Τελευταίως η κυβέρνηση καταγράφει πολιτικές αρρυθμίες και οι στατιστικολόγοι διερωτώνται γιατί δεν υπόκειται σε φθορά. Η εξήγηση που δίδεται είναι ότι η Ν.Δ. για άλλες δραστηριότητες εξελέγη και άλλα της προέκυψαν, τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Υπεσχέθη οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πελαγοδρόμησε στην πανδημία και μπλέχθηκε στα γρανάζια του τούρκικου μεγαλοϊδεαλισμού κατόπιν των προκλήσεων του Ερντογάν στην Ανατ. Μεσόγειο.
Όποιες αστοχίες κι αν έγιναν σ’ αυτές τις κρίσεις, η κυβέρνηση δεν έχασε, ούτε κέρδισε. Προέκυψε όμως ό,τι συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων, να γίνεται συσπείρωση των πολιτών γύρω απ’ την κυβέρνηση ενισχύοντάς την. Πάντως το δημοσκοπικό 42% υπέρ της κυβερνώσης παράταξης δεν πείθει ούτε τους ευκολόπιστους.
Σ’ αυτή την άσχημη συγκυρία φάνηκε μια επιτυχής εξέλιξη στον διπλωματικό τομέα, χάριν της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, όπου αφυπνίστηκε η Ευρώπη από το λήθαργο και διαφοροποιήθηκε ως προς την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Προς τούτο βοήθησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επεδίωξε να βρεθεί διέξοδος, που να ικανοποιεί όλους.
Στο θολό πολιτικό σκηνικό ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της Αξ/κής Αντιπολίτευσης εκτός από μερικές ατυχείς εκφράσεις για τον πρωθυπουργό, δεν βρήκε άλλο πρόσφορο έδαφος, ν’ ασκήσει ιδεολογική κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές, που μπορεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζουν προβληματικές, κατά βάθος στηρίζονται σε ορθολογικές και ρεαλιστικές λύσεις. Μετά, λοιπόν, τις αλλαγές στους τομεάρχες, στη Γραμματεία, στο λογότυπο του κόμματος και την επικοινωνία, αποφασίστηκε στην Κουμουνδούρου, να επενδύσουν στην ιδεολογική αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Να ρίξουν γέφυρες στις κοινωνικές ομάδες και να δημιουργηθούν αμβλύνσεις και όχι διευρύνσεις των ανισοτήτων στην Υγεία, Παιδεία και Εργασία. Πιστεύουν ότι ζούμε σε «περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών απ’ την πανδημία και από άλλους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια».
Ας κάνουν υπομονή οι επικριτές του Κυρ. Μητσοτάκη, να ασκήσουν δημιουργική αντιπολίτευση μετά τ’ αποτελέσματα των διερευνητικών συζητήσεων για τα Ελληνοτουρκικά, αν γίνουν, και τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό. Υπάρχει χρόνος να κάνουν κριτική στη διακυβέρνηση μετά την ύφεση σε όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας. Στο μεταξύ έχουν να επιλύσουν τα εσωτερικά τους πρώτα και να ισορροπήσουν οι νέες κομματικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που προέρχονται από πολιτικούς χώρους του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ και τους ΑΝΕΛ, να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο τέως πρωθυπουργός θέλει να συγκροτήσει μια μεγάλη παράταξη αριστερών, κεντρώων και προοδευτικών δυνάμεων, να κάνει ένα δυνατό συλλογικό πολιτικό οργανισμό, αν δεν του χαλάσει τα σχέδια η συνιστώσα μέσα στο κόμμα ομάδα των “53+” του Ευκλείδη Τσακαλώτου.