Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025

Μετεξεταστέοι πολλοί μαθητές της Α’ Λυκείου

Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου 4186/13 όσον αφορά στην τράπεζα θεμάτων και το νέο τρόπο προαγωγής στην Α’ Λυκείου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΟΛΜΕ, από το 65% των σχολείων σ’ όλη τη χώρα, ενώ πέρυσι είχε κριθεί μετεξεταστέο το 4% των μαθητών, φέτος το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 24%. Για δραματική αύξηση της σχολικής αποτυχίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης και για ταλαιπωρία των μαθητών που όπως είπε «αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα όλη τη χρονιά». Αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε «η διορθωτική κίνηση του υπουργείου είναι μισή. Πρόκειται για μπαλώματα καθώς τα προβλήματα αυτού του συστήματος είναι δομικά», ενώ επανέλαβε τη θέση της ΟΛΜΕ για επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρώτη στον κατάλογο με τους περισσότερους μετεξεταστέους μαθητές στην Α’ Λυκείου, φέτος, είναι η Ζάκυνθος όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 46,4% και ακολουθούν η Ξάνθη (40,9%) και το Ρέθυμνο (38,2%). Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη πάνω από το μέσο όρο, δηλαδή πάνω από το 23,30%, «βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, με 30,6%, όπου ζουν μετανάστες, εργατικές περιοχές τα Άνω Λιόσια (32,7%), η Ελευσίνα (31,4%), τουριστικές περιοχές Λασίθι (38%), Χαλκιδική (31,7%), Κεφαλονιά (31%) και μικρές νησιωτικές περιοχές όπως η Ικαρία (28,2%) και οι βόρειες Κυκλάδες (36,1%), που πληρώνουν τα εκπαιδευτικά κενά». Ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει σχολείο που το ποσοστό της αύξησης των μετεξεταστέων φέτος άγγιξε το 75%, σε άλλο σχολείο από τους 156 μαθητές κρίθηκαν μετεξεταστέοι οι 81, ενώ πέρυσι είχαν δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τρεις. Όπως συμπλήρωσε τα αποτελέσματα των ΕΠΑΛ όπου ισχύει ο παλαιός τρόπος προαγωγής είναι πιο ευνοϊκά. Ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και «εκτρέπει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του σε εξετασοκεντρικό», γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΟΛΜΕ ζητά «την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση φέτος, που ίσχυσε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων και αντίστοιχα στοιχεία για πέρυσι που η προαγωγή των μαθητών έγινε με τον προηγούμενο νόμο, κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για το ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων. Ο υφυπουργός είπε ότι το υπουργείο στηρίζει τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων πρόσθεσε όμως ότι κατατίθεται άμεσα στη Βουλή τροπολογία για το ζήτημα της προαγωγής. Πρόκειται για τροπολογία την οποία ανακοίνωσε ουσιαστικά από χθες το υπουργείο Παιδείας και που θα αποτελεί βαθμολογική οδηγία για την αντιμετώπιση των μαθητών της Α΄ Λυκείου που έδωσαν φέτος με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων.  Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής αυτού του θεσμού, όπως είπε ο υφυπουργός, το υπουργείο ξεκίνησε έρευνα μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκέντρωσε τα βαθμολογικά στοιχεία της φετινής Α’ Λυκείου και της περυσινής Α’ Λυκείου. «Οι μαθητές της Α’ Λυκείου που έδωσαν εξετάσεις με το περσινό σύστημα, χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, κάτω από το 10, από ότι φέτος με την Τράπεζα Θεμάτων» είπε ο υφυπουργός και παρέδωσε τα στοιχεία «ως απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Τράπεζα Θεμάτων». Αναφερόμενος στο ποσοστό των μαθητών που παραπέμπονται για επανεξέταση τον Σεπτέμβριο, ο κ. Δερμεντζόπουλος είπε ότι η δεύτερη φάση της έρευνας δείχνει ότι τα ποσοστά αυτά θα φθάσουν κάπου στο 20% με 23%. Ο κ. Δερμεντζόπουλος δεν αμφισβήτησε τις επισημάνσεις της ΟΛΜΕ ότι τα ποσοστά αυτά ήταν στο 6% πέρυσι, είπε όμως ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα βελτιώνει το νόμο αλλά δεν θα αλλοιώνει το πνεύμα. Πιθανόν να χρειάζεται βελτίωση ο τρόπος προαγωγής, είπε και δέχθηκε ότι υπάρχει κάποια στρέβλωση διότι ένας μαθητής του 19 μέσο όρο μπορεί να κοπεί επειδή σε κάποιο μάθημα είναι κάτω από τη βάση. Αυτά όμως θα τα διορθώσει τροπολογία που θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός, προκύπτει ότι το ποσοστό των μαθητών με γραπτά στην Α΄Λυκείου κάτω από τη βάση κινήθηκε  • Στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία το 2013-14 σε ποσοστό 31% και πέρυσι σε ποσοστό 36%. • Στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία το ποσοστό φέτος ήταν 10% και πέρυσι ήταν 16%. • Στη Νέα Ελληνική Γλώσσα φέτος το ποσοστό ήταν 14% και πέρυσι 16%. • Στην Ιστορία φέτος το ποσοστό ήταν 37% και πέρυσι ήταν 38%. • Στην ‘Αλγεβρα φέτος το ποσοστό ήταν 48% και πέρυσι ήταν 57%. • Στη Γεωμετρία φέτος το ποσοστό ήταν 47% και πέρυσι ήταν 56%. • Στη Φυσική φέτος το ποσοστό ήταν 50% και πέρυσι ήταν 56%. • Στη Χημεία φέτος το ποσοστό ήταν 48% και πέρυσι ήταν 53%. • Στη Βιολογία φέτος το ποσοστό ήταν 41% και πέρυσι ήταν 34%.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ

Μοναδικό κριτήριο το εισόδημα ΑΠΕ – ΜΠΕ » Δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) σε Πανεπιστήμια – ΤΕΙ, με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, θα παρέχεται στους επιτυχόντες του 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις μεταφορές θέσεων (μετεγγραφών) επιτυχόντων του 2014 σε Πανεπιστήμια – ΤΕΙ ισχύουν οι προϋποθέσεις του Νόμου 4264 Άρθρο 53, επιπλέον, όμως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση. «Ειδικότερα θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια – ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μεταφοράς θέσεων (μετεγγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού του 10% μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα