Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Μεταγειτνιών ή όπως λέμε σήμερα Αύγουστος

Για τον μήνα Αύγουστο τι να πρωτοπούμε!!
Κατ’ αρχάς εύχομαι όλες και όλοι να διανύσουμε έναν χαρούμενο, γελαστό και αποτελεσματικό στις πολιτικές εξελίξεις μήνα των διακοπών.
Αύγουστος λοιπόν: Το όνομά του οφείλεται στον Αύγουστο Καίσαρα (Ρωμαίος αυτοκράτορας).
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο τελευταίος μήνας του εκκλησιαστικού έτους.
Ετσι η 1η Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη του εκκλησιαστικού έτους και η εκκλησία μας εορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου (1/9), για την οποία θα μιλήσουμε όταν έρθει εκείνη η ημέρα.
Ο μήνας ο Αύγουστος, ο  δεύτερος μήνας του έτους στο Αττικό Ημερολόγιο, στην αρχαιότητα,  ονομαζόταν Μεταγειτνιών και ήταν αφιερωμένος στον Μεταγείτνιο Απόλλωνα, τον οποίο μια θεωρία φέρει να πρωτοεμφανίζεται στην Κρήτη, από την οποία μεταλαμπαδεύτηκε στη Μικρά Ασία.
Τον Αύγουστο έχουμε το  πιο απολαυστικό λαμπερό ολόγιομο φεγγαρόφωτο του χρόνου. Ακόμη έχουμε το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός  τον  Σείριο.
Φεγγάρι Αυγουστιάτικο να ’ναι η ζωή σας μόνο,
ολόγιομη από  χαρές, μακριά ’πο κάθε πόνο.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που έχει πράγματι αξιοσημείωτες ορθόδοξες  και λατρευτικές γιορτινές ημέρες με γνωστότερη την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 του μηνός (Δεκαπενταύγουστος).  Το Μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, όπως το ονομάζει ο λαός μας. Και αυτό γιατί η Παναγία είναι το ιερό  πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται ιδιαίτερα.
Οι περισσότερες δε από αυτές έχουν στενή σχέση με το νησί μας, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το όλο κείμενο.
Στις 6 του μήνα γιορτάζουμε  τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Στις 7 του Αγίου Δομετίου. Ενός Αγίου, που τιμάται με λαμπρότητα στην περιοχή Αγίου Δομετίου στην Κύπρο.
Στις 8 του Αγίου Μύρωνος, επισκόπου Κρήτης, με το πανηγύρι στο ομώνυμο χωριό, όπου υπάρχει και το σπήλαιο του αγιάσματος.
Την 21α του μήνα τιμάται η μνήμη του Αθανασίου Πατελάρου εκ  της Αξού Μυλοποτάμου (Θα έχετε διαβάσει:  οδός Α. Πατελάρου – παράλληλος της Λ. Ιωνίας). Ο Αθανάσιος Πατελάρος, κατά κόσμον Αλέξιος Πατελάρος, διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1634 – 1652 μ.Χ. Γεννήθηκε στο χωριό Αξός Μυλοποτάμου του Ρεθύμνου μεταξύ των ετών 1580  και 1600 μ.Χ. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Φιλοσοφία και Θεολογία. Εκάρη μοναχός στο Σιναϊτικό Μετόχι του Χάνδακα.
Επίσης τιμάται στις 25 του μηνός η μνήμη του Πρώτου Επισκόπου Κρήτης Αποστόλου Τίτου. Η κάρα του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό του Ηρακλείου.
Την 27η του μηνός τιμάται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος  Φανουρίου, που γιορτάζεται με  λαμπρότητα, με την παραδοσιακή “φανουρόπιτα” για να μας φανερώσει ο Άγιος κάτι πολύτιμο που χάσαμε. Μάλιστα στο ερειπωμένο γυναικείο μοναστήρι που κάποτε ήταν η μονή της Παναγιάς της  Ελεούσας και σήμερα ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου στην Κιθαρίδα Μαλεβιζίου, κάθε παραμονή εκκλησιάζεται πλήθος πιστών από όλα τα μέρη του νησιού μας και προσκομίζονται αναρίθμητες με διαφορετική γεύση φανουρόπιτες.
Ακόμη την 29η του μήνα γιορτάζεται η Αποτομή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή του ριγολόγου. Με διάφορα νηστήσιμα εδέσματα σε πολλές περιοχές γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου, ιδιαίτερα δε στον Νομό Χανίων με το ξακουστό πανηγύρι στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γκιώνας στην περιοχή Ροδωπού Κισάμου. Η περιοχή είναι στο Ακρωτήρι Σπάθας, το οποίο έχει μετονομαστεί  Ακρωτήρι Ειρήνης.
Ακόμη και την τελευταία ημέρα του μήνα έχουμε την  εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου με προεξάρχοντα εορτάζοντα περικαλλή και πολιούχο Ναό της κωμόπολης των Δαφνών.
Οι αναμνήσεις από τις περιφορές των λουλουδαφνοστολισμένων εικόνων, αξέχαστες, όπως και οι καλλίφωνες αποδόσεις των εκκλησιαστικών ύμνων.
Αλήθεια! πόσο αξέχαστα τα χαρούμενα, ξέγνοιαστα και τραγουδοποιημένα πανηγύρια  μιας περασμένης εποχής  σε όλες τις παραπάνω γιορτινές ημέρες του μήνα Αυγούστου! Αναμνήσεις, αναμνήσεις!! Θύμησες πολλές μιας παιδικής, εφηβικής και νεαρής ηλικίας κατακλύζουν σήμερα το μυαλό μας!!
Στη λαϊκή παράδοση ο μήνας Αύγουστος έχει διάφορες ονομασίες όπως: Συκολόγος, επειδή ωριμάζουν τα σύκα, Πενταφάς ή Πανταφάς, λόγω του ότι μπορείς να φας άφθονα φρούτα κ.λπ., Καλός Μήνας ή όπως τον έλεγε ο συχωρεμένος ο παππούς Παχομύγης γιατί λέει είναι παχιές οι μύγες.
Οι λαϊκές αυτές ονομασίες του μήνα αναφέρονται κυρίως για την αφθονία των καρπών του: Αλλωστε είναι γνωστή η λαϊκή ρήση «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ’σουν δυο φορές το χρόνο».
Ακόμη στη λαϊκή παράδοση  λέγεται, χωρίς βέβαια αυτό να είναι παραδεχτό από τους ειδικούς επιστήμονες, ότι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του, που  ονομάζονταν και «μερομήνια ή ημερομήνια» προλέγουν τον καιρό: «κάθε ημέρα κι ένας μήνας». Παρατηρούσαν, δηλαδή τα καιρικά φαινόμενα αυτών των δώδεκα ημερών του Αυγούστου και προβλέπανε την καιρική κατάσταση των επόμενων 12 μηνών. Οι έξι (6) πρώτες ημέρες απ’ αυτές ήταν επίσης γνωστές και ως «δρίμες ή δρύ(ι)ματα».
Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, γιατί θα μαδούσαν τα μαλλιά του, ούτε να πλύνει η νοικοκυρά ρούχα, γιατί θα λιώσουν τα ρούχα, ούτε να κόψει σταφύλια και σύκα, γιατί λέει θα πάθαινε κάτι κακό. Το μεγαλείο της λαϊκής μας παράδοσης, η οποία βέβαια ξεκινά από τα βάθη των αιώνων.
Θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη της διατήρησης και συνέχισης του Πολιτισμού μας, της λαϊκής μας παράδοσης, γιατί περικλείει μέσα της την πίστη του λαού μας στην Υπερτέρα Δύναμη, τον φόβο της τιμωρίας, την αναγνώριση της ευγνωμοσύνης, τη δύναμη της δικαιοσύνης, την υπακοή στους νομικούς όρους και τους νόμους της φύσης, τη λογική, την ωριμότητα της σκέψης και τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύεται όπου και όταν πρέπει.
Ολες οι λαϊκές μας παραδόσεις έχουν θαυμάσια δομή με ανταπόκριση στους απανταχού ευρισκομένους Ελληνες,  οι οποίοι σε δεδομένη στιγμή  χαίρονται τη διατήρησή τους.
Κοντολογίς: «Η λαϊκή μας παράδοση  αποτελεί ένα  θαυμαστό αρχιτεκτόνημα του πνεύματος του λαού μας, που οικοδομήθηκε από τη λαϊκή  εμπειρική σοφία με εμπειρικό  φωτισμένο νου, καθαρές και άδολες καρδιές».
Τον Αύγουστο λοιπόν… Χαρούμενα, γελαστά,  ξέγνοιαστα,  με περίσσεια συλλογή του ηλιόφωτου και με ζεστή καρδιά, όλοι μας και…. μην ξεχνάμε: «από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας»!
Μαζεύετε, λοιπόν, τη «ζέστη», τη γευστική ή πνευματική απόλαυση του Αυγουστιάτικου μήνα και όταν θα κάθεστε δίπλα στο τζάκι και θα έχουν έρθει χιόνια στα μαλλιά  να διηγείστε: Ένα ευχάριστο  γεγονός από το παρελθόν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα