Ένα μικρό διατροφικό θησαυρό ελαιολάδου από τις αγριελιές παράγουν στα Μεσκλά τα τελευταία 8 χρόνια. Ο Συνεταιρισμός του χωριού, σε συνεργασία με την ΑΒΕΑ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τους παραγωγούς ώστε να μαζεύουν τον καρπό από τις περισσότερες από 5.000 αγριελιές που βρίσκονται στον ορεινό όγκο.
Οι παραγωγοί παίρνουν 2 ευρώ για κάθε κιλό ελιάς που παραδίδουν (πρέπει να είναι ώριμη και ραβδισμένη, όχι με δίχτυα), ο συνεταιρισμός το πουλάει συσκευασμένο σε τιμή από 32 έως 35 κιλά το κιλό και ο παραγωγός λαμβάνει για αυτό τα 20 ευρώ! Βέβαια οι παραγόμενες ποσότητες είναι λίγες αφού ετησίως οι τόνοι του καρπού αγριελιάς δεν ξεπερνάνε τους 5 τόννους.
«Είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία του συνεταιρισμού μας τα τελευταία χρόνια γιατί πριν κανείς δεν έδινε σημασία στις αγριελιές» μας λέει ο Μιχάλης Βουράκης παραγωγός, συμπληρώνοντας πως κάποια δέντρα αγριελιάς «αποδίδουν καλύτερα από τις τσουνάτες!». Βέβαια η συγκομιδή τους δεν είναι εύκολη. «Το μάζεμα της δεν είναι εύκολο ειδικά όταν δεν είναι ώριμη. Τώρα σε ότι αφορά τα μέρη που βρίσκονται είναι σε μέρη δύσκολα προσβάσιμα αλλά σε εμάς εδώ στα Μεσκλά το σύνολο σχεδόν των ελιών βρίσκεται σε κακοτοπιές, σημεία όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση»
Στο ελαιουργείο του “Συνεταιρισμού Μεσκλών” παρακολουθούμε τη διαδικασία έκθλιψης του καρπού. Οι αγριελιές έρχονται σε κιβώτια,ρίχνονται στο μηχάνημα, στο μαλακτήρα δίνουν μια μωβ σάρκα και 45 λεπτά μετά παράγεται το λάδι. Χθες το μεσημέρι οι αγριελιές έδωσαν 1 κιλό λάδι για 8 κιλά καρπού, ενώ το σύνηθες είναι 1 κιλό λάδι για 9-10 κιλά καρπό!
«Στο χωριό μας λόγω του ορεινού όγκου του έχουμε 5000 αγριελιές και σκεφτήκαμε ότι δεν μπορεί να πάνε χαμένες όλες αυτές οι ελιές» μας εξηγεί ο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Μανούσος Βουλγαράκης. Ο συνεταιρισμός έδωσε χρήματα στους παραγωγούς ώστε να κλαδέψουν τις αγριελιές και να κάνουν την πρόσβαση σε αυτές πιο εύκολη! «Ο γεωπόνος μας επισκέπτεται τα χωράφια, πιστοποιεί ότι είναι αγριελιές και ξεκινάμε τη διαδικασία. Σίγουρα θέλουμε πολύ δουλειά ακόμα αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Το λάδι της αγριελιάς χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους και είναι ανάρπαστο. Εμείς όσο και να παράξουμε το πουλάμε γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση» δηλώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Βουλγαράκης.
Το παραγόμενο λάδι αγριελιάς θα μπει σε δεξαμενή σταθερής ψύξης, θα γίνει το φιλτράρισμα του και θα τυποποιηθεί με σταθερή ημερομηνίας λήξης. «Έχει πολλές φαινόλες και είναι αρωματικό και πιο διαυγές. Από άλλα αγριέλαια που παράγονται σε Ιταλία και Ισπανία ξέρουμε ότι είναι ιδανικό για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκιριδίων. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν του τόπου μας που θέλουμε να το στηρίξουμε» τονίζει ο κ. Βουλγαράκης.
ΚΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΕΛΙΑ
Στα Μεσκλά εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια και λίγα σε αριθμό δέντρα λευκής ελιάς, ενός καλλωπιστικού είδους ελιάς που είναι πιθανόν να εισήχθη στην Κρήτη την περίοδο της Ενετοκρατίας. «Είμαστε σε επαφή με το Ινστιτούτο Ελιάς , έχουμε δώσει υποκείμενα αγριελιάς εμβολιασμένα και θα έχουμε το επόμενο διάστημα 70 ελαιόδεντρα. Θα παράγουμε λάδι από λευκή ελιά, το οποίο σε ένα χρόνο πιστεύω ότι θα μπορούμε να το πιστοποιήσουμε. Αυτό το λάδι θα μπορεί να είναι έκπληξη σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά του» καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.