Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μεσογειακή διατροφή για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτωv

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής να παγιωθούν και να συμβάλλουν δραστικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων αναζητούν οι επιστήμονες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam της Μεγάλης Βρετανίας.

Από αύριο, 11 Ιουνίου ως τις 20 του μήνα, ενήλικα άτομα από τη Θεσσαλονίκη που έχουν υιοθετήσει τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον μία πενταετία, δεν ασκούνται συστηματικά και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν σε μια ωριαία εξέταση στο ΑΠΘ. Σε αυτήν θα υποβάλλονται σε ένα τσεκ απ και σε μια μη επεμβατική, χωρίς βελόνες, μέτρηση για την διασταλτικότητα των αγγείων του οργανισμού τους.

“Το πώς λειτουργούν τα αγγεία είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει στης αρτηρίες. Αν η ροή του αίματος είναι καλύτερη ακόμη και σε καταστάσεις στρες, τότε ένα άτομο έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να πάθει ένα έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και μόνο η ηλικία είναι παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο περιστατικό” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάρκος Κλωνιζάκης, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν ιατρικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ακόμη και όταν κάποιος έχει υιοθετήσει την Μεσογειακή Διατροφή για έναν μόνο μήνα, υπάρχουν οφέλη για την υγεία του καθώς βελτιώνεται η λειτουργία των μικρών αγγείων. Τα οφέλη αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα όταν το ίδιο πρότυπο διατροφής έχει υιοθετηθεί για οκτώ εβδομάδες, σε συνδυασμό, μάλιστα, με άσκηση. Ο διαφορές αυτές, μάλιστα, είναι πολύ πιο έντονες σε ανθρώπους μικρότερων ηλικιών.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι από τα πέντε χρόνια υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής και πάνω, τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ μεγαλύτερα και μάλιστα παγιώνονται. Αυτό επιθυμούμε να ελέγξουμε με την παρούσα έρευνα, προκειμένου στη συνέχεια, όταν σχεδιάζουμε εθνικές πολιτικές για την υγεία, να μπορούμε να διατυπώνουμε σαφείς συστάσεις και οδηγίες” προσθέτει ο κ. Κλωνιζάκης. Παράλληλα επικαλείται πλήθος μελετών που έχουν αναδείξει τα πολυποίκιλα οφέλη από την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Μεταξύ αυτών, ο χαμηλότερος επιπολασμός υπέρτασης, υπερβαρότητας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη κ.ά.

“Επειδή στη Μεγάλη Βρετανία η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί κάτι καινούργιο, ενώ το πλήθος των ατόμων που την υιοθετούν μακροχρόνια είναι μικρό, απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη βοήθειά τους, και εκείνοι δέχτηκαν με χαρά, προσφέροντας χώρο και χρόνο και βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικού ερευνητικού πρωτοκόλλου”, συμπληρώνει.

“Είναι μεγάλη χαρά μας να συμπράττουμε σε μια τόσο πρωτοποριακή έρευνα”, δηλώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ. προσθέτοντας: “το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει μακρύ ιστορικό συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια και είμαστε σίγουροι ότι οι Θεσσαλονικείς θα ανταποκριθούν”.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα μπορούν να τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα 2310999134 και 6945079567 ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση medicalnutrition_unit@auth.gr.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αφού η διατροφή αυτή είναι κρητική, γιατί τη λέτε μεσογειακή; Ξέρετε τι τρώνε στις αραβικές χώρες της Μεσογείου; Βρίσκεις παξιμάδι με ελιές, ντομάτα, μυζήθρα, αγγούρι και βασιλικό, στη Γαλλία, στην Ισπανία ή στην Ιταλία; Νομίζετε ότι τρώνε φρούτα και λαχανικά στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία, όπως εμείς εδώ στην Κρήτη;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα