Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής

Την περασμένη Τετάρτη 20/11/13 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πέτυχε μια καλή ισορροπία μεταξύ των αναγκών των γεωργών, της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος και υιοθέτησε τη νέα μεταρρύθμιση.
Oι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ μιας πιο δίκαιης και “φιλικότερης προς το περιβάλλον” γεωργικής πολιτικής. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ήταν θετική και μάλιστα με αισθητή πλειοψηφία, για τις άμεσες ενισχύσεις, για την αγροτική ανάπτυξη, για την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων, για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής.
Ο Επίτροπος Ντάτσιαν Τζιόλος χαιρέτισε την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής λέγοντας, ότι «αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά και για όλους τους πολίτες της ΕΕ που ανησυχούν για την ποιότητα των τροφίμων τους και τη βιωσιμότητα των μεθόδων γεωργικής παραγωγής. Η μεταρρυθμισμένη ΚΓΠ θα είναι καλύτερα ισορροπημένη μεταξύ των περιφερειών των γεωργών και των κρατών μελών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους αγρότες. Θα προωθήσει έναν ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα, σε οργανισμούς, την καινοτομία και τις επενδύσεις της Ευρώπης την ενίσχυση του αγρότη. Θα πρέπει να στοχεύουν καλύτερα βοηθώντας τους αγρότες στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η απώλεια βιοποικιλότητας και την αύξηση του νερού και του εδάφους. Τώρα ανυπομονώ για την επίσημη υιοθέτηση από το Συμβούλιο της νομοθετικής δέσμης».
Σύμφωνα με όσα είδαμε, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) κατά την περίοδο από το 2013 και μετά, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων της ΕΕ και την παροχή βοήθειας στους αγρότες, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις τις αγοράς.
Αυτό είναι, μάλιστα και το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Πάολο ντε Κάστρο, συμπληρώνοντας ότι «η νέα ΚΓΠ θα επιτύχει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα προετοιμάσει καλύτερα τους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις και θα είναι πιο δίκαιη και πιο λογική».
Ως προς τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων της ΕΕ και προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε “ενεργούς αγρότες”, οι ευρωβουλευτές έπεισαν το Συμβούλιο να καταρτίσει έναν κατάλογο με κάποιες κατηγορίες φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως αυτοί που διευθύνουν αερολιμένες ή γήπεδα, στις οποίες δεν θα χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις εκτός εάν αποδείξουν ότι η γεωργική τους δραστηριότητα συνεισφέρει σε σημαντικό μερίδιο του εισοδήματός τους.
Το Κοινοβούλιο επέμεινε επίσης σε ένα υποχρεωτικό, πανευρωπαϊκό σύστημα, που θα δίνει στους αγρότες νεαρής ηλικίας ένα συμπλήρωμα ενίσχυσης της τάξης του 25% για τα πρώτα 250 έως 900 στρέμματα που καλλιεργούν. Οι αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν επίσης να λάβουν περισσότερα χρήματα.
Αντίθετα, οι αγρότες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν πάνω από 150.000 ευρώ θα δουν την ενίσχυσή τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 5%.
Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ένα άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει πέρυσι, όπου ένας πρώην διευθυντής του ΦΕΟΓΚΑ, και γνωστός φιλέλληνας ο κ. Ζακώ, είχε στηλιτεύσει αυτή την ανισορροπία στις χορηγήσεις της ΚΓΠ, όπως είχε κάνει και παλαιότερα, για τις αγροτικές επιδοτήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας, η οποία συγκέντρωνε αμύθητα ποσά από την εφαρμογή της ορεινής οδηγίας, επειδή εμφανίζεται ως κάτοχος γης στην ορεινή Αγγλία.
Ως προς το ότι η νέα ΚΓΠ θα είναι “Φιλικότερη προς το περιβάλλον” σημειώνεται ότι, βάσει της νέας ΚΓΠ, το 30% των προϋπολογισμών των κρατών μελών για τις άμεσες ενισχύσεις θα χορηγείται μόνο εάν εφαρμόζονται (υποχρεωτικά) μέτρα φιλικά για το περιβάλλον, όπως είναι η διαφοροποίηση της καλλιέργειας, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και λειμώνων και η δημιουργία «περιοχών με οικολογική εστίαση».
Oι αγρότες που δεν εφαρμόζουν τα υποχρεωτικά μέτρα για το περιβάλλον θα αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες κυρώσεις, πέρα από την απώλεια των “πράσινων” ενισχύσεων. Οι εν λόγω κυρώσεις θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της νέας ΚΓΠ. «Είναι ζήτημα δικαιοσύνης να δοθεί στους αγρότες περισσότερος χρόνος για να εξοικειωθούν με τους νέους κανόνες. Καμία κύρωση δεν θα επιβληθεί τα πρώτα δύο χρόνια της νέας ΚΓΠ.
Σημειώνεται ότι με τα νέα μέσα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών, τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και την αποφυγή της διπλής χρηματοδότησης, οι δημόσιοι πόροι θα αξιοποιούνται καλύτερα ως προς την παροχή δημοσίων αγαθών σε όλους.
Και οι αγρότες θα είναι ισχυρότεροι απέναντι στις κρίσεις, διότι οι οργανώσεις παραγωγών θα εφοδιαστούν με πρόσθετα μέσα ώστε να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ ως προς τον καθορισμό των τιμών.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, που ξεκίνησε το Κοινοβούλιο το 2010, έφτασε στο τελικό της στάδιο τον Ιούνιο του 2013, όταν οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα