8.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Μέτρα προστασίας των αμπελιών

Συμβουλές σε αμπελουργούς για μέτρα προστασίας των αμπελιών από μύκητες, δίνει με νέο ενημερωτικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Προστασίας Φυτών αναφέρεται στα εξής:

• Περονόσπορος: Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το διάστημα 23 Μαρτίου – 1 Απριλίου, ευνόησαν μολύνσεις από τον μύκητα (Πιν.2) ιδιαίτερα στα αμπέλια με πιο προχωρημένη βλάστηση. Τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) διαπιστώνονται ήδη στην πρώιμη ζώνη ενώ αυτές τις ημέρες σταδιακά θα εκδηλώνονται στη μεσοπρώιμη. Η πιθανότητα εμφάνισης στις όψιμες περιοχές είναι μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες (λόγω των βλαστικών σταδίων κατά τις βροχοπτώσεις) αλλά υπαρκτή. Τα πρώτα συμπτώματα διαπιστώνονται κυρίως σε φύλλα κοντά στο έδαφος, εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Το Κέντρο Προστασίας Φυτών συμβουλεύει: Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις). Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση, να ενημερώνονται οι γείτονες αμπελουργοί και το Κέντρο Προστασίας Φυτών. Σε επόμενη πιθανή βροχή, με βάση τα δελτία της ΕΜΥ, συνιστάται προληπτική προστασία πριν από τη βροχή.

• Ωιδιο (χολέρα, σίρικας): Στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές. Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα. Το Κέντρο σημειώνει ότι «αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση που δεν έχει γίνει ακόμα καμία αντιμετώπιση συνιστάται να προστατευτούν το συντομότερο». Υπενθυμίζει ότι «η προστασία ξεκινά προληπτικά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε). Ο ψεκασμός για το ωίδιο στα πρώτα φύλλα με βρέξιμο θειάφι και επανάληψη μετά από 10 – 14 ημέρες αντιμετωπίζει και τα ακάρεα της φυλής των ματιών». Επίσης, καλεί τους αμπελουργούς να μην υποτιμούν τα καλλιεργητικά μέτρα. Οπως αναφέρει, «η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές), είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται ευκολότερα αντιληπτοί 3 – 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη (από το στάδιο F και μετά)».

• Φόμοψη: Στα αμπέλια που προϋπήρχε ο μύκητας, επικρατούσε το ευαίσθητο βλαστικό στάδιο D κατά τις βροχοπτώσεις το διάστημα 23 Μαρτίου – 1 Απριλίου και δεν έγινε καμία αντιμετώπιση έχουν ευνοηθεί μολύνσεις και θα εμφανιστούν συμπτώματα προς το τέλος του Απριλίου. Όμως, δεν ενδείκνυνται ψεκασμοί μετά τη μόλυνση, είναι χωρίς αποτελεσματικότητα. Στα αμπέλια που δεν έχουν ξεπεράσει το ευαίσθητο για μόλυνση στάδιο D (κυρίως στις όψιμες περιοχές ή / και στις ποικιλίες που ανοίγουν πιο αργά τους οφθαλμούς) υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων μόνο σε περίπτωση βροχής. Απουσία βροχής στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα χρειαστεί αντιμετώπιση. Επίσης, το Κέντρο καλεί τους αμπελουργούς να χρησιμοποιούν «εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και τον εχθρό ή την ασθένεια».

Ανίχνευση υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε νωπά αμπελόφυλλα

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρει ότι «με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει». Το Κέντρο εφιστά την προσοχή στα παρακάτω:

•Με εξαίρεση το σκεύασμα Polyversum WP (Pythium oligandrum strain m1) οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν μόνο το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

•Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα