«Παίρναμε τηλέφωνο και περιμέναμε 10 λεπτά στην αναμονή», «ενημερώναμε το πρωί για τη βλάβη και το συνεργείο ερχόταν το απόγευμα» ήταν μερικά από τα παράπονα που μας μετέφεραν αναγνώστες μας αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών στην ηλεκτροδότηση στον Νομό Χανίων τις τελευταίες ημέρες των έντονων καιρικών φαινομένων.
Πέρα από τα ορεινά χωριά όπου η καταστροφή ήταν συνολική και η αποκατάσταση των ζημιών πολύ δύσκολη, σοβαρά θέματα υπήρξαν και σε άλλες περιοχές, με τους πολίτες να επικεντρώνουν το πρόβλημα στην επικοινωνία με τις βλάβες και στην άμεση ειδοποίηση των συνεργείων. Τα τελευταία χρόνια κάθε κλήση πολίτη στον ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνεται από τηλεφωνικό κέντρο στην Αθήνα που ενημερώνει τα κατά τόπους συνεργεία με μήνυμα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το είδος της ζημιάς και το ακριβές της σημείο.
«Η σκέψη και ο σχεδιασμός του συστήματος είναι στη σωστή βάση αλλά η εφαρμογή του έχει παρουσιάσει προβλήματα γιατί έμεινε…μισή», μας είπε παλιό στέλεχος της ΔΕΗ με εμπειρία στο σχετικό τομέα. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «χάθηκε η αμεσότητα της επικοινωνίας με τον πολίτη από τη μια και από την άλλη η χρέωση είναι αστική και οι πολίτες που τηλεφωνούν πχ. από καρτοκινητό να χρεώνονται. Επίσης οι άνθρωποι που απαντούν ανήκουν σε τηλεφωνική εταιρεία δεν είναι τεχνικοί ώστε να αντιλαμβάνονται που υπάρχει αλήθεια, που ψέμα και που υπερβολή σε αυτά που τους λέει ο πελάτης στο τηλέφωνο. Γιατί έχουμε και φαινόμενα όπου μια βλάβη την δίνουν 3-4 διαφορετικά ονόματα γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα διορθωθεί πιο γρήγορα παίρνει δηλαδή ο πατέρας, η μητέρα, ο γιος ή λέγονται ψέματα ότι υπάρχει άνθρωπος που αναπνέει με τη βοήθεια μηχανήματος κ.λ.π..
Έχει και πολλά καλά πχ. ελευθερώνεται ο εργοδηγός από το να απαντάει συνέχεια στα τηλεφωνήματα, να έχει στο νου του δίκτυο, να δίνει εντολές στα συνεργεία και να δέχεται ένα βομβαρδισμό παραπόνων, διαμαρτυριών και να γίνει πιο αποδοτικός» Συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ μας τόνισαν πως με το να χαθεί η προσωπική επικοινωνία υπήρξαν πολλά προβλήματα. Το βασικό όμως είναι η εφαρμογή του συστήματος. Μας επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως τις νυχτερινές ώρες υπάρχει ένα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά με δύο άτομα για το τμήμα από το Κολυμπάρι μέχρι το Κόκκινο Χωριό και από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ομαλό, με έδρα τις εγκαταστάσεις στη λίμνη Τσόντου.
Όταν το συνεργείο των δύο ατόμων φεύγει για να πάει να επιδιορθώσει μια βλάβη δεν υπάρχει κανένας στις εγκαταστάσεις ώστε να παρακολουθεί τις ειδοποιήσεις από την τηλεφωνική εταιρεία. Έτσι μπορεί το συνεργείο να ενημερωθεί για βλάβη στο Κολυμπάρι, να πάει να την αποκαταστήσει και να επιστρέψει στα Χανιά και να ενημερωθεί και πάλι ότι υπάρχει και άλλη βλάβη πάλι στο Κολυμπάρι ή στις Βουκολιές ή στον Πλατανιά με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να γίνονται αχρείαστα έξοδα για την επιχείριση!
«Το θέμα αυτό θα αντιμετωπίζονταν αν τα συνεργεία που βρίσκονταν στο δρόμο είχαν ένα tablet, ένα κινητό τηλέφωνο στο οποίο θα έπαιρναν την ενημέρωση άμεσα έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επιστρέφουν στη βάση τους. Και φυσικά θα αντιμετωπίζονταν αν υπήρχε κάποιο άτομο, ένας διοικητικός ή τεχνικός που να μένει στις εγκαταστάσεις για να παρακολουθεί τις βλάβες και να ενημερώνει άμεσα το συνεργείο που βρίσκεται έξω!» μας είπαν χαρακτηριστικά.
Πόλι άσχημα φεροντε η υπάλληλοι στο τηλέφωνο. Στο 210 53 86657 έχω πάρει 11 φορές και η υπάλληλος σας στης 5/11/19στης1.30 έως 2.30 μου έχει κλείσει το τηλ. χωρίς να μού μιλισει. Για την κιρια ειταν προσβολή γιατη της είπα κίρια μου. Εγώ έχω το παιδί με Αβτισμο και τον άντρα μου καρκίνο πάθος και έχω 5 ημέρες χωρίς φος. Θέλω βωηθεια σας παρακαλω