Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μέτρα προστασίας της ελιάς

Μέτρα για την προστασία της ελιάς ανακοίνωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου το οποίο εξέδωσε το τακτικό τεχνικό δελτίο με οδηγίες για τους παραγωγούς.
Με το τεχνικό δελτίο αναφέρεται στους εχθρούς της ελιάς στις μεσοπρώιμες περιοχές και διατυπώνει προτάσεις:

•Πυρηνοτρύτης: Η πτήση της καρπόβιας γενιάς στις μεσοπρώιμες περιοχές ξεκίνησε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Έχουν παρατηρηθεί ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στον καρπό από τον κάλυκα και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί μαυρίζουν, ξηραίνονται και πέφτουν πριν την συγκομιδή. Συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών πριν μπουν μέσα στον καρπό. Μεγαλύτερη ανάγκη καταπολέμησης έχουν οι ελαιώνες χαμηλής καρποφορίας. Μεσοπρώιμες περιοχές: 20 – 22 Μαΐου.
Με την επέμβαση αυτή επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα αντιμετωπίζετε παράλληλα ρυγχίτη και κηκιδόμυγα των βλαστών που πέρυσι σημείωσαν σοβαρές προσβολές σε ορισμένες περιοχές.

•Ρυγχίτης  (μπίμπικας ):  Μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ. χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό
ρύγχος που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς. Τα τελευταία χρόνια έχει προξενήσει κατά τόπους σημαντικές προσβολές στην παραγωγή. Τα ακμαία είτε για να τραφούν είτε για να ωοτοκήσουν σχηματίζουν με το ρύγχος τους τρύπες μορφής «κρατήρα» πάνω στην επιφάνεια των καρπών. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα προξενώντας πρόωρη καρπόπτωση. Στους ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα κλαδιών πολύ νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρήσετε περισσότερα από 3-4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται να γίνει καταπολέμηση όπως και στην περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ζημιά από ρυγχίτη τα δύο τελευταία χρόνια. Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.

•Ωτιορυγχος: Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που κρύβεται την ημέρα μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά περιφερειακά πριονωτά φαγώματα στα φύλλα πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους του τρυφερού βλαστού.  Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολών συστήνεται επέμβαση ή συνδυασμένη αντιμετώπιση με πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό δέντρων.

•Ακαρέα: Αυτή την περίοδο τα ακάρεα μετακινούνται από τα φύλλα στους μικρούς καρπούς. Συστήνεται αντιμετώπιση κυρίως σε δέντρα νεαρής ηλικίας που παρουσιάζουν προσβολή.

•Πολλινια: Τα τελευταία χρόνια η πολλίνια εξελίσσεται σε σοβαρό εχθρό της ελιάς. Είναι κοκκοειδές (ψώρα) γκρίζου χρώματος. Εγκαθίσταται σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών που προκαλούνται από φυσικά αίτια, από άλλα έντομα όπως οι σχισμές ωοτοκίας των τζιτζικιών που παρουσίασαν έξαρση τη χρονιά που πέρασε είτε από χειρισμούς (κλάδεμα, χτυπήματα, εργαλεία). Προκαλεί στα δέντρα ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση, μειωμένη καρποφορία και νέκρωση των λεπτών κλαδιών. Οι προσβολές επεκτείνονται χρόνο με το χρόνο και αποδυναμώνουν τα δέντρα, προκαλώντας ξηράνσεις κλαδιών χαμηλά στις ποδιές. Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση – απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Η χημική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητη μόνο συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Χρόνος επέμβασης: – Μεσοπρώιμες περιοχές: 20 – 24 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα