Τα απογεύματα της ζωής του Γιάννη Φίλη, από το Ακρωτήρι μέχρι το μακρινό Εκουαδόρ, βρίσκουν την έκφρασή τους στη νέα ποιητική συλλογή του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης “Μεταφορές του απογεύματος” που παρουσιάστηκε προχθές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στιγμές και εμπειρίες από τη ζωή του Γιάννη Φίλη στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του το Ναύπλιο μέχρι και τον Αμαζόνιο, γίνονται ποίηση σε αυτήν την ποιητική συλλογή του, που είναι η 8η κατά σειρά.
Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει έξι μυθιστορήματα, δύο βιβλία για την οικολογία από τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος -όπως γνωστοποίησε- ετοιμάζει και νέο μυθιστόρημα. Το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Φίλη θα τιτλοφορείται: “Οι μέρες στο Οριέντε” εμπνευσμένο από τη διαμονή του στη συγκεκριμένη περιοχή του Αμαζονίου και θα αφορά πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα.
«Πάντα αισθάνομαι, ότι ξεκινώ από τα δύο μέρη, που έχω ζήσει τα τελευταία μου χρόνια, το Ναύπλιο και τα Χανιά. Είναι οι περιοχές που έχω τις ρίζες μου και από εκεί ξεκινώ. Και επειδή είμαι οπτικός τύπος, όταν γράφω, απλώνω πάντα στο τραπέζι μου φωτογραφίες απ’ αυτά τα μέρη. Ακόμη και όταν ζούσα στο Εκουαδόρ, είχα φωτογραφίες του Αμαζονίου μπροστά μου για να αισθάνομαι ότι βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή μέσα σ’ αυτόν», ανέφερε ο κ. Φίλης.
Για το βιβλίο “Μεταφορές του απογεύματος” μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περάκη που χαρακτήρισε τον κ. Φίλη «σύγχρονο στοχαστή του κόσμου που ζει στην πόλη μας, αλλά ζει συγχρόνως και μέσα στις παγκόσμιες εξελίξεις, με περίσκεψη και με αιδώ. Ενας πολίτης του κόσμου που παλεύει με βαθιά αγάπη για την πατρίδα του, ένας ανήσυχος αναζητητής, διανοούμενος που είναι πάντα “παρών”. Λάτρης της ουσίας, της ακρίβειας, της αλήθειας που κινείται πάντα στη γραμμή της αβέβαιης ιστορίας με εμπειρίες ζωής απ’ τα πέρατα του κόσμου σε μακρινές ηπείρους με άλλα χρώματα. Ο Γιάννης από την Ασίνη του Ναυπλίου που φαίνεται να τον όρισε για πάντα… Ενας οικουμενικός άνθρωπος, που έκανε ποίηση τη λατινοαμερικανική εμπειρία του στον Αμαζόνιο».
«Η ποίηση είναι ένας τρόπος να επικοινωνεί κανείς για να νικά τον χρόνο και τον τόπο, όπως συμβαίνει με τη λογοτεχνία στο σύνολό της. Η ποίηση είναι η αρχαιότερη γραφή, είναι η αρχή μας. Είναι το φωτεινό κομμάτι που μας απομένει. Γι’ αυτό και ο Λόρκα σε ένα κείμενο του εκλιπαρεί: “Να τρέφουμε εκείνον τον κόκκο τρέλας που όλοι έχουμε μέσα μας και που χωρίς αυτόν είναι αλόγιστο να ζούμε”», επεσήμανε η κα Περάκη.
Επίσης έγινε παρουσίαση slides από τις περιοχές του Αμαζονίου, που διέμενε για αρκετούς μήνες ο Γιάννης Φίλης και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα λογοτεχνικά έργα του.