλότο του “κατασκοπευτικού” Ε- 2C Hawkey. Μας µιλάει για µια πρόσφατη άσκηση µε την Ελληνική αεροπορία µε τη συµµετοχή 4 Ελληνικών και αντίστοιχων 4 Γαλλικών Rafale. «Και ποιος επικράτησε;» ρωτάµε, «αυτό δεν µπορώ να σας το πω» απαντάει µε χαµόγελο. Απαντάει όµως ότι από 8 ετών είχε στόχο να γίνει πιλότος κάτι που κατάφερε στα 27 του. Υπηρετεί 5 χρόνια στο Γαλλικό ναυτικό και πετάει καθηµερινά 4-5 ώρες σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων.
Ο χειριστής
Ο Φλοράν είναι χρόνια σε αυτή τη δουλειά και υπηρετεί στη γέφυρα πλοήγησης του αεροπλανοφόρου. «Είναι πιο εύκολο για το σκάφος αυτό να πάει αριστερά ή δεξιά παρά ευθεία. Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο όπως ο άνεµος αλλά µετράει και η ικανότητα των πιλότων» λέει για την προσνήωση και απονήωση των αεροσκαφών ενώ το αεροπλανοφόρο κινείται συνεχώς. Τον ρωτάµε για την κίνηση του µε πυρηνική ενέργεια και αν είναι ασφαλή. «Έχει δύο κινητήρες µε πυρηνικούς αντιδραστήρες που του εξασφαλίζουν συνεχή κίνηση για 7,5 χρόνια . Αν είναι ασφαλή ; Έχουµε 12 σκάφη στο Γαλλικό ναυτικό που κινούνται µε πυρηνική ενέργεια και πάρα πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στο έδαφος» απαντάει.
Ο µηχανικός
Τελευταίος συνοµιλητής ο Κριστόφ επικεφαλής των συνεργείων επισκευής. «Υπάρχουν 500 τεχνικοί για την επισκευή των αεροσκαφών. Αυτό σηµαίνει ότι δουλεύουµε 24ώρες µέρα και νύχτα γιατί θέλουµε τα αεροπλάνα µας να είναι έτοιµα σε κάθε στιγµής. Υπάρχουν 15 workshops και µπορούµε σε µια µέρα αν χρειαστεί να κάνουµε επισκευή σε πάνω από 20 αεροσκάφη» σχολιάζει.
Οι άνθρωποι του σκάφους
Στο πλαίσιο της παρουσίας µας είχαµε την ευκαιρία να µιλήσουµε µε αξιωµατικούς τους αεροπλανοφόρου.
Ένας 26χρονος αξιωµατικός καταστρώµατος ο Βελοντάν είναι µόλις 26 ετών και ένας εκ των αξιωµατικών καταστρώµατος. «Όταν είµαστε σε αποστολή έχουµε 20 Rafale Μ, 2 αεροσκάφη Ε- 2C Hawkey και δύο ελικόπτερα Dauphin. Έχω την ευθύνη για την προσνήωση και απονήωση των αεροσκαφών. Είναι µια σκληρή δουλειά στην οποία πρέπει να είσαι σε συνεχή εγρήγορση γιατί βρίσκεσαι πάνω στον διάδροµο , κινδυνεύεις ανά πάσα στιγµή από τις προπέλες κα.» µας είπε.
Το “Charles De Gaulle” µε λίγα λόγια…
Ναυπήγηση… Ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2001
Βάρος… 42.500 τόνοι
Μήκος… 261 µέτρα
Πλάτος… 64,36 στο µεγαλύτερο τµήµα και 31,5 στο µικρότερο
Προσωπικό σκάφους… 1350 άτοµα.
Προσωπικό αεροπορικό… 600
Ταχύτητα… 27 κόµβοι.
Εµβέλεια… απεριόριστη.