» Τι αλλάζει από φέτος στην επισκεψιμότητα της περιοχής
Μια σειρά από βελτιωτικές αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από φέτος για τους επισκέπτες του Μπάλου. Αλλαγές που συζητούνται στην “Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του σχεδίου Δράσης για τον Μπάλο” και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται πιο συστηματικά φέτος, μετά και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διαχείριση των περιοχών αυτών.
Ειδικότερα ο σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας του Δήμου Κισσάμου κ. Κώστας Κουκουράκης, που είναι και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης, επισήμανε μιλώντας στα “Χ.ν.” ότι «προχωράμε με μικρά βήματα. Το κράτος κινείται με τους δικούς του ρυθμούς και βάζει συνέχεια γραφειοκρατικά προβλήματα. Το βάρος πέφτει πάνω στην πλάτη του Δήμου Κισσάμου, παρότι δεν του δίνονται τα μέσα. Πέρυσι βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση, φέτος λίγο ακόμα, του χρόνου ακόμα περισσότερο. Είμαστε σε μια βήμα- βήμα προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης».
Ειδικότερα για φέτος οι βασικοί στόχοι του Δήμου είναι:
• Η απόλυτη προστασία των προστατευτέων ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος του Μπάλου.
• Πλήρης καθαριότητα της περιοχής.
• Λειτουργία του χώρου στάθμευσης στην Καλυβιανή. «Πλέον τα περισσότερα ΙΧ θα σταματάνε εκεί, για να αποφεύγεται ο τεράστιος συνωστισμός οχημάτων κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον Μπάλο. Ο παλιός χώρος στάθμευσης θα συνεχίσει να λειτουργεί για λίγα οχήματα» λέει ο κ. Κουκουράκης.
Αναφορικά με τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών στον απόλυτα επιτρεπτό, θα ξεκινήσει από φέτος μια διπλή προσπάθεια.
«Τα ημερόπλοια σιγά σιγά θα μπούνε σε μια γραμμή. Υπάρχει μια πρόταση, να λειτουργήσει η αδειοδοτημένη προβλήτα που υπάρχει τώρα για όλα τα σκάφη και να είναι κοινόχρηστη, γιατί τώρα ανήκει σε μια εταιρεία. Εμείς λέμε να μπορούν να προσεγγίσουν εκεί τα σκάφη όλων των εταιρειών, ώστε να κατεβάζουν με ασφάλεια τον κόσμο. Ο στόχος μας είναι να εφαρμοστεί ένα κυκλικό σύστημα, ώστε να μην είναι στον Μπάλο πάνω από 700-1000 άτομα το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα αντίστοιχα. Μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός» τονίζει ο σύμβουλος.
Αναφορικά με τα μικρά ενοικιαστικά σκάφη, αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον Δήμο.
«Στον Μπάλο έχουμε ένα τεράστιο αριθμό ενοικιαστικών σκαφών, τα περισσότερα εκ των οποίων έρχονται καθημερινά από τα Χανιά. Μιλάμε για 100 – 150 σκάφη, με 5-6 άτομα το καθένα, που είναι ανεξέλεγκτα. Πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί και να μπει ένας “κόφτης”, και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο. Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο θα δούμε πως θα μπορούν να έρχονται μέχρι 20 ανά 3-4 ώρες. Είναι κάτι δύσκολο, θέλει πολύ καλό συντονισμό, αλλά πρέπει να το κάνουμε γιατί δεν μπορεί όποιος θέλει, όποτε θέλει να έρχεται, να ρίχνει την άγκυρα και να κατεβαίνει στον Μπάλο» δηλώνει ο κ. Κουκουράκης.
Την ίδια στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα γίνονται οι κρατήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. «Είναι μια τεχνικά εφικτή πρόταση, είμαστε σε συζητήσεις ώστε να γίνει αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μας λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σωστά και να έχει πάνω μεγάλο όγκο πληροφοριών για τον επισκέπτη, για την αξία της περιοχής και τη περιβαλλοντική της σημασίας. Δυστυχώς, για τους Δήμους η κατάσταση έχει χειροτερέψει κατά τέτοιο τρόπο ώστε αναγκάζονται να παίρνουν εργολάβους για τα πάντα, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνοι τους» καταλήγει.
Σημειώνεται ότι με βάση τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τα Φαλάσαρνα, την περιοχή Μπάλος – Γραμβούσα και Λαφονήσι, γίνεται ο καθορισμός των όρων και των περιορισμών για την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση της φύσης, των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας, στις τρεις περιοχές.