Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μετά από 12 χρόνια γέμισε νερό η λιμνοδεξαμενή Ομαλού (video)

Γεμάτη νερό μετά από 12 χρόνια είναι η λιμνοδεξαμενή του Ομαλού, με τις τελευταίες εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του Οκτωβρίου! Η λιμνοδεξαμενή -άλλο ένα έργο που πέρασε από 1000 κύματα- θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να αρδεύσει το οροπέδιο από την άνοιξη καλύπτοντας μια έκταση 2.500 στρέμματα με καλλιέργειες.
Το έργο που κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συμβασιοποιηθεί τον Αύγουστο του 2008. Ωστόσο μια σειρά από προβλήματα που προέκυψαν καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του. Ειδικότερα:
• Υπήρξαν έντονες ενστάσεις από τον τότε Δήμο Ανατ. Σελίνου και κατοίκους της περιοχής καθώς η λιμνοδεξαμενή βρίσκεται στα δικά τους γεωγραφικά όρια, τόσο για τη σκοπιμότητα του έργου (υποστήριζαν ότι ο Ομαλός βασίζεται στα άνυδρα προϊόντα) αλλά και για το ότι θα καταλάμβανε βοσκοτόπια που χρησιμοποιούνταν από κτηνοτρόφους της περιοχής.
• Στη συνέχεια υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις για τη μελέτη του έργου που προέβλεπε να είναι χωρητικότητας 1.500.000 κυβικά. Περιβαλλοντικοί φορείς είχαν διαφωνήσει ως προς το μέγεθος της λιμνοδεξαμενής επισημαίνοντας ότι αλλάζει την εικόνα του οροπεδίου, ότι μέρος της θα καταστρέψει εποχιακά λιμνία κα. Μετά από τις ενστάσεις αυτές η χωρητικότητα της λιμνοδεξαμενής μειώθηκε αρχικά στα 750.000 κυβικά και ανάλογα και η έκταση που καταλάμβανε και τελικά μετά από νέες τροποποιήσεις το έργο κατασκευάστηκε ώστε να δέχεται 559.000 κυβικά.

Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
«Το έργο έχει πάρει παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Επειδή όμως είναι ένα έργο που ξεκινήσαμε από τις 8 Αυγούστου του 2008 που υπογράφηκε η σύμβαση και πραγματικά μας έχει ταλαιπωρήσει όλα αυτά τα χρόνια με τα ήξεις-αφίξεις και τις αλλαγές η εταιρεία μας θα το τελειώσει φέτος μέσα στον Οκτώβρη» ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο κ. Χαράλαμπος Παντελάκης από την “ΤΟΞΟ Α.Ε.Τ.Ε.” την κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, Τέλος του Οκτώβρη θα έχουν παραληφθεί οι αντλίες της λιμνοδεξαμενής και μένουν κάποιες φυτεύσεις και φινιρίσματα, ενώ ήδη έχει γεμίσει με νερό.
«Αρχικά προβλέπονταν χωρητικότητα 1.500.000 κυβικά με βάση την αρχική μελέτη, το έργο δημοπρατήθηκε στα 750.000 κυβικά μετά, λόγω διαφόρων αντιδράσεων που, πραγματικά δεν ξέρω τι ήθελαν, καθυστέρησαν το έργο 10 χρόνια. Η μείωση των κυβικών έχει ως αποτέλεσμα η λιμνοδεξαμενή να αρδεύσει τα 2.500 από τα 7.500 του οροπεδίου. Η άποψη μου είναι ότι σε 5-6 χρόνια θα ζητείται η κατασκευή και άλλης λιμνοδεξαμενής στην περιοχή για να καλύψει όλο το οροπέδιο» τονίζει ο κ. Παντελάκης, η εταιρεία του οποίου είχε ολοκληρώσει από το 2010 το δίκτυο μεταφοράς του νερού στις αρδευόμενες εκτάσεις.
Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τους τοπικούς φορείς είναι η σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση της λιμνοδεξαμενής καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει ΤΟΕΒ. Με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες θα συσταθεί φορέας με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των δύο δήμων που έχουν τα όρια τους στο οροπέδιο (Καντάνου Σελίνου- Πλατανιά), την Π.Ε. Χανίων, τη Διεύθυνση Υδάτων, τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς κα. Πιθανόν μέχρι να συσταθεί ο φορέας, το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης να αναθέσει την ίσως τα πρώτα δύο 3 χρόνια θα χρειαστεί να το λειτουργήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή αναθέτοντας στον ΟΑΚ ή σε κάποιον ιδιώτη εργολάβο.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα