Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Μετά από 40 χρόνια, νοµιµοποιείται το λιµάνι του Πλατανιά!

Τους περιβαλλοντικούς όρους για το λιµάνι του Πλατανιά ενέκρινε µε απόφαση της την Τετάρτη 24 Απριλίου η “Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης” και το επόµενο διάστηµα αναµένεται να δηµοσιευθεί στο Φύλλο της Εφηµερίδας της Κυβέρνησης και να γίνει νόµος του κράτους.

Kατ’ αυτόν τον τρόπο προχωράει η νοµιµοποίηση του λιµενίσκου που κατασκευάστηκε στα µέσα της δεκαετίας του ΄80 αλλά δεν είχε περιβαλλοντικούς όρους, καθώς εκείνη την εποχή δεν ήταν απαραίτητη.

Σηµειώνεται πως για τη µη ύπαρξη των περιβαλλοντικών όρων είχε επιβληθεί από το Τµήµα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων πρόστιµο ύψους 60.000 ευρώ τον περασµένο Σεπτέµβριο, για το οποίο όµως είχε δοθεί αναστολή στην εκτέλεση του για ένα χρόνο, καθώς το Λιµενικό Ταµείο είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων.
Για τους πρόβολους που βρίσκονται ανατολικά του λιµανιού, (κυρίως στα όρια της ∆.Ε. Αγ. Μαρίνας) αφορούν περιοχή που είναι στην αρµοδιότητα της Κτηµατικής Υπηρεσίας, έχει επίσης επιβληθεί πρόστιµο 60.000 ευρώ από το “Τµήµα Περιβάλλοντος” της Π.Ε. Χανίων. Και για αυτές τις κατασκευές, σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.”, έχει ξεκινήσει µια προσπάθεια νοµιµοποίησης τους από την Κτηµατική.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ;

Εν τω µεταξύ, το ζήτηµα του Μουσείου Αλιείας έφερε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δηµοτικής Αρχής Πλατανιά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ∆ηµήτρης Ανθούσης.
Όπως αναφέρει: «Η δηµιουργία του Μουσείου Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης, ευρύτερα γνωστού ως Μουσείου Αλιείας, στο Κολυµπάρι, αποτέλεσε µία σηµαντική πρωτοβουλία, η οποία, µε το πέρασµα του χρόνου, κατέστη, δυστυχώς, ένα κλασικό παράδειγµα γραφειοκρατίας και διαχρονικά λανθασµένων χειρισµών, που το οδήγησαν σε παρακµή και πλήρη ανυποληψία.
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι τρία χρόνια από την ολοκλήρωση κατασκευής του κτηρίου (2001) µε χρηµατοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Pesca του Υπουργείου Γεωργίας και δεκαεννέα χρόνια (2005) από την έναρξη της λειτουργίας του, ωστόσο το Μουσείο Αλιείας παραµένει εδώ και αρκετά χρόνια ένα “κουφάρι”, όπου κατά καιρούς έχουν σηµειωθεί βανδαλισµοί, καθώς και διάρρηξη!
Ως γνωστόν, η διαχείριση του Μουσείου Αλιείας ανήκει στην ΑΛΜΑ Α.Ε., στην οποία συµµετείχε µε ποσοστό 28% ο πρώην «Καποδιστριακός» ∆ήµος Κολυµπαρίου, ενώ από το 2011 οι µετοχές αυτές ανήκουν στον «Καλλικρατικό» ∆ήµο Πλατανιά, από τον οποίο θα περίµενε κανείς, όλα αυτά τα χρόνια, να έχει προβεί στις απαιτούµενες ενέργειες για να ξεπεραστούν αποτελεσµατικά και οριστικά όλα τα γραφειοκρατικά εµπόδια και τα όποια άλλα προβλήµατα, προκειµένου ο χώρος αυτός να επαναλειτουργήσει, προς όφελος του ∆ήµου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».
Ο κ. Ανθούσης υπενθυµίζει ότι «το συγκεκριµένο θέµα έχει συζητηθεί, κατά καιρούς, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Πλατανιά. Συζητήθηκε, µεταξύ άλλων, και τον Οκτώβριο του 2020, όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατέθεσε σχετική ερώτηση. Ωστόσο, οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει και οι όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν έχουν οδηγήσει µέχρι και σήµερα στην επίλυση του προβλήµατος, για το οποίο έχουν υπάρξει αρκετά δηµοσιεύµατα τα προηγούµενα χρόνια, αλλά και πρόσφατα, που αποτυπώνουν την απολύτως απογοητευτική πραγµατικότητα».
Βάσει των παραπάνω, ρωτά τον δήµαρχο Πλατανιά: «Ποια είναι τα δεδοµένα που ισχύουν σήµερα, αναφορικά µε το Μουσείο Αλιείας στο Κολυµπάρι και ποιες είναι οι ενέργειες, στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει ο ∆ήµος Πλατανιά, ως ο µεγαλύτερος µέτοχος στην ΑΛΜΑ Α.Ε., µε στόχο την επαναλειτουργία, το ταχύτερο δυνατόν, του Μουσείου Αλιείας;»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα