» Ευχάριστα νέα και για τους αίγαγρους
Καρπούς απέδωσαν οι προσπάθειες για την επανεµφάνιση και διατήρηση του σπιζαετού (στόρι) στην νησίδα Θοδωρού καθώς µετά από χρόνια εντοπίστηκε νεοσσός!
Η αρχή για τη διάσωση του σπάνιου πτηνού ξεκίνησε τα προηγούµενα χρόνια. Το 2021 για πρώτη φορά έγινε σπορά µη συµβατικών σπόρων στη νησίδα Θοδωρού και στην αναδασωτέα επιφάνεια του Ανάβου στο πλαίσιο του έργου LIFE ‘‘∆ιατήρηση & ∆ιαχείριση του σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο’’.
Το 2023 φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσµατα µε την επανεµφάνιση των σπάνιων πτηνών στη νησίδα και πλέον από τη ∆ασική Υπηρεσία έχει εντοπιστεί ο πρώτος νεοσσός µετά από χρόνια!
Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν µε την κα Ελένη Πατεράκη, υπεύθυνη του προγράµµατος στην Π.Ε. Χανίων η οποία ανέφερε ότι από κάµερα παρακολούθησης εντοπίστηκε ο νεοσσός σπιζαετός.
«Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει η φωλιά» µας αναφέρει η κα Πατεράκη και τονίζει πως «είχαµε ενδείξεις και ψάχνουµε να βρούµε την φωλιά. ∆εν την έχουµε βρει ακόµα γιατί είναι σε απόκρηµνα µέρη ωστόσο αν την εντοπίσουµε σηµαίνει ότι έχουµε επανεγκατάσταση του σπιζαετού στο νησί!Αυτό θα είναι ότι καλύτερο για εµάς καθώς είναι αυτό που επιθυµούσαµε».
Ρωτάµε την κα Πατεράκη από πότε έχουν να υπάρξουν σπιζαετοί στην περιοχή των Θοδωρού και µας αναφέρει ότι από τη δεκαετία του 1990 ο σπιζαετός δεν υπήρχε στη νησίδα «το παλεύουµε πολλά χρόνια να επανεγκατασταθεί» τονίζει.
Το πρόγραµµα για τη διατήρηση και διαχείριση του σπιζαετού στην Π.Ε. Χανίων θα συνεχιστεί και τους επόµενους επτά µήνες µε τις ελπίδες για ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα.
Υπενθυµίζεται ότι ο σπιζαετός, θεωρείται Σχεδόν Απειλούµενο είδος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το είδος χαρακτηρίζεται ως Τρωτό.
ΟΙ ΑΙΓΑΓΡΟΙ
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για τους κρητικούς αίγαγρους στη νησίδα καθώς καταγράφεται σηµαντική αύξηση στον πληθυσµό της περιοχής.
Συγκεκριµένα, όπως ανέφερε η κα Πατεράκη στην τελευταία καταγραφή εντοπίστηκαν 140 κρητικοί αίγαγροι (µε αρκετά από αυτά να είναι θηλυκά και µωρά).
«Αυτό σηµαίνει ότι πιθανώς µε τις εργασίες που έχουµε κάνει έχει αυξηθεί η βοσκοϊκανότητα στο νησί. Βέβαια αυτό θα εντοπιστεί µε την επόµενη καταµέτρηση που θα κάνουµε φέτος» µας λέει η κα Πατεράκη.
Την ρωτάµε για το πως προέκυψε αυτή η αύξηση στους κρητικούς αίγαγρους και µας διευκρινίζει ότι «έχουµε κάνει πολλές εργασίες κοπής της εφόρµπιας. Η εφόρµπια είναι ένας φλόµος που όπου βγει δεν βγαίνει τίποτα άλλο. Από το 2015 κάνουµε κοπές, πιστεύουµε λοιπόν ότι έχει αυξηθεί το χορτάρι και κατ’ επέκταση η βοσκοϊκανότητα. Πιθανώς να οφείλεται και σε αυτό».
Κλείνοντας ρωτάµε την κα Πατεράκη για το ποια είναι η εικόνα για την βιοπικοιλότητα στο νησί σε ότι αφορά στο είδος του σπιζαετού και του κρητικού αίγαγρου «Η εικόνα είναι θετική. Αν έχει εγκατασταθεί τελικά και ο σπιζαετός είναι ότι καλύτερο θα µπορούσαµε να έχουµε. Όλα τα άλλα είδη της ορνιθοπανίδας που υπήρχαν, υπάρχουν ακόµα.»