Το Ορούτς Ρέις κινήθηκε στα 8 ν.μ. περί το Καστελόριζο και η Αθήνα έκανε αποφασιστικά βήματα σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις. Η κυβέρνηση αναζήτησε νέους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με πρώτον να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα, ότι θα ανοίξει το θέμα των κυρώσεων στην Ε.Ε., κυρίως τη διακοπή της τελωνειακής σύνδεσης, που αν εφαρμοσθεί, θα προκαλέσει στην Τουρκία ζημιά της τάξεως των 70 δισ. ευρώ. Ενα άλλο θέμα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων και δεν το ζητά μόνον η Ελλάδα.
Ομως, καίρια ενέργεια του Υπ. Εξωτερικών είναι η προσφυγή στα Διεθνή όργανα αεροπλοΐας και θαλασσών, ΙΚΑΟ κ.λπ. γι’ αυτό το τελευταίο ανουσιούργημα της Τουρκίας με τον χάρτη, που δημοσίευσε και αφορά τον εναέριο χώρο και τις θάλασσες στην ιδεολογία της γαλάζιας πατρίδας. Αλλά σημαντική είναι και η επιτυχία στην κίνηση, που έγινε με την Αλβανία, να προσφύγουμε από κοινού στη Χάγη για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και της αιγιαλίτιδος ζώνης. Σχετική συμφωνία περί τούτου είχε προηγηθεί το 2009, αλλά ακυρώθηκε απ’ το Ανώτατο Αλβανικό Δικαστήριο, κατόπιν επεμβάσεως της Αγκυρας. Μ’ αυτή την κίνηση απεγκλωβίζεται η χώρα μας από μια ατέρμονη διαδικασία με τους Αλβανούς, που διακατέχονται από ανθελληνισμό, που δυστυχώς, όπου υπάρχει, επενδύει η Τουρκία και ο Ερντογάν ισχυροποιεί τη θέση του.
Οι Τούρκοι μας κατηγορούν για το ασυμβίβαστο που υπάρχει στο Αιγαίο, να έχουμε έλεγχο στον αέρα 10 ν.μ. και στη θάλασσα η αιγειαλίτιδα ζώνη να είναι στα 6 ν.μ. Ομως ο καθηγητής γεωπολιτικής κ. Μάζης αποδεικνύει με άρθρο του πρόσφατα δημοσιευμένο σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι υπάρχουν νόμοι, που ορίζουν την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 10 ν.μ. Είναι ο 4141/13 ο 2569/21, ο 5017/31 και το Π.Δ. του 31, όπως και ο Α.Ν. του ‘36 του Ιωαν. Μεταξά. Ορίζεται αιγιαλίτιδα ζώνη 10 ν.μ. για να υπάρχει εναρμονισμός με τα 10 ν.μ. του αέρα.
Αρα με το Ορούτς Ρέϊς έχουμε παραβίαση κυριαρχιακών δικαιωμάτων στην περιοχή του Καστελόριζου. Και κάνουμε συζήτηση για το αν η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ή στα 12 ν.μ. Δυστυχώς η Τουρκία είναι κακός γείτονας. Με τα ωεκανογραφικά της δημιουργεί τετελεσμένα, να τα χρησιμοποιήσει για διαπραγματεύσεις. Αποδεικνύεται, ότι δεν είναι χώρα σαν τις άλλες. Είναι αφέλεια, να πιστεύουν μερικοί, ότι θα δεχθεί ο Ερντογάν την προσφυγή στη Χάγη, για τη λύση των διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες, αφού δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της θαλάσσης.
Στόχος του Ερντογάν, επειδή νοιώθει άβολα με την πίεση που του ασκείται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, είναι με “τσαμπουκά” να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να τα προσθέσει στην ατζέντα των διερευνητικών αν ποτέ πραγματοποιηθεί.
Πάντως η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Υπ. Οικ/κών των ΗΠΑ, που ζήτησαν από την Αγκυρα να σταματήσουν οι “σκόπιμες προκλήσεις” δεν εισακούστηκε από τον Ερντογάν, ο οποίος σνομπάρει και δεν φοβάται ούτε το νόμο που προβλέπει κυρώσεις σε όσους πάνε κόντρα με τις αμερικανικές εντολές.