Η επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου απ’ την κυρίαρχη Χαμάς της Λωρίδας της Γάζας με συμμετοχή Τζιχαντιστών της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ απ’ το Ν. Λίβανο, έβλαψε το δίκαιο των Παλαιστινίων. Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των επί 75 χρόνια, που δεν τελειώνει, και επιδρά στον μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως η Χεζμπολάχ επιμένει με ανακοινώσεις της ότι η στρατιωτική δράση που έχει αναλάβει αφορά μόνο στρατιωτικούς στόχους.
Οι Ισραηλινοί αντέδρασαν κι έδωσαν προθεσμία στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τη Γάζα. Έχουν στόχο να εισβάλουν σ’ αυτήν, λέγοντας ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να διοικείται από τρομοκράτες και τούτο για να μην κινδυνεύσει το Ισραήλ από επεμβάσεις ακραίων στοιχείων στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι και ανθρωπιστικό για τα 2,3 εκ. που θα εκδιωχθούν ή θα φύγουν μόνοι τους, για να μην υποστούν τις συνέπειες του πολέμου.
Η προσπάθεια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν,
ν’ ανοίξει έστω για λίγο η δίοδος της Ράφα, ώστε να μπουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω του αποκλεισμού της Γάζας, όχι μόνο δεν ευοδώθηκε, αλλά κατεστράφη απ’ την ισραηλινή αεροπορία. Δεν μένει παρά να βρεθεί άλλη δίοδος να μπουν τα φορτηγά ή μα φύγουν οι συγκεντρωθέντες εκεί προς την περιοχή του Σινά.
Ο Μπάιντεν στη συνάντηση του με τον Σίσι και τους Ιορδανούς στο Κάιρο, στοχεύει να βρεθεί συμφωνία, να δεχθεί η Αίγυπτος τους πρόσφυγες. Σε δηλώσεις του στο CBS υποστήριξε ότι «η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει όλο τον Παλαιστινιακό λαό», ότι δεν θα ’πρεπε το Ισραήλ να επιβάλει κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας και πως «πρέπει να υπάρξει δρόμος προς το παλαιστινιακό κράτος».
Κίνδυνος να υπάρξει πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή με συμμετοχή του Ιράν δεν φαίνεται προς το παρόν και τούτο διότι η Τεχεράνη θα το σκεφτεί πολύ, λόγω και της παρουσίας δύο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, ενός καταδρομικού και 4 πυραυλοκίνητων μονάδων που ναυλοχούν στις ακτές του Ισραήλ. Πρόκειται για μεγάλη δύναμη πυρός που σηματοδοτεί ότι όποιος ήθελε κινηθεί θα είχε απέναντι του αυτό τον στόλο.
Η Ελλάδα επηρεάζεται γεωπολιτικά απ’ τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, σε πρώτη φάση απ’ το μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Τουρκίας και εν δευτέροις διότι υπάρχουν γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα με το Ισραήλ. Η Τουρκία απέτυχε να ’χει παρουσία στις εξελίξεις λόγω των ακραίων δηλώσεων του Ερντογάν και όσων είπε ο Αναπληρωτής Υπ. Παιδείας, που δεν λέγονται, ούτε γράφονται.
Οι ΗΠΑ έχουν ένα λόγο να πείσουν τον Σίσι να δημιουργήσει καταυλισμό για τους πρόσφυγες της γάζας, ένεκα του σκανδάλου της δωροδοκίας Μενέντεζ και της συζύγου του, κυρίως γιατί ο επικεφαλής, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων “διοχέτευε” στους Αιγυπτόυς απόρρητες πληροφορίες για την αμυντική πολιτική των Αμερικανών.
Τώρα ποιος είναι τρομοκράτης, στην προκειμένη περίπτωση το Ισραήλ που μάχεται τους Παλαιστίνιους ή η Χαμάς, είναι ερευνητέον.