Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Μεταρρύθµιση” νερού καλών “προθέσεων”!

Ήρεµα νερά θέλουµε µε τους Αµερικανούς, τους Ευρωπαίους, τους γείτονες Τούρκους, Αλβανούς και Ιταλούς, µε όλο το γεωπολιτικό σκηνικό. Να δούµε πότε θα ηρεµήσουν και τα νερά των 270 και πλέον δηµοτικών φορέων ύδρευσης, των διεσπαρµένων σ’ όλη τη χώρα, όλων των ∆.Ε.Υ.Α. (∆ηµοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) που ιδρύθηκαν το 1980 επί Υπουργίας Γεωρ. Σουφλιά και πάνε να γίνουν 100% κρατικές.
Πρόθεση της πολιτείας είναι σε αντάλλαγµα να αναλάβει τα ληξιπρόθεσµα χρέη τους προς τη ∆ΕΗ και τους παρόχους ενέργειας και να εισπράξει το ∆ηµόσιο µέσω των εφοριών του οφειλές 700 εκ. ευρώ περίπου, που δεν µπορούν οι ∆ήµοι να καταλογίσουν στους καταναλωτές τους.
Εφόσον, λοιπόν, αυτοί οι δηµοτικοί φορείς περιέλθουν στην κυριότητα του ∆ηµοσίου, δηµιουργούνται και οι προϋποθέσεις για τη γνωστή έφεση του κράτους, να ιδιωτικοποιήσει και το νερό, όπως έγινε µε τον ΟΤΕ, τη ∆ΕΗ, τα αεροδρόµια, τα λιµάνια, τις εθνικές οδούς, στο στόχαστρο η Υγεία, η Παιδεία, τα Μουσεία και κάθε άλλη δηµόσια Αρχή που δεν µπορεί να ρυθµίσει τα οικονοµικά της.
∆εν υπάρχουν προς το παρόν προτάσεις υπό µορφή Νοµοσχεδίου, αλλά έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις που θα ολοκληρωθούν µετά τον Ιανουάριο, όταν θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νεοεκλεγείσες Κοινοτικές και ∆ηµοτικές Αρχές, στις οποίες λειτουργούν 124 ∆.Ε.Υ.Α. και 147 ∆ηµοτικές Υπηρεσίες Ύδρευσης. Και αναρωτιέται κανείς τι περίεργες οµάδες εκµεταλλευτών του ∆ηµοσίου πλούτου κρύπτονται πίσω απ’ τους µηχανισµούς της εξουσίας, εργαζόµενες, ίσως υπόπτως, που παράγουν ανισότητες και δείχνουν γύρω µας µια εικονική πραγµατικότητα.
Ιδρύθηκε η Ρυθµιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) στη θέση της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) που θα αναλάβει τη διαδικασία της αγοράς όλων των υδατικών πόρων, έγινε δε λόγος για µια “µεταρρύθµιση µε καλές προθέσεις”. Στις νέες “µε λευκό χαρτί” από άποψη οφειλών επιχειρήσεις, η πλειοψηφία θα αποφασίζει για τον διευθύνοντα σύµβουλο, και το κράτος που θα διαθέσει τα πρώτα 350 εκ. ευρώ θα έχει µειοψηφική εκπροσώπηση από δύο µέλη στα εννεαµελή ή εντεκαµελή ∆.Σ.
Παρά του ότι το Συµβούλιο της Επικρατείας «ξεκαθάρισε ότι το νερό είναι ευθύνη του κράτους», δεν έλειψαν όµως οι ανησυχίες των τοπικών παραγόντων για το ενδεχόµενο ιδιωτικοποιήσεων. «Όταν φτιάχνονται µεγάλα σχήµατα, λέγεται, άρα και τα πακέτα είναι µεγάλα, οι προνοµιακοί συνοµιλητές του συστήµατος είναι συγκεκριµένοι, οι λίγες εταιρείες».
Η επιδιωκόµενη “µεταρρύθµιση” καλών προθέσεων, ίσως εξελιχθεί σε “απορρύθµιση”, τις επιπτώσεις της οποίας θα πληρώσουν οι καταναλωτές των τοπικών κοινωνιών στους κερδοσκοπικούς παρόχους. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή, εγκυµονεί δε κινδύνους όχι µόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για ένα διαφαινόµενο πολιτικό κόστος των κυβερνώντων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα