Κενή εξακολουθεί να παραμένει η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, καθώς οι διαδικασίες για την κάλυψή της βρίσκονται εδώ και μήνες “μετέωρες”..
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τις δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕΚ, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Νάσος Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι «έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία τα έχει αποστείλει στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και περιμένουμε την συγκατάθεση ώστε να προχωρήσουμε μετά στα υπόλοιπα γραφειοκρατικά βήματα για την προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Για να καταληφθεί οποιαδήποτε θέση στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι και το ΔΗΠΕΘΕΚ χρειάζεται όπως έχουμε πει πολλές φορές μετά το 2009 και την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια η σχετική συγκατάθεση από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει συγκεκριμένη αναφορά στους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Αφού έρθει αυτή η έγκριση, τότε και με βάση αυτήν προχωράμε στην προκήρυξη της θέσης», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, που στη συνέχεια σημείωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να απεγκλωβίσει τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας, «από την ανάγκη να παίρνουν τις εγκρίσεις», για ό,τι αφορά, όπως είπε, την καινούρια προγραμματική σύμβαση. «Οι προγραμματικές συμβάσεις έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ να υπογραφούν και επί δικής μας θητείας στο Δ.Σ υπογράφονταν με τους μετόχους πριν τελειώσει ο χρόνος. Τώρα είμαστε στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν έχει τεθεί ακόμα προς διαβούλευση ούτε καν το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, πράγμα που δημιουργεί πάρα πολλά και μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, ιδίως στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, που είναι το μοναδικό που είναι Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ και όχι Κοινωφελής Επιχείρηση κάποιου Δήμου», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΦΥΛΛΟ – ΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΥΚΙΑ”
Στο μεταξύ, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει τις παραστάσεις στις αίθουσες των Δημοτικών σχολείων, με τη διαδραστική θεατρική παράσταση “Φύλλο-Φύλλο την Κουκιά”. Πρόκειται για ένα παραμύθι σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Μάλιστα, ο τελευταίος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων χαρακτήρισε ως «αληθινή και ειλικρινή» τη χαρά του που θα συνεργαστεί μετά από 10 σχεδόν χρόνια με το ΔΗΠΕΘΕΚ.
«Οι παλαιότερες μου συνεργασίες με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης μου έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στη μνήμη μου. Η πρόταση που μου έγινε από το Δ.Σ. του Θεάτρου για να σκηνοθετήσω ένα έργο για παιδιά ήταν για μένα μια πραγματική χαρά», τόνισε ο κ. Καλαντζόπουλος, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως, «είναι η πρώτη φορά που κάνω ένα τέτοιο εγχείρημα, μια παράσταση που παίζεται μέσα στα σχολεία με τη συμμετοχή των παιδιών. Με ένα μικρό αριθμό ηθοποιών, μια ευέλικτη ομάδα, που είναι συγχρόνως αφηγητές και ερμηνευτές των ρόλων, τραγουδιστές και οργανοπαίκτες. Είναι ένα πιο προχωρημένο είδος θεάτρου κατά τη γνώμη μου στην πορεία μου και πραγματικά περιμένω με αγωνία να δω πώς θα το αντιμετωπίσουν τα παιδιά. Το έργο είναι ένα άγνωστο παραμύθι κι έχει έναν παράξενο τίτλο, είναι ένα πολύ σύγχρονο παραμύθι. Το ιδιαίτερο είναι ότι παρουσιάζει την ελληνική ψυχή και την θυμοσοφία του ελληνικού λαού, τη συσσωρευμένη πείρα αιώνων μέσα από την οποία με ευχάριστο τρόπο τα παιδιά παίρνουν διαχρονικά μηνύματα και αξίες για τη ζωή, όπως είναι η συλλογικότητα, η σεμνότητα, η εργασία, η αγάπη και η αλληλεγγύη», κατέληξε ο σκηνοθέτης της παράστασης.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι πρωταγωνιστές της παράστασης, δηλώνοντας ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμμετοχή τους.
Η ηθοποιός, Σοφία Χαλαζιά, σημείωσε ότι, «δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με το ΔΗΠΕΘΕΚ. Μάλιστα, αισθάνομαι διπλά χαρούμενη που θα δουλέψω με τον κ. Καλαντζόπουλο και τους υπόλοιπους ανθρώπους της παράστασης. Πρόκειται για μια πράγματι πολύ ωραία δουλειά την οποία τα παιδιά θα ευχαριστηθούν. Ενα παραμύθι με πολύ τραγούδι, κέφι και χαρά», ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Νταουντάκης (ηθοποιός), σημείωσε ότι, «είναι μια πολύ ωραία δουλειά και χαίρομαι γιατί ο καημός μου είναι να κάνουμε χρήσιμες παραστάσεις. Είναι μια παράσταση που μέσα από την λαϊκή της σοφία θέτει θέματα όπως η αγάπη, η γεροντική αγάπη συγκεκριμένα».
Τέλος, δηλώσεις έγιναν και από τη σκηνογράφο και ενδυματολόγο της παράστασης, την Ξανθή Κόντου, που τόνισε τα εξής: «Είναι χαρά μου που συνεργάζομαι για μια ακόμα φόρα με το ΔΗΠΕΘΕΚ και για πρώτη φορά με τον Γιάννη Καλαντζόπουλο αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι μια πολύ καλή παρέα. Είναι ένα λαϊκό παραμύθι που ελπίζω να αρέσει σε όλα τα παιδιά», κατέληξε η κυρία Κόντου.
Το έργο θα παρουσιαστεί εκτός από τις αίθουσες των Δημοτικών σχολείων ολόκληρης της Κρήτης, σε δύο παραστάσεις στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, στις 20-21 Φεβρουαρίου και στο Βενιζέλειο Ωδείο, Χανίων, στις 30-31 Μαρτίου.