Η τοποθέτηση τριών μετρητών της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό ξεκίνησε χθες στον Δήμο Πλατανιά, προκειμένου να καταγραφεί για ένα μεγάλο διάστημα η κίνηση των οχημάτων, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κυκλοφοριακό και να μελετηθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Συνεργεία του Δήμου Πλατανιά από κοινού με συνεργάτες του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι την τοποθέτηση των μετρητών. Όπως μας επισήμανε ο ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Μάρκος Μαλανδράκης «οι μετρητές θα τοποθετηθούν μέσα στον οικισμό του Πλατανιά, πριν τη γέφυρα του Ιάρδανου και δίπλα στο δημαρχείο. Είναι μια προσπάθεια στο πλαίσιο του ερευνητικού σχεδιασμού καθώς θα πρέπει να συζητήσουμε για πιθανούς παρακαμπτήριους, τον κυκλοφοριακό φόρτο και άλλα δεδομένα».
Η όλη δράση γίνεται από τον Δήμο Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης που συμμετέχουν ως εταίροι (μοναδική Ελληνική Συμμετοχή) στην Ευρωπαϊκή δράση «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems” προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μέτρα που συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα.
Η δράση, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο SUMP-PLUS συμμετέχουν 6 Ευρωπαϊκές πόλεις (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Alba lulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία), 3 πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, University College London, Sciences Ρο), 5 ιδιωτικές εταιρείες (VECTOS, ΕΙΡ, FGM-AMOR, ΜΕΜΕΧ και SPACE Syntax Limited) και 2 διεθνείς φορείς (ICLEI European Secretariat Gmbh, Union International Des Transports Publics).
Αναρωτιέμαι για πιο λόγο το ρεπορτάζ είναι ελλιπές. Για πιο λόγο δεν αναφέρεται ο τύπος των μετρητών κυκλοφορίας που θα εγκατασταθούν. Πρόκειται για μαγνητικούς ανιχνευτές, αισθητήρες ανίχνευσης, αναλογικές κάμερες ή ψηφιακές κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης; Ο Δήμος Πλατανιά ή/και το Πολυτεχνείο Κρήτης οφείλουν να δώσεις ακριβείς διευκρινήσεις σχετικά. Έστω, να γράψουν ένα διευκρινιστικό σχόλιο εδώ.
Πρόκειται για απλούς αισθητήρες που μετρούν τους αριθμούς οχημάτων που περνούν από αυτά τα σημεία (χωρίς κάμερες).