Οι Μεσογειακοί αγώνες σκακιού ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη με την τελετή λήξης στην οποία παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου Περιφερειακός Σύμβουλος (ως εκπρόσωπος του Ομίλου Επιχειρήσεων ΚΡΟΜΜΥΔΑΚΗ), οι αντιδήμαρχοι Χανίων κ.κ. Μανώλης Αδοντάκης (υπεύθυνος για τον αθλητισμό) και Μανώλης Φραγκάκης (ως εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.), ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Νίκος Δασκαλάκης, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Πλατανιά κα Χρυσούλα Μαραγκουδάκη, ο κ. Πολυχρόνης Σημαντηράκης , Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά και υπεύθυνος αθλητικών υποδομών κ.α. Την τελετή έναρξης την ξεκίνησε το χορευτικό συγκρότημα του κ. Μπούτζουκα που ενθουσίασε τους ξένους σκακιστές με τους χορούς του. Στη συνέχεια έγιναν οι απονομές και η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση από τους διοργανωτές ότι και την επόμενη χρονιά θα γίνει και πάλι, μία μεγάλη σκακιστική διοργάνωση στα Χανιά.
Αυτό που τονίστηκε στις συζητήσεις των ξένων σκακιστών ήταν το υψηλότατο επίπεδο των τοπικών σκακιστών οι οποίοι τους δυσκόλεψαν πάρα πολύ αν και το ΕΛΟ δυναμικότητάς τους ήταν πολύ χαμηλό για τις ικανότητες που επέδειξαν. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκακιστές στα Χανιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίρνουν μέρος σε πολλούς αγώνες έτσι ώστε η ικανότητά τους να αντικατοπτρίζεται στο ΕΛΟ τους.
Χαρακτηριστικός είναι ο απολογισμός για τους Χανιώτες σκακιστές που κέρδισαν ΕΛΟ στη διεθνή τους αξιολόγηση. Αναφέρουμε όσους κέρδισαν από 20 μονάδες και πάνω. Ήταν οι Κωνσταντίνος Λιοδάκης (+52), Νίκος Γεωργακόπουλος (+102), Σταύρος Φυντριλάκης (+51), Ανθή – Μαρία Βοζινάκη (+64), Άρης Ονταμπασίδης (+27), Ευαγγελία Πετράκη (+78), Πάνος Παπαδοκοκολάκης (+43), Γιώργος Παπαδημητράκης (+28), Αργυρώ Πετράκη (+64), Γιώργος Παυλουδάκης (+34), Σταύρος Βυζιράκης (+36), Ευαγγελία Καραβιτάκη (+89), Παυλουδάκης Βασίλης (+30), Δασκαλάκη Σοφία (+64), Γιώργος Κώτσογλου (+20).
Διοργανωτής των αγώνων ήταν ο Α.Ο. Κύδων Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά, και ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Μέγας Χορηγός των αγώνων ήταν ο Όμιλος Επιχειρήσεων ΚΡΟΜΜΥΔΑΚΗ.
Χορηγοί των αγώνων ήταν οι: ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ, HOTEL ΓΕΡΑΝΙΩΤΗΣ, ΕΤΑΝΑΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΟΡ, BIOMETAL, STATUS GENERAL TOURISM AGENCY, ΑΦΟΙ ΛΑΒΟΥΤΑ, ΜΟΝΤΕΡΝΟ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΥΔΩΝ, η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ.
Ρέιμοντ Τσάντλερ: “Το ψηλό παράθυρο”
Ο Αμερικανός Ρέιμοντ Τσάντλερ (1888 – 1959), κλασσικός της αστυνομικής λογοτεχνίας, δημιουργεί τον αρχετυπικό του ντετέκτιβ Μάρλοου και στο μυθιστόρημά του Το ψηλό παράθυρο που θα δημοσιεύσει το 1942 χρησιμοποιεί το σκάκι ως τελευταία εικόνα του μυθιστορήματος. Ο ντετέκτιβ Μάρλοου έχει χειριστεί την υπόθεση που ανέλαβε με επιτυχία και επιστρέφει σπίτι του ευχαριστημένος:
«Ήταν βράδυ. Γύρισα στο διαμέρισμά μου κι έβαλα τις χιλιοφορεμένες μου πιτζάμες, έστησα τη σκακιέρα, έφτιαξα ένα ποτό κι έπαιξα άλλη μια παρτίδα του Καπαμπλάνκα. Πενήντα εννιά κινήσεις… Όταν την τελείωσα αφουγκράστηκα τους ήχους από τ’ ανοικτό παράθυρο και μύρισα τον βραδινό αέρα. Μετά πήρα το ποτήρι, το ‘πλυνα, το γέμισα με παγωμένο νερό, έκατσα στον νεροχύτη και το ρούφηξα κοιτώντας το πρόσωπο μου στον καθρέφτη.
– Εσύ κι ο Καπαμπλάνκα, είπα».
(Ρέιμοντ Τσάντλερ: “το ψηλό παράθυρο”, Άγρα 1992)
Ο Ανδρέας Αποστολίδης στη μελέτη του Η γοητεία του Ρέημοντ Τσάντλερ αναφέρει ότι ο Τσάντλερ οργάνωσε επίμονα το υλικό του σαν μια παρτίδα σκακιού, μια χειρονομία σχεδόν συμβολική μπροστά στη χαοτική ζωή του, τις συμπτώσεις, τα σκαμπανεβάσματα, τις στροφές και τ’ απρόοπτα που παρακολουθούσε ανίκανος να αντιδράσει. Η προσπάθεια του να ξεπεράσει τα χαοτικά γεγονότα μέσα από την οργάνωση των μυθιστορημάτων του, συμβολίζεται στις σκακιστικές ασκήσεις που καταφεύγει ο ήρωας του σαν όαση μπροστά στην πλήρη του αδυναμία να κατανοήσει τι του συμβαίνει και να οργανώσει τη δική του χαοτική ζωή. Ασκήσεις που χαρίζουν στον ντετέκτιβ τις μοναδικές στιγμές ηρεμίας, μέσα από τις κινήσεις που με θαυμασμό χαρακτηρίζει, υπέροχες, ψυχρές, και ασυνείδητες.
(περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Γιάννη Αντωνιάδη “Σκάκι και Λογοτεχνία”)
Ξεχασμένοι Μετρ της σκακιστικής ιστορίας: Άλμπιν Πλάνιντς
Ο Άλμπιν Πλάνιντς σκέφτεται την επόμενη κίνησή του, στο διεθνές τουρνουά του 1974, στο Βέικ άαν Ζέε. Όρθιος παρακολουθεί ο νεότατος τότε Γιαν Τίμαν.
O Άλμπιν Πλάνιντς, γεννήθηκε στη γερμανοκρατούμενη Σλοβενία το καλοκαίρι του 1944. Έμαθε να παίζει σκάκι σε ηλικία εφτά ετών και στα 15 του έγινε πρωταθλητής νέων της χώρας του. Δεν απέκτησε ακαδημαϊκή μόρφωση, εργάστηκε για αρκετά χρόνια όταν ήταν νέος σε βιομηχανία κατασκευής ποδηλάτων. Το παιχνίδι του στη σκακιέρα ήταν εμπνευσμένο, κι όταν τελικά κατάφερε να γίνει γκρανμέτρ, ακολούθησε καριέρα επαγγελματία σκακιστή. Η πρώτη μεγάλη του διεθνής επιτυχία ήταν η πρωτιά στο διεθνές τουρνουά της Λιουμπλιάνα το 1969, όπου ενώ ήταν άγνωστος, ξεπέρασε στην κατάταξη τον μεγάλο Γκλίγκοριτς, αλλά και τον εθνικό σκακιστικό ήρωα της Σλοβενίας, τον Μπρούνο Πάρμα. Η θεωρητική του κατάρτιση για τα μέτρα της εποχής ήταν πολύ καλή και είχε ιδιαίτερη αδυναμία σε ξεχασμένα γκαμπί, τα οποία ταίριαζαν στο επιθετικό στυλ παιχνιδιού του. Σπουδαία και η επιτυχία του το 1973, όταν μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Τίγκραν Πετροσιάν στο διεθνές τουρνουά του Άμστερνταμ. Κλήθηκε στην εθνική Γιουγκοσλαβίας στην Ολυμπιάδα της Νίκαιας το 1974, έπαιξε στην τέταρτη σκακιέρα και κέρδισε με τη χώρα του το αργυρό μετάλλιο.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 χτυπήθηκε από την κατάθλιψη. Η τελευταία του σκακιστική εμφάνιση σε τουρνουά ήταν το 1978, αλλά ήταν πλέον πολύ ορατά τα σημάδια και η έλλειψη συγκέντρωσης στις παρτίδες. Οι γιουγκοσλάβοι του πρόσφεραν υπαλληλική θέση στη σκακιστική ομοσπονδία, αλλά ούτε καν φρόντιζε να εισπράττει το μισθό του. Πέθανε το 2008, αφού πέρασε αρκετό διάστημα σε ψυχιατρική κλινική στη Λιουμπλιάνα. Ξεχασμένος, ένας λόγος ακόμα για το γεγονός αυτό, είναι πως δεν έδινε σχολιασμένες παρτίδες του στο Ινφορματόρ των συμπατριωτών του… Στην Penguin Encyclopedia of Chess, ο Ρέιμοντ Κιν γράφει για τον Πλάνιντς πως “το δημιουργικό παιχνίδι του έδωσε νέα ζωή σε παλιά ρομαντικά ανοίγματα.”
Πηγές: http://www.endgame.nl/planinc.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Albin_Planinc
Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά νηπιακής ηλικίας
Ο Α.Ο.Κύδων στην προσπάθεια του για την διάδοση του σκαιού σε όλα τα παιδιά θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα όλη τη χρονιά σε παιδιά που πηγαίνουν στο νήπιο.
Πληροφορίες για τα τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και νηπίων στην σκακιστική λέσχη του Κύδωνα (6-8 μ.μ.) και στο τηλέφωνο 6971566856 (απογευματινές ώρες 6-8) από την κα Ράνια Αλυγιζάκη.
Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων του Α.Ο.Κύδων. Τα μαθήματα γίνονται στην σκακιστική λέσχη του Α.Ο.Κύδων στην οδό Ξανθουδίδου 24 (απέναντι από το 8ο και 20ο δημοτικό σχολείο). Εκεί θα σας περιμένουν ο διεθνής μετρ Ζαχάρι Ζαχάριεβ και οι συνεργάτες του κ. Βασίλης Μπούνης και Ράνια Αλυγιζάκη για να σας γνωρίσουν τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου παιχνιδιού.