Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μεταναστευτικό: Αναφορές από γερμανικά ΜΜΕ στα περιστατικά της Γαύδου

Τα περιστατικά με τους μετανάστες στη Γαύδο αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, απασχόλησε αυτές τις μέρες τα Γερμανικά ΜΜΕ.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε, ο γερμανικός δημόσιος διεθνούς εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Γερμανίας), «ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα και ιδίως στη Γαύδο, στις τουρκικές βλέψεις στη Συρία, αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ABC-Τραμπ».

Στο δημοσίευμα της DW αναφέρεται:

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γαύδου ανετράπη σκάφος, στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 μετανάστες. Η ακτοφυλακή διέσωσε 39 από αυτούς. Μέχρι την Κυριακή βρέθηκαν στη θάλασσα πέντε πτώματα, ενώ 35 ακόμα άνθρωποι αγνοούνται.

«Το Σαββατοκύριακο έστειλε σήμα έκτακτης ανάγκης και μία άλλη βάρκα, η οποία βρισκόταν 75 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γαύδου και στην οποία βρίσκονταν 47 άτομα», προσθέτει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Στα νότια της Γαύδου, ένα διερχόμενο δεξαμενόπλοιο μάζεψε 88 ακόμα μετανάστες ενός άλλου τρίτου σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο. Στο Ακρωτήριο Ταίναρο διασώθηκαν 28 μετανάστες, των οποίων το σκάφος επρόκειτο να βουλιάξει».

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, «οι περισσότεροι διασωθέντες είναι Πακιστανοί, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές από πού ακριβώς ξεκινούν τη διαδρομή τους τα σκάφη των μεταναστών. […] Οι βάρκες με μετανάστες που φτάνουν πάντως στη Γαύδο έρχονται συνήθως από τις ακτές της Αιγύπτου ή της Λιβύης – και οι ειδικοί της ακτοφυλακής υποθέτουν πως τα τέσσερα σκάφη που εντοπίστηκαν σε κίνδυνο κατά το Σαββατοκύριακο έφυγαν ταυτοχρόνως από τη βόρεια Αφρική», εξηγεί το γερμανικό μέσο.

Φέτος έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 60.000 αιτούντες προστασία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα έχει έρθει από τη Συρία. Το πώς θα επηρεάσει όμως η πτώση του καθεστώτος Άσαντ την κατάσταση παραμένει ακόμη άγνωστο.

Την ίδια στιγμή «η Τουρκία φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πολέμου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι ειδικοί σε ζητήματα μετανάστευσης εκτιμούν πως οι περισσότεροι από αυτούς θα περιμένουν αρχικά για ένα διάστημα παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Βέβαια, οι περισσότεροι πρόσφυγες φαίνονται απρόθυμοι να επιστρέψουν στη Συρία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Άγκυρας, από την πτώση του Άσαντ και έπειτα έχουν επιστρέψει περίπου 7.500 άνθρωποι, δηλαδή γύρω στους 1.000 την ημέρα. Το ότι οι αριθμοί αυτοί είναι σχετικά χαμηλοί δεν οφείλεται μόνο στην αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, αλλά και στο γεγονός ότι, εάν ένας πρόσφυγας εγκαταλείψει την Τουρκία, χάνει το δικαίωμα παραμονής του στη χώρα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά», καταλήγει το RND.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα