Με πολλές δυσκολίες και προβλήματα προχωράει η διαδικασία των πράξεων εφαρμογής στα Χανιά, πολλές εκ των οποίων εκκρεμούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια!
H μη κύρωση των πράξεων εφαρμογής έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην γίνονται νόμιμα ιδιωτικές οικοδομές αλλά να μην μπορούν να προχωρήσουν δημόσια έργα τεράστιας σημασίας (άνοιγμα δρόμων, πεζοδρόμια, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. ) αλλά μόνο με μεμονωμένες πράξεις.
«Είναι άμεση προτεραιότητα της δημοτικής αρχής να τρέξουμε αυτά τα θέματα για είναι εγκλωβισμένες πάρα πολλές ιδιοκτησίες. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει πάρει δεκαετίες πχ. Η πράξη εφαρμογής της Μόντε Βάρδια εκκρεμεί από το 1998, ενώ η πιο σύντομη πράξη εφαρμογής που εκκρεμεί είναι πάνω από 10ετία» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πολεοδομίας κ. Νίκος Χαζιράκης.
Για την ευθύνη των μεγάλων καθυστερήσεων ο κ. Χαζιράκης παραθέτει μια σειρά από αιτίες. «Εμείς παλεύουμε ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν. Όμως υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι επιβλέποντες υπάλληλοι είναι φορτωμένοι με την καθημερινότητα και θέματα που τρέχουν για παράδειγμα η υπάλληλος που έχει δύο πράξεις εφαρμογής έχει και το ΓΠΣ. Την ίδια ώρα είχαμε συνταξιοδοτήσεις μελετητών και προβλήματα που υπήρξαν στην εκπόνηση των μελετών και συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία που πήγαν όλη τη διαδικασία πίσω! »
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η κατάσταση σε ότι αφορά τις βασικές πράξεις εφαρμογής στο Δήμο Χανίων έχει ως εξής:
• ΠΑΣΑΚΑΚΙ: Στο Πασακάκι είχε ξεκινήσει εδώ και μια 15ετία η διαδικασία της κύρωσης της πράξης εφαρμογής ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε. Ξεκίνησε νέος διαγωνισμος, αρχικά δεν υπήρξε πλειοδότης, τροποποιήθηκε η σύμβαση από το Δήμο και τελικά βρέθηκε ανάδοχος. Η “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” δεν ενέκρινε για τυπικούς λόγους την τροποποίηση, ωστόσο ο Δήμος Χανίων δικαιώθηκε με την προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152. Στη συνέχεια ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επίσης δεν ενέκρινε την τροποποίηση, ο Δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ που έκανε δεκτή την προσφυγή και υπογράφηκε τελικά η σύμβαση πριν από ένα μήνα! Ο ανάδοχος που θα εκπονήσει την σχετική μελέτη ξεκίνησε να εργάζεται και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι τα δύο χρόνια. Επειτα θα ακολουθήσει η δημόσια ανάρτηση της, η υποβολή ενστάσεων κα.
• ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ: Η πράξη εφαρμογής που είχε ανατεθεί σε αυτήν την περιοχή “κόλλησε” καθώς το σχέδιο πόλης παρουσίαζε προβλήματα και δεν ήταν εφαρμόσιμο σύμφωνα με τον κ. Χαζιράκη. «Είχαμε πάρει απόφαση ως Δ.Σ. να τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης γιατί παράλληλα χρειάζονταν νέα οριοθέτηση ο Κλαδισός και νέα υψομετρική μελέτη καθότι υπάρχει απόκλιση στα ύψη κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στο σχέδιο πόλης και πλέον πολλοί δρόμοι καταργούνται και στη θέση τους θα κατασκευαστούν πεζόδρομοι με σκάλες» αναφέρει ο αντιδήμαρχος. Η μελέτη προχωράει με την ίδια μελετητική ομάδα με συμπληρωματική σύμβαση. Το 50% της περιοχής της Παρηγοριάς δεν επηρεάζεται από το σχέδιο πόλης και για αυτά θα γίνουν μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής.
• ΜΕΤΟΧΙ ΜΠΑΡΜΠΟΥ: Εκκρεμούσε η εκδίκαση των ενστάσεων εδώ και 9 χρόνια. Επειδή ο μελετητής στο διάστημα αυτό βγήκε σε σύνταξη χρειάσθηκε να γίνει υποκατάσταση του και να οριστεί καινούργιος. Η υποκατάσταση πέρασε από τεχνικό συμβούλιο του Ηρακλείου και ο νέος μελετητής υπέγραψε την εισήγηση τους για τις ενστάσεις. Eκρεμεί η σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να εξετάσεις τις ενστάσεις.
• ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΑΛΕΠΑ: Διαπιστώθηκε πως υπάρχει ένα υδατόρεμα που χρήζει οριοθέτησης και θα χρειαστεί συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο στην οποία θα αναλάβει την οριοθέτηση του με υδραυλική μελέτη και τροποποιήση του σχεδίου.
•ΠΑΧΙΑΝΑ 2: Η κύρωση της πράξης εφαρμογής είχε ξεκινήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε ανατεθεί σε μελετητή όμως δεν ολοκληρώθηκε. «Είμαστε στη διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ώστε να γίνει διαγωνισμός και να αναλάβει μελετητής. Μέσα στο επόμενο μήνα θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα» λέει ο κ. Χαζιράκης.
• ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ: Και σε αυτήν την περιοχή μένει η γνωμοδότηση επί των ενστάσεων από την “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” στο Ηράκλειο.
• ΜΟΝΤΕ ΒΑΡΔΙΑ: Η πράξη εφαρμογής βρίσκεται στη διαδικασιά της εκπόνησης από τον ανάδοχο μηχανικό και μόλις ολοκληρωθεί θα ξεκινήσουν οι ενστάσεις.
«Βλέπω ένα φως στο τούνελ και ότι όλη η διαδικασία παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες προχωράμε. Οι ενοχλήσεις από τον κόσμο είναι καθημερινές, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις που απαλλοτριώνονται και πρόκειται να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι και οι ίδιοι δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.
Σημειώνεται πως η πράξη εφαρμογής θεσπίστηκε με το νόμο 1337/1983 προκειμένου να επεκταθούν τα ρυμοτομικά σχέδια σε περιοχές εκτός πολεοδομικού σχεδίου .
Η ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΔΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996 = 25 ΧΡΟΝΙΑ
….ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!
Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
Τόσα χρόνια και ο κάθε δημότης να μην μπορεί να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του.Οικοπεδα εντός σχεδίου πόλεως να είναι χωράφια για ραδίκια!