H κατάσταση στην Μέση Ανατολή µε την σύγκρουση Ισραήλ – Χαµάς έχει γίνει ανεξέλεγκτη µετά και την επικείµενη εµπλοκή της Χεσµπολάχ. Πέρα από τις απώλειες των αµάχων, πέρα από την παγκόσµια καταδίκη του Νετανιάχου ακόµη και από µεγάλο κοµµάτι του ισραηλινού λαού, οι τροµοκρατικές οργανώσεις τύπου Χαµάς ή Χεσµπολάχ δεν παύουν να αποτελούν θύλακες φανατικών µουσουλµάνων που σε καµία περίπτωση δεν έχουν σύνδεση και σχέση µε τον απλό Παλαιστίνιο πολίτη.
Αυτά για όσους κόπτονται για την Παλαιστίνη ανεµίζοντας σηµαίες και σύµβολα και που δεν έχουν ιδέα τι κρύβεται πίσω από τις εν λόγω οργανώσεις. Οι εικόνες από τις απαγωγές και εκτελέσεις των αθώων θυµάτων από την Χαµάς και ο τρόπος δράσης της απέναντι σε νέα παιδιά, δείχνει και το ποιόν της αλλά και ποιους στοχοποιούν.
Καλό θα ήταν λοιπόν όλοι αυτοί που σπεύδουν είτε να υιοθετήσουν την πραπαγάνδα της Χαµάς – που δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι απολαµβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας – κοινώς ενός σκληρού φασιστικού καθεστώτος αλλά και του θεοκρατικού Ιράν, καλό θα ήταν να σκεφθούν πιο ήρεµα και να βάζουν στο ζύγι της ευθύνες για όλη αυτή την τραγωδία. Επίσης να εστιάσουν στο ποιοι την ξεκίνησαν, ψάχνοντας παράλληλα στην ιστορία βρουν τους πραγµατικούς πρωταίτιους.
Ας δούµε όµως και κάτι που είναι ενδιαφέρον που µπορεί να δώσει και µια άλλη διάσταση στα εκτυλισσόµενα γεγονότα. Γιατί πέρα από τους άµαχους Παλαιστίνιους και το αδιαµφισβήτητο δίκιο τους, υπάρχουν ακόµη και κάποιες εκατοντάδες όµηροι που κρατούνται ως ασπίδα απέναντι στον ισραηλινό λαό. Και µε δεδοµένο ότι η Χαµάς είναι τροµοκρατική και όχι κάποια επαναστατική οργάνωση µε ποικίλες θηριωδίες στο ενεργητικό της και µακρά της όποιας δηµοκρατικής συµπεριφοράς, καλό θα είναι η εγχώρια αριστερά που ενδύεται ανενδοίαστα τσεµπέρια και λάβαρα φανατικών ισλαµιστών, να το ξανασκεφθεί
Το νέο λοιπόν είναι ότι συγγενείς των θυµάτων της επίθεσης της Χαµάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου µήνυσαν τον Παλαιστινιακό Οργανισµό Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA). Σύµφωνα µε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τη ∆ευτέρα στη Νέα Υόρκη, κατηγορούν την υπηρεσία αρωγής ότι συνέβαλε στην επίθεση της ριζοσπαστικής ισλαµικής παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η UNRWA δέχθηκε έντονη κριτική στις αρχές του έτους, αφού το Ισραήλ προέβη σε ισχυρισµούς ότι δώδεκα υπάλληλοι της UNRWA συµµετείχαν στην πρωτοφανή επίθεση της Χαµάς. Σε απάντηση των ισχυρισµών, πολλά κράτη-χορηγοί, συµπεριλαµβανοµένης της Αυστρίας, ανέστειλαν την οικονοµική τους βοήθεια.
Τον Απρίλιο µια επιτροπή έρευνας υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα εντόπισε ορισµένα «προβλήµατα που σχετίζονται µε την ουδετερότητα», αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε παράσχει «αποδείξεις» για τους ισχυρισµούς του.
Στην καταγγελία τους, οι οικογένειες των θυµάτων κατηγορούν τώρα την οργάνωση βοήθειας ότι βοήθησε τη Χαµάς να δηµιουργήσει την «τροµοκρατική υποδοµή» της για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Η UNRWA «εν γνώσει της» παρείχε στη Χαµάς χρήµατα «για την πληρωµή εµπόρων όπλων, εκρηκτικών και άλλου τροµοκρατικού εξοπλισµού». Όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AFP, η οργάνωση βοήθειας δεν εξέδωσε αρχικά δήλωση.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή απασχολεί περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1949 και έχει εντολή του ΟΗΕ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είναι καταγεγραµµένοι στην περιοχή δράσης της.
Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini κατηγορεί το Ισραήλ ότι διεξάγει εκστρατεία εναντίον της οργάνωσής του. Στα τέλη Μαΐου έγραψε στους «New York Times» ότι τουλάχιστον 192 υπάλληλοι της UNRWA είχαν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και ότι περισσότερες από 170 εγκαταστάσεις της UNRWA είχαν υποστεί ζηµιές ή είχαν καταστραφεί.
Η επίθεση της Χαµάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε τον πόλεµο στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, µαχητές της Χαµάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τροµοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, σκότωσαν 1.194 ανθρώπους και απήγαγαν 251 ανθρώπους ως οµήρους στη Λωρίδα της Γάζας, 116 από τους οποίους εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαµάς στο παλαιστινιακό έδαφος, σύµφωνα µε ισραηλινά στοιχεία. Σύµφωνα µε τον ισραηλινό στρατό, 41 από αυτούς είναι ήδη νεκροί.
Σε απάντηση στην επίθεση της Χαµάς, το Ισραήλ έχει έκτοτε αναλάβει µαζική στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύµφωνα µε το ελεγχόµενο από τη Χαµάς Υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν µπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα, περισσότεροι από 37.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί µέχρι στιγµής.
Τα στοιχεία της Χαµάς είναι πάντα σε διαφορετική κατεύθυνση. Το ίδιο βέβαια κάνει και ο ισραηλινός στρατός που ενίοτε στοχεύει αθώους. Η όλη κρίση φαίνεται δυσεπίλυτη, µετά και την εµπλοκή της Χεσµπολάχ αλλά και του Ιράν. Ο αντισηµιτισµός κυριαρχεί και πάλι ξυπνώντας µνήµες ολέθρου και καταστροφής. Για τον διεθνιστή τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν πως οι κοινωνίες γίνονται ολοένα και περισσότερο κλειστές και ο θρησκευτικός φανατισµός σηµαία.
Και επειδή ούτε αριστερά υπάρχει ούτε πραγµατικά ελεύθερη σκέψη, τα γεγονότα αυτά θα περιπλέκονται µε τον καιρό. Η δε πληροφόρηση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, µιας και οι Μουλάδες και οι Ρώσοι που κάνουν κουµάντο από την µια µεριά, έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν τον ακραίο ισλαµισµό και οτιδήποτε ανθίσταται κατά της ∆ύσης, και από την άλλη η ΕΕ και οι εναποµείνασες ψευδο-δηµοκρατίες της θα σπεύδουν να διατηρήσουν την κατάσταση ως έχει.
Κανείς βέβαια θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά για βγάλει το τελικό πόρισµα. Ο διεθνιστής δεν το έχει αυτό το πρόβληµα γιατί βρίσκεται µακράν της ψευδο-αριστεράς και της κατάντιας της, τα συµπλέγµατα και τις απορίες της για έναν κόσµο που απουσιάζουν οι ιδέες. Γιατί οι πραγµατικοί ένοχοι κρύβονται καλά και θέλει πολλή δουλειά για να αποκαλυφθούν, πέρα από τις εύκολες καταδίκες και τους αναθεµατισµούς.