Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μέτρα για τα σκεύη της κουζίνας κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση τους

Μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί σε θέματα που αναφέρονται στην σχέση διαφόρων τροφίμων με την βελτίωση και την διαχρονική υγεία του ανθρώπου.
Όμως για να διασφαλιστεί η υγεία του , θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μέτρα προσωπικά και τήρησης κανόνων υγιεινής στα σκεύη της κουζίνας , με τα οποία εκτενώς θα ασχοληθούμε στην παρούσα εργασία.
Πριν από όλα θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στην κουζίνα , τα μέσα μαγειρικής, ψυκτικών θαλάμων δηλαδή ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο πιάτων,ψυγείο κ.λ.π, κατά τρόπο ασφαλή , προκειμένου να μην υπάρχουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξιών , είτε από τις πρίζες , είτε από την κακή ποιότητα των , είτε από κακή συντήρηση .
Συνήθως θεωρούμε ως κινδύνους ανάπτυξης μικροβίων και επιμόλυνσης στην κουζίνα ,τους πάγκους και τα σκεύη της , αλλά είναι και οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε σε αυτές .
Η κουζίνα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένας χώρος όπου καθημερινά περνούμε τον περισσότερο χρόνο , εκεί τρώμε , αναπαυόμαστε , διασκεδάζουμε με τους φίλους μας , αλλά είναι και ένας επικίνδυνος χώρος που μπορούμε να ασθενήσουμε από μολυσμένα σκεύη και πετσέτες
Έτσι λοιπόν μετά την διαδικασία αγοράς και υγιεινής τήρησης των τροφίμων,για να απομονώσουμε τα μικρόβια και να μην πολλαπλασιασθούν , θα πρέπει να ακολουθούμε μια σειρά από διαδικασίες καθαριότητας στα σκεύη και τις πετσέτες που θα αναλύσουμε παρακάτω

ΚΊΝΔΥΝΟΙ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ

Οι κίνδυνοι μολύνσεων στην κουζίνα, προέρχονται είτε από την προσωπική μας ελλειπή καθαριότητα, είτε από μολυσμένα τρόφιμα (τροφιμογενής μόλυνση) , είτε από μολυσμένα σκεύη ή πετσέτες
Οι σημαντικότερες μολύνσεις που προέρχονται από επιμολυσμένα τρόφιμα και την κουζίνα γενικότερα, όπως ήδη γνωρίζουμε από παλαιότερες αναφορές μας είναι οιClostridium botulinum ,Esherichia coli0157 , Listeria monocytogenes , Salmonella ,Shigella , Staphylococcus
Είναι γνωστό ποιοι πλήττονται περισσότερο (ηλικιωμένοι, παιδιά μικρής ηλικίας ,έγκυες , ασθενείς με AIDS , καρκίνο ) και ποια είναι τα συμπτώματα ( πυρετός , ναυτία, κοιλιακές κράμπες , διάρροια )
Εδώ θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε ποια σημεία της κουζίνας θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή , πριν ή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού .
Στους πάγκους , τους νεροχύτες , τα σκεύη της πρέπει να επικρατεί απόλυτη καθαριότητα και αναλυτικά όπως παρακάτω .
-πάγκοι , ντουλάπια κουζίνας
Οι πάγκοι και τα ντουλάπια της κουζίνας θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με κάποια εγκεκριμένα χημικά μέσα , αλλά και με φυσικά όπως μαγειρική σόδα με νερό και λεμόνι με νερό .
-νεροχύτες
Οι νεροχύτες θα πρέπει να είναι απόλυτα σε καθαρή κατάσταση ,πριν την τοποθέτηση τροφίμων , μάλιστα στους επαγγελματικούς χώρους εστίασης θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί νεροχύτες για τα συνήθη τρόφιμα και τα λαχανικά και να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά
-ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη
Τα ανοξείδωτα σκεύη λόγω του τρόπου κατασκευής των από ανοξείδωτο ατσάλι ,θα πρέπει να ελέγχεται τα χρησιμοποιούνται ήπια χημικά καθαριστικά μέσα , για να αποφευχθεί να φθαρούν οι επιφάνειες των . Όμως μπορούμε να καθαρίσουμε τα μαγειρικά σκεύη και με φυσικά μέσα όπως μαγειρική σόδα και νερό , βάζοντας το σκεύος λίγο νερό και δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στην κουζίνα να ζεσταθεί . Μετά από λίγο θα παρατηρήσουμε αποκόλληση της βρωμιάς από λάδια και λίπη από το σκεύος , συνεχίζοντας για τον πλήρη καθαρισμό .
Είναι δυνατό να καθαρίσουμε τα σκεύη , με ξύδι και με χυμό λεμονιού
Το μείγμα νερού και ξυδιού(μία κούπα νερό – τέσσερεις κουταλιές ξύδι) , έχει την ιδιότητα να αντιδράσει με τα καμμένα λίπη και λάδια του σκεύους βοηθώντας την απομάκρυνση τους .
Επίσης το μείγμα νερού -χυμού από λεμόνι (μία κούπα νερό και ένα λεμόνι ) βοηθά ανάλογα τον καθαρισμό του σκεύους και ταυτόχρονα προσφέροντας αντιβακτηριακή και αντισηπτική δράση
-καθαρισμός αντικολλητικών σκευών
Στην εποχή μας τα αντικολλητικά σκεύη πρωταγωνιστούν στις κουζίνες , γιατί προσφέρουν εύκολο , γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα με ελάχιστο λάδι και λιγότερο κόπο . Οι εν λόγω ιδιότητες των σκευών αυτών , οφείλεται στην επίστρωση των με ειδική αντικολλητική χημική ουσία .
Μεγάλη σημασία έχει να διατηρήσουμε αυτή την αντικολλητική επιφάνεια ανέπαφη, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες
– Πριν την χρησιμοποίηση ενός σκεύους αντικολλητικής επιφάνειας , θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή
– Αμέσως πριν την πρώτη χρήση , πλένουμε το σκεύος με ζεστό νερό , καθαριστικό υγρό πιάτων και μαλακό σφουγγάρι , ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά με μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας
– Πριν από κάθε χρήση πρέπει να αλείφουμε το εσωτερικό του σκεύους με λάδι ή βούτυρο
-Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά μέσα – κουτάλες , γιατί προκαλούν χαρακιές στην επιφάνεια των σκευών , παρά μόνο ξύλινα ή πλαστικά .
– Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεταλλικά σφουγγάρια , σύρματα ή σκληρά καθαριστικά μέσα .
-Να μην αφήνουμε στη φωτιά άδειο το σκεύος , για πολύ ώρα
-Ο καθαρισμός του σκεύους να γίνεται μετά την απόκτηση , θερμοκρασίας περιβάλλοντος
– Πάντα ενώ μαγειρεύουμε να σηκώνουμε το σκεύος πάνω από την εστία και όχι να το σέρνουμε
– Η χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία είναι αρκετή για την επίτευξη των καλυτέρων μαγειρικών αποτελεσμάτων
-Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας τα σκεύη πρέπει να τα κρεμάμε και όχι να τα στοιβάζουμε
– Να μην αποθηκεύουμε φαγητό σε αντικολλητικά σκεύη
– Προσοχή τα σκεύη που έχει φθαρεί η επιφάνεια των , πρέπει αμέσως να τα απορρίπτουμε.
– Καθαρές πετσέτες
Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα πρέπει να είναι πάντα καθαρές , γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός, τ. υπεύθυνος αγοράς τροφίμων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα