Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Μέτρια και ανοµοιόµορφη η ερχόµενη ελαιοπαραγωγή Ασαφείς ακόµα οι εκτιµήσεις σε όλες τις χώρες

Με ταχείς ρυθµούς δείχνει να εξελίσσεται η πρόωρη φετινή παραγωγή των σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και των άλλων Μεσογειακών χωρών, λόγω των υψηλών θερµοκρασιών του Χειµώνα και Άνοιξης
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, η εξέλιξη της καρποφορίας είναι πιο προχωρηµένη και σε αρκετές περιοχές έχει ήδη φτάσει στο κρίσιµο για δακοπροσβολές στάδιο, της πήξης του πυρήνα.
Ωστόσο, το ύψος της καρποφορίας που βέβαια σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να εκτιµηθεί µε ακρίβεια, φαίνεται να παρουσιάζει σηµαντική ανοµοιοµορφία µεταξύ περιοχών αλλα και µεταξύ ελαιώνων της ίδιας περιοχής.
Έτσι βλέπουµε πολύ γειτονικούς ελαιώνες να διαφέρουν σηµαντικά ως προς το ποσοστό της καρποφορίας, πράγµα που δείχνει ότι εκτός από το ύψος βροχής και άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό.
Και µεταξύ αυτών οι πιθανότεροι είναι ο χρόνος και ο όγκος της συγκοµιδής της περασµένης σοδειάς αλλα και η ανισορροπία µεταξύ µεγέθους της κώµης (φούντας) των δέντρων σε σχέση µε την διαθεσιµότητα εδαφικής υγρασίας.
Ελαιώνες που λόγω αµέλειας, άγνοιας η αδυναµίας, έχουν αφεθεί επι χρόνια να αυξάνουν απεριόριστα (χωρίς κλάδεµα) την κώµη τους, περιπίπτουν σε θρεπτική ανισορροπία µε συνέπεια να µειώνεται δραµατικά η και να µηδενίζεται (παρενιαυτοφορία;;) η παραγωγικότητα τους !
Προβλέψεις κατά περιοχές και χώρες
Οπωσδήποτε µια γενική εικόνα της παραγωγής µιας ευρύτερης περιοχής, π.χ. ∆ήµου, Περιφερειακής Ενότητας η Κράτους απαιτεί µεθοδευµένες λεπτοµερειακές τοπικές εκτιµήσεις που µπορούν να κάνουν µόνο ανάλογα στελεχωµένες τοπικές υπηρεσίες.
Όµως, αφού επίσηµες ανακοινώσεις υπηρεσιών δεν υπάρχουν ακόµη, βασιζόµενοι στις πληροφορίες τοπικών παραγωγών και ελαιοτριβέων, παραθέτουµε τα εξής:
Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει γενικά στις ∆υτικές περιοχές της χώρας (Κρήτης και Πελοποννήσου) οι οποίες είχαν δεχτεί κάπως περισσότερες βροχές.
Αντίθετα η καρπόδεση δεν ήταν επιτυχής και τα δέντρα δείχνουν χαµηλή η και µηδενική καρποφορία, στις νότιες και ανατολικές περιοχές (όπως στα νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου) όπου οι βροχές ήταν χαµηλότερες.
Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει στη ∆υτική Μεσσηνία, ενώ ασαφής φαίνεται να είναι ακόµη η εικόνα στην Λακωνία και Χαλκιδική.
Για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου και ιδίως την Ισπανία η παραγωγή της οποίας έχει αποφασιστικό ρόλο στις τιµές, αξιόπιστες πληροφορίες φορέων η υπηρεσιών για την ερχόµενη παραγωγή δεν υπάρχουν ακόµα.
Ανώνυµες και εποµένως όχι αξιόπιστες αναφορές προβλέπουν την ερχόµενη παραγωγή της χώρας από 1,2 έως 1,7 εκατ. τόνους, ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου στον µέσο όρο της τελευταίας 10/ετιας, ο οποίος είναι 1,4 εκ. τόνους
Έτσι, η πιο έγκυρη προς παρόν άποψη, µε την οποία και εµείς συµφωνούµε είναι ότι η ερχόµενη ελαιοπαραγωγή θα είναι γενικά καλύτερη από την περσινή αλλα όχι εξαιρετική!

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν
προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα