» Ανησυχία για τα αποθέματα νερού στα φράγματα
Μέτρα για μια πιο ορθολογική χρήση του νερού τους επόμενους μήνες θα λάβει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα αποτελέσματα των μειωμένων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων του χειμώνα έχουν φανεί ήδη στους ταμιευτήρες (φράγματα-λιμνοδεξαμενές) που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ.
Το ζήτημα που έχει προκύψει θέσαμε στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ κ. Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος σχολίασε στα “Χανιώτικα νέα”: «Το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας θα συμφωνήσουμε σε ορισμένα σενάρια κατανάλωσης νερού. Θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις προς τους πολίτες. Προφανώς και θα τους εξυπηρετήσουμε, αλλά θα πρέπει και εκείνοι να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού».
Με τον χειμώνα που πέρασε να χαρακτηρίζεται από το λίγο χιόνι (είχαμε μόνο μια μεγάλη χιονόπτωση στα ορεινά που δεν κράτησε πολύ, καθώς αμέσως μετά επικράτησαν νότιοι άνεμοι) δεν δημιουργήθηκαν τα αναγκαία αποθέματα νερού.
«Στη διαχείριση του νερού παίζει μεγάλη σημασία και ο καταναλωτής. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να μη διψάσουμε, γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Όταν έχουμε ξηρά υδρολογικά έτη, όπως τον χειμώνα που πέρασε, θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τη χρήση του νερού» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ.
Χαρακτηριστικά στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο που έχει μια χωρητικότητα 22.500.000 κ.μ. νερού παρουσιάζεται πληρότητα 100%, στο Φράγμα Αποσελέμη στο Ηράκλειο με χωρητικότητα 25.270.000 κ.μ. είναι 10.000.000 τα κυβικά νερού που έχει αποθηκεύσει. Στη λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου στο Λασίθι που παρουσιάζει πληρότητα στα 2.150.000 κυβικά, αυτή τη στιγμή έχουν αποθηκευτεί 1.800.000 κυβικά. Τέλος, στο φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά με τα γνωστά προβλήματα διαρροών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, ενώ η χωρητικότητα του είναι 5.120.000 κ.μ. η αποθηκευμένη ποσότητα νερού είναι 500.000 κυβικά.
ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΕΔΔΗΕ
Στον κ. Παπαδογιάννη θέσαμε και το ζήτημα των μεγάλων χρεών που εμφανίζεται να έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στο ΔΕΔΔΗΕ, χρέη που γιγαντώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
«Οι οφειλές είναι κοντά στα 6.000.000, αλλά ήδη προωθείται αίτημα για ενίσχυση- επιχορήγηση του ΟΑΚ όπως έχει γίνει με τις ΔΕΥΑ. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο και θα βρεθεί τρόπος να ενισχυθούμε έκτακτα, γιατί καταλαβαίνουν όλοι πως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Τα έσοδα μας ως Οργανισμός κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο, όμως το ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί» τονίζει ο κ. Παπαδογιάννης.
Δίνοντας μας ορισμένα στοιχεία ενδεικτικά επισημαίνει πως ενώ για τα αντλιοστάσια του ο ΟΑΚ έδινε 220.000 ευρώ τον μήνα για την ηλεκτροδότηση τους, πλέον το ποσό αυτό έχει φτάσει τα 980.000 ευρώ τον μήνα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμολογίων!
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων. Όπως μας είπε πρόεδρος ΤΟΕΒ, οι Οργανισμοί περιμένουν να προχωρήσει το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης και προβλέπει την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα αντλιοστάσια ώστε να εξασφαλιστεί από εκεί η ηλεκτροδότηση τους και να πέσει πολύ το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους.
ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
• Φράγμα Ποταμών 22.500.000 κυβικά
• Φράγμα Αποσελέμη 10.000.000 κυβικά
• Φράγμα Βαλσαμιώτη 500.000 κυβικά
• Λ/Δ Αγ. Γεωργίου 1.800.000 κυβικά