Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Μετ’ εμποδίων η μελέτη για το Κουμ Καπί

Μετ’ εμποδίων προχωρά η μελέτη για την ανάπλαση του Κουμ Καπί που θα δώσει λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή. Aυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, με γραπτή δήλωσή του με την οποία απαντά στις καταγγελίες κατοίκων και επιχειρηματιών.

Ο κ. Βάμβουκας δηλώνει ότι «το ενδιαφέρον μας για την περιοχή είναι μεγάλο και όπως κάναμε για την περιοχή της Νέας Χώρας, προετοιμάζουμε μία μεγάλη παρέμβαση που θα αλλάξει εντελώς την αισθητική την λειτουργικότητα και την ασφάλεια του παραλιακού μετώπου του Κούμ Καπί. Το έργο όμως είναι σύνθετο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, βρίσκεται στην χερσαία λιμενική ζώνη και χρειάζεται πλήθος εγκρίσεων, υπάρχουν πολεοδομικά θέματα και απαιτείται πλήθος μελετών, καθώς και η εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων». Ο ίδιος αναφέρει ότι ζήτησε από τους μελετητές «η παραλία να επανέλθει στην παλιά της μορφή και να αποκατασταθεί η άμμος με προσθήκη, ώστε να επιτύχουμε ταυτόχρονα την δημιουργία παραλίας και την προστασία του κρηπιδώματος». Για τη βλάβη στον αγωγό της ΔΕΥΑΧ, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «προήλθε από τμήμα σκυροδέματος, παλαιότερης επέμβασης όπως αποδεικνύεται από τη σύστασή του, το οποίο βρισκόταν κάτω από το πεζοδρόμιο, που κατέρρευσε, έπεσε πάνω στο αγωγό και τον έσπασε όταν υποσκάφθηκαν κατά την πρόσφατη σπηλαίωση τα υποκείμενα στρώματα “μαλακού” υλικού πλήρωσης. Η βλάβη που δημιούργησε η υποσκαφή αυτή εντοπίζεται σε παρακείμενο σημείο από αυτό της πρόσφατης αποκατάστασης και δεν ήταν εμφανής κατά το χρόνο επέμβασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχε αντιμετωπιστεί και αυτή άμεσα. Αξίζει μάλιστα να δοθούν συγχαρητήρια στους τεχνικούς και τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και της ΔΕΥΑΧ που υπερέβαλαν εαυτούς για την άμεση αποκατάσταση της σοβαρής αυτής βλάβης». Ο ίδιος σημειώνει ότι «το αρχικό υλικό κατασκευής και πλήρωσης όλης της παραλιακής ζώνης του Κουμ Καπί είναι πολύ κακής ποιότητας και ο λίθινος κρηπιδότοιχος δεν προσφέρει την απαραίτητη προστασία της παραλιακής ζώνης που είναι συνεχώς εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Συνέπεια αυτών είναι η συγκεκριμένη περιοχή να υφίσταται διαρκή διάβρωση και όλες οι κατασκευές του παραλιακού μετώπου να βρίσκονται σε επισφάλεια».
Ο διαγωνισμός ανάπλασης

Ο κ. Βάμβουκας αναφέρει επίσης ότι «ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας την κατάσταση του παραλιακού μετώπου και με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής του Κουμ Καπί, προκήρυξε το σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάπλασης (κατά τον οποίο δόθηκαν στους μελετητές και οι οδεύσεις των δικτύων της περιοχής ως στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν)». Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο, «η μελέτη ανάπλασης του Κουμ Καπί αποτελεί ένα μεγάλο και εξαιρετικά σύνθετο αντικείμενο που υλοποιείται “μετ’ εμποδίων” καθώς ανακύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον μελετητή, τέθηκε ξανά θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2017 ο φάκελος του διαγωνισμού να καταλήξει στο VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου με παρέμβαση του Δημάρχου Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δικαιώθηκε και μπόρεσε να προχωρήσει με την εκπόνηση της μελέτης». Ακόμα ο δήμαρχος Χανίων αναφέρει ότι «ο μελετητής αρχιτέκτονας κ. Δ.Τσακαλάκης, έχει ήδη παραδώσει την προμελέτη της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, ωστόσο, προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνηση των επόμενων σταδίων, θα πρέπει να προηγηθεί η μελέτη μιας σειράς θεμάτων που αφορούν στην προστασία του παράκτιου μετώπου. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων έχει ήδη αναθέσει τη μελέτη της σύνταξης ακριβών τοπογραφικών και βυθομετρικών διαγραμμάτων για όλη τη λιμενική ζώνη ευθύνης του, που ειδικά για την περιοχή του Κουμ Καπί είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της σύνθετης μελέτης προστασίας του παραλιακού μετώπου, σε συνάρτηση πάντα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό».
Η περιοχή του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων

Σχετικά με τη διάβρωση στην περιοχή του μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, ο κ. Βάμβουκας αναφέρει ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική του λύση, αφού μετά τον καθορισμό αιγιαλού και τη διαπίστωση διάβρωσης από την Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν.2971/01 προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων, εκπονήθηκε ακτομηχανική μελέτη, μελέτη λιμενικών έργων, στατική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα