ZΩΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ
Μετά τη σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών του πολέμου της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, άλλο ένα σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και του μέλλοντος των επόμενων γενιών, ανακύπτει.
Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε στη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των 28 κρατών – μελών της ΕΕ να επιτραπεί η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων – μεταλλαγμένων οργανισμών στο ευρωπαϊκό έδαφος και να εναπόκειται σε κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ η δυνατότητα ανακίνησης διαδικασίας απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων. Η πρόταση αυτή θα έρθει για επικύρωση στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στις 12 Ιουνίου.
Σήμερα, η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου υπάρχει ελάχιστη καλλιέργεια μεταλλαγμένων και μειώνεται συνεχώς. Από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έχουν εγκριθεί μόνο τρεις κωδικοί μεταλλαγμένων ώστε να καλλιεργούνται στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, στων οποίων την επικράτεια απαγορεύεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Αυτό το δεδομένο επιχειρούν εδώ και χρόνια να αλλάξουν οι πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν και διακινούν μεταλλαγμένους σπόρους και φυτά. Πριν μερικές μέρες, η ελληνική προεδρία ανέσυρε και έφερε προς ψήφιση σχετική πρόταση, που είχε απορριφθεί στο παρελθόν.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αίρεται στην πράξη, αφού τα κράτη – μέλη θα πρέπει να διαπραγματεύονται κατευθείαν με τις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για έγκριση συγκεκριμένης γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας. Οι εταιρείες θα μπορούν να ασκούν πίεση στο συγκεκριμένο κράτος – μέλος, ακόμα και με την απειλή δικαστικών μέτρων, σε περίπτωση που αυτό βγάζει απόφαση υπέρ της απαγόρευσης μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας. Δίνεται, δηλαδή, το δικαίωμα στις εταιρείες να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, η πρόταση αυτή δεν δίνει καμιά εγγύηση στα κράτη – μέλη ότι οι απαγορεύσεις τους θα είναι νομικά βάσιμες και αδιαμφισβήτητες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού δεν τους επιτρέπει να επικαλεσθούν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Έτσι, καί ενδυναμώνεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος καί αποδυναμώνεται η δικαστική διεκδίκηση οποιασδήποτε απαγόρευσης.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην απελευθέρωση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη (bit.ly/1hM3Cfz). Στο κείμενο που απευθύνεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρεται ότι «από το 1997 μέχρι και το 2005 η Greenpeace παρακολουθεί και αναδεικνύει με επιστημονικές έρευνες τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών. Συγκεκριμένα, πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν που έχει ήδη πάρει έγκριση για κατανάλωση από ανθρώπους. Τελευταίες μελέτες αναφέρουν πως ποντίκια-πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητά τους και προβλήματα στη νεφρική και την ηπατική λειτουργία (έρευνα δρ Σεραλίνι*).
Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο».
Η μάχη, όμως, ενάντια στα μεταλλαγμένα δεν έχει ακόμα χαθεί. Για να εγκριθεί η πρόταση ως ευρωπαϊκή νομοθεσία χρειάζεται να την εγκρίνουν μια σειρά ευρωπαϊκές επιτροπές και, τέλος, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πρόσφατα, στο ευρωκοινοβούλιο δεν επικυρώθηκε αντίστοιχη πρόταση που ήθελε να δώσει το μονοπώλιο των σπόρων στις πολυεθνικές εταιρείες. Η απόρριψη ήταν σχεδόν ομόφωνη, διότι υπήρξε μαζική κινητοποίηση πολιτών και οργανώσεων.
Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση και ψήφισμα με το οποίο καλεί «τους υπουργούς Περιβάλλοντος να μην επικυρώσουν την πρόταση στις 12 Ιουνίου. Λέμε “όχι” στα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας. Απαιτούμε την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος για τους πολύ βασικούς λόγους της απειλής της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Λεχουρίτης, επισημαίνει ότι «τόσα χρόνια και οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να γίνουν αποδέκτες μεταλλαγμένων τροφίμων. Ως καταναλωτές χρειάζεται να μην αγοράζουμε και να μην καταναλώνουμε προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς».
* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ερευνητικά ευρήματα της ομάδας Σεραλίνι: www.gmoseralini.org/en