Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Μέτρα προστασίας σε Μπάλο, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι

» Με τη ρύθµιση της επισκεψιµότητας

 

Τον Σεπτέµβρη αναµένεται να ξεκινήσει η εκπόνηση των Σχεδίων ∆ιαχείρισης για ρύθµιση της επισκεψιµότητας σε Μπάλο, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι, ενώ ανάλογη διαδικασία προχωρεί και για το Κουρταλιώτικο φαράγγι στο οποίο, φέτος, ο αριθµός των επισκεπτών έφτασε σε πολύ µεγάλο ποσοστό.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Αντώνης Μπαρνιάς προϊστάµενος της “Μονάδας ∆ιαχείρισης του Εθνικού ∆ρυµού Σαµαριάς” του ΟΦΥΠΕΚΑ που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των περιοχών Natura στη ∆υτική Κρήτη, εξήγησε που βρίσκεται η όλη διαδικασία προστασίας των ευαίσθητων αυτών οικοσυστηµάτων, ορισµένα από τα οποία κάθε χρόνο κατακλύζονται από χιλιάδες άτοµα.

«Τα σχέδια διαχείρισης που θα εκπονηθούν ορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τις υποδοµές αναψυχής που πρέπει να υπάρχουν και µια σειρά άλλες λεπτοµέρειες. Η εκπόνηση τους θα ξεκινήσει άµεσα, ανάδοχος θα υπάρξει τον Σεπτέµβρη και  παράλληλα προετοιµάζουµε και τις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισµού, σήµανση και συντήρηση µονοπατιών, υποθαλάσσιες διαδροµές κ.α.», ανέφερε ο κ. Μπαρνιάς.

Ο ίδιος παρατήρησε πως µέχρι να προχωρήσουν τα Σχέδια ∆ιαχείρισης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε σηµάνσεις σε σηµεία που απαγορεύεται η στάθµευση, όπως για παράδειγµα στα Φαλάσαρνα, αλλά και σε άλλες δράσεις.

«Το παλιό σχέδιο διαχείρισης για τον Μπάλο προέβλεπε ότι µπορούν να τον επισκέπτονται µέχρι 700 άτοµα. Κάτι που ξέρουµε ότι δεν ισχύει, καθώς είναι πολλοί περισσότεροι. Τι θα γίνει για αυτό;», ρωτήσαµε τον κ. Μπαρνιά. «Το νέο  σχέδιο διαχείρισης και οι µελετητές, αφού πάρουν τα δεδοµένα και µελετήσουν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, θα µας πουν πώς θα ρυθµιστεί η επισκεψιµότητα» ήταν η απάντηση του προϊστάµενου της υπηρεσίας.

“ΣΩΜΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΦΥΣΗΣ”

Αναφορικά µε την έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών και τα παράπονα που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί για Αστυνοµία, Λιµενικό, Τµήµα Περιβάλλοντος της περιφέρειας, ο κ. Μπαρνιάς απάντησε ότι «κάθε φορέας µε βάση τις αρµοδιότητες του θα πρέπει να ελέγχει αυτά  που ορίζει η νοµοθεσία. Στη χώρα µας πλέον υπάρχει  “Σώµα Φύλαξης Φύσης”, πιλοτικά έχουν προσληφθεί ανά την Ελλάδα κάποια άτοµα. Στα Χανιά είναι δύο µε οκτάµηνες συµβάσεις. Προσλήφθηκαν στις αρχές Αυγούστου και είναι στη διαδικασία που µελετούν την κάθε περιοχή. Σηµειώνω πως η Μονάδα µας έχει την ευθύνη για Χανιά και Ρέθυµνο».

ΣΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

Παράλληλα η Μονάδα διαχείρισης δέχτηκε ένα αίτηµα από τον δήµο Σφακίων για τη συντήρηση του φαραγγιού της Αράδαινας και κάποιες παρεµβάσεις για την ανάπτυξη του. «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ενέκρινε το αίτηµα και   µέχρι τις 20 Σεπτεµβρίου θα προχωρήσει σε κάποιες πρώτες παρεµβάσεις», σχολίασε ο κ. Μπαρνιάς.

Σε ό,τι έχει να κάνει µε το Κουρταλιώτικο φαράγγι και τα προβλήµατα που διαπιστώθηκαν, ειδικά φέτος λόγω της µεγάλης παρουσίας κόσµου, ο κ. Μπαρνιάς λέει πως «υπήρξε αίτηµα της δηµοτικής αρχής και της Π.Ε. Ρεθυµνου για την τοποθέτηση συγκεκριµένων όρων επισκεψιµότητας. Θα υπογραφεί µια προγραµµατική σύµβαση για την εκπόνηση διαφόρων µελετών και έργων που αφορούν τη διαχείριση των επισκεπτών. Εντός της εβδοµάδας θα αναθέσουµε µια συµβουλευτική υπηρεσία για τη φέρουσα ικανότητα του Κουρταλιώτικου φαραγγιού ώστε να δούµε πώς θα γίνει η χωροθέτηση των υποδοµών, αν θα υπάρξει φύλαξη, πώς θα κατανεµηθούν οι υποδοµές αναψυχής κ.λπ.».

Σηµειώνεται πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει   τελειώσει τη διαδικασία σύνταξης των προγραµµατικών συµβάσεων που θα πρέπει να γίνουν µε την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση, την Περιφέρεια, τον ΕΛΚΕΘΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους ∆ήµους και αφορούν το Λαφονήσι, και τον Μπάλο, Φαλάσαρνα και έχουν σταλεί για εγκρίσεις από όλους τους παραπάνω φορείς.   

«Υπάρχει µια δυσαρέσκεια ως προς τους χρόνους ανταπόκρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ σε µια σειρά από ζητήµατα. Ένας  άνθρωπος που δεν γνωρίζει από δηµόσια διοίκηση, δεν αντιλαµβάνεται τους χρόνους, όπως επίσης πιέζει πάρα πολύ η ανάγκη προστασίας των περιοχών αυτών. Τι απαντάτε;»  ήταν  το ερώτηµα που θέσαµε στον κ. Μπαρνιά.

«Θεωρώ ότι λειτουργούµε πολύ γρήγορα δεδοµένου του όγκου της εργασίας µε τον οποίο είµαστε αντιµέτωποι! Η τοπική µονάδα έχει στην ευθύνη της 32 περιοχές Natura και αποτελείται από 7 άτοµα! ∆ιαχειρίζεται 160.000 ανθρώπους µόνο στη Σαµαριά. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη µονάδα που να ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα και άµεσα στον όγκο και στους χρόνους δουλειάς» σηµειώνει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα