Ένα νέο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο «Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας» (Master of Science in Technology and Innovation Management – ΜΤΙΜ) πρόκειται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2017 στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το πρόγραμμα θα υποστηρίζεται από τις Σχολές Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, θα είναι μονοετούς διάρκειας και με δίδακτρα και θα διδάσκουν σε αυτό Έλληνες και Ισραηλινοί καθηγητές.
Ειδικότερα, όπως επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης και ο καθηγητής – διευθυντής του νέου μεταπτυχιακού Νίκος Ματσατσίνης, στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας σε σύνδεση με την επιχειρηματική δράση.
«Το πρόγραμμα θα είναι στα αγγλικά, θα απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους φοιτητές και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο Πολυτεχνείο, τα Χανιά και την Κρήτη που θα προωθεί την καινοτομία και τη μετάδοση της γνώσης αλλά και θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη των Χανίων και του νησιού γενικότερα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διγαλάκης.
Ο κ. Ματσατσίνης σημείωσε ότι το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις αντίστοιχων προγραμμάτων του εξωτερικού αλλά και για να καλύψει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα ειδίκευσης. «Οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων σε εξειδικευμένα στελέχη που θα μπορούν να απαντούν σε απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας της γνώσης και του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού», τόνισε ο κ. Ματσατσίνης, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή στο νέο πρόγραμμα των Ισραηλινών ακαδημαϊκών που είναι πρωτοπόροι στον τομέα της καινοτομίας και των start-up ετερειών.
Όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη Τύπου στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα είναι μονοετές, θα μπορούν να συμμετέχουν απόφοιτοι Σχολών από διαφορετικά αντικείμενα (μηχανικοί, μαθηματικοί, φυσικοί, γεωλόγοι, χημικοί, γιατροί, οικονομολόγοι, διοίκηση επιχειρήσεων κ.ά.) και οι φοιτητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε εξ’ αποστάσεως. Επίσης, οι φοιτητές θα παρακολουθούν 100 ώρες εντατικών μαθημάτων στο Ισραήλ πάνω σε start – up επιχειρήσεις. Τα δίδακτρα θα στοιχίζουν για τους φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. 5.000 ευρώ και από χώρες εκτός Ε.Ε. 10.000 ευρώ. Πάντως, για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου προβλέπονται σχετικές υποτροφίες ίση με 50% των διδάκτρων. Ο αριθμός των φοιτητών θα είναι μάξιμουμ 50 καθώς θα υπάρχει δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση.
Να σημειώσουμε ότι στη συνέντευξη Τύπου έκανε παρέμβαση μέσω skype ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Dr Harry Yuklea ο οποίος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι απόφοιτοι του προγράμματος καθώς θα ειδικευτούν σε ένα πεδίο αιχμής, σε άριστες συνθήκες εκπαίδευσης τις οποίες -όπως τόνισε- προσφέρει η Κρήτη.
Αιτήσεις για το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 12 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από διατμηματική επιτροπή η οποία θα συνεκτικά τα βιογραφικά στοιχεία και κάθε πληροφορία που θα υποβάλλεται από τους υποψηφίους. Οι ανακοίνωση των επιλεγέντων θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 28 Φεβρουαρίου. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του ΜΤΙΜ στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (κα Σταυρούλα Τσακανέλη – τηλ. 2821037302) και στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων (κα Θέλμα Μαυρίδου – τηλ. 28210-37047).